Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně grilovat na uhlí bez spálení

Od: doly odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
začínáme se učit grilovat, rozpálili jsme uhlí a na rozpálený rošt jsme položili krkovičku, kterou jsme jen posypali grilovacím kořením.
Ikdyž jsme maso co pár minut otáčeli, tak se úplně spálilo.
Negrilovali jsme přímo na ohni, ale na rozpáleném uhlí a rozpáleném roštu.
Co bylo špatně? Jak se griluje?
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lexa
hodnocení

4x

Ono je to překvapivě těžká otázka, protože jste nezmínila o jaký gril se jedná, nějaký uzavřený, otevřený nebo DIY... Taky záleží jak vysoko byl rošt od uhlí. Nejspíš se spálilo kvůli tomu, že byl právě rošt moc blízko u uhlí, nebo to na krátkou dobu chytlo a vy jste si toho nevšimli a nebo jste to přece jen neotáčeli tak často, jak by potřebovalo.

Jinak my grilujeme tak, že máme takový menší gril z cihel, rozděláme v něm oheň, nad něj dáme rošt, a jak dohoří, dáme do něj uhlí, počkáme až se rozhoří a jak začné žhnout, nahrneme větší část uhlí na jednu stranu(na jedné straně grilu se to osmahne a na druhé dodělá) a pak už dáme grilovat maso, třeba tu krkovičku, která ideálně ležela den předem v nějaké marinádě.

hodnocení

3x
Od kameníka jsem si přivezl kus leštěný žuly a peču na tom. Zatopím pod kamenem, nechám dostatečně rozehřát, přejedu špekem a už peču. Otáčím jen jednou. Není třeba to otáčet jak na kolotoči. Jak dlouho péci, těžko říci, to chce trochu zkušenosti.

hodnocení

2x

K samotnému grilování je těžké bez znalostí co a jak máte dobře odpovědět! Jen postřeh k přípravě Ideální je maso naložit den předem nebo aspoň pár hodin před grilováním, další dp znalejších maso z každé strany, dle požadované "tuhosti " či jak to nazvat, 1-2-3... minuty nikoliv několikrát obracet.

Osobně raději spíše než na mřížce tak na kameni , na dřevěném uhlí opět ne na roštu ale na "špejli" pak makrelu (hanácký způsob)

hodnocení

2x

Podle mě moc rozpálený rošt, resp. příliš blízko ohni, jak tady někdo tipoval. Nebo taky příliš dlouhé grilování? Při správně rozehřátém grilu stačí maso otočit jen 1x. No učíte se to, takže je to i o zkušenosti s konkrétním grilem. Takže dneska nakoupit další krkovičku, naložit, gril rozpálit méně a uvidíte :)

hodnocení

1x

Ahoj, dobre videa ma PipMaster na youtube. Tak koukej a uc se :)

doly
hodnocení

Díky všem za rady
Mě ještě napadá toto.
Maso jsem jen koupil a posypal grilovacím kořením a dal na rošt.
Nemohlo se spálit protože nebylo naložené v tuku?
Děkuji

Tobe se porad nejak nedari

Pokud to mas v oleji, ten preci okape a na masu zustane pouze tenky povlak. Na tom si umis masicko krasne pripravit.

Ty mas evidentne moc nazhaveny gril. Nespechej, udelej si pomalu zhave rude uhliky a nech to nad tim treba 20cm klidne hodinu.

Skoda, ze neprikladas fotku, to by se radilo lip. A u grilovani/opekani hlavne NESPECHAT.

--

EDIT: spatne jsem pochopil dotaz. Ano, ten tuk tam musi byt. Bez toho to spalis, jak vidis *smich*

---

EDIT2: Pokud mas suchy, pouze nakoreneny kousek masa, to muzes delat na panvi nebo v troube na plechu. Ale opet tam musis mit nejaky tuk. Maslo, sadlo, oleje..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]