Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdravé stravování, pečivo jíst na konec

Od: herd® odpovědí: 36 změna:
Zdravím, téma není hubnutí, ale zdravá výživa. Někde jsem zaslechl radu, "že pečivo by se mělo jíst nakonec" , ale nevím jakém kontextu a jen tato rada mi utkvěla v paměti.
Jak to je, je to pravda a z jakého důvodu? V jakém množství v v jakých situacích? V čem je to lepší a na co to pomáhá? Jsem zvyklý při jídle to pečivo přikusovat rovnoměrně po celou dobu chodu.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jestli to je pravda, netuším. Ale to si paštiku, či džem namažeš na máslo polkneš a pečivo si dáš potom?

Ono to je asi jako se vším, je třeba používat svoji hlavu a zdravej rozum a "rady" všech možných i nemožných chytráků nebrat vůbec vážně.

Synovec provozuje penzion na horách, stává se, že různé "biomatky" se ho ptají jak je možný, že u něho děti tak hezky jí a doma všechno zůstane na talíři. Odpověď je vcelku prostá. Dámy solte, ne že budete soit jako o život, ale bez soli to nejde. Vždyť i do krupicové kaše se musí dát špetka soli.

hodnocení

4x

Včera jsem měl k večeři guláš s rohlíkem. To jsem jako měl napřed sníst omáčku, pak maso a nakonec to celé zajíst několika suchými rohlíky *sok*? Tak taková pitomost by mě snad ani nenapadla *zed*.

Nejsem expert na výživu a co se týče zdravého stravování jsem spíš skeptik. Takže jen můj názor.

Kdyby se mezi konzumací jednotlivých potravin dodržela aspoň 1/2 hodinová pauza, aby se příslušná potravina natrávila a komplet opustila žaludek, pak by snad mohlo mít pořadí konzumace nějaký smysl. Vzhledem k tomu, co se ale v žaludku děje při trávení než ta natrávená kaše proleze do střev, jak se tam všechno docela dlouho všelijak převaluje, mele a míchá dohromady, je pořadí konzumace naprosto lhostejné.

chlochydess*

Ano, máte pravdu, že se v žaludku vśe smíchá a do střeva už jde jenom homogenní hmota. Ten pan, co psal ty nesmysly, je posbíral někde na internetu od pofiderní osoby, na kterou již poukazuje i odborná veřejnost (viz můj komentář s odkazy výše).

hodnocení

2x

Jééééžiš! Co já už za život slyšela rad! Když jsem byla mladá, něčemu jsem i věřila, ale teť už vím a tady jsem si to ověřila, že se 3 rádcové neshodli na jediné zdravé potravině, zdravém jídle. Fakt, 3 lidé nenašli souhlas s jedinou potravinou. *smich2* Všimni si třeba muzikanty, zpěváky, herce. Pijí 1. ligu, kouří, šukají jako veverky, kamarádí se s drogami, stravují se po hospodách, žijí v noci. A podívej, jak jim to svědčí!

kecy

jo svědčí, třeba takový Menšík se uchlastal v 58, o 20let si zkrátil život, a takových by se mezi touhle sortou našlo..

Je pravdou, že Menšík je vyjímkou, jedno jméno a generalizuješ? Navíc, pan Menšík nejen že chlastal, ale měl hin srdce. To ho nakonec zradilo. Měl kanylu a s ní vystupoval. Tady, v Ostravě byl ubytovaný v Komárově u Opavy a tam se mu kanyla zlomila. Vyměnili, ošetřili a on šel na jeviště. Prostě to byl jeho život. Když na jeviště nemohl, umřel.

chlochydess*
hodnocení

1x

Já osobně jsem vyřadil veškeré pečivo už asi před 3 lety a světe div se, vůbec se mi po něm nestýská. Pečivo není povinné, a pokud nejste kdesi ve věznici, kde nemáte k ničemu jinému přístup, pečivo můžete velmi jednoduše vyřadit také. O nic nepřijdete, naopak jej můžete nahradit prospěšnějšími potravinami.

novotx
A čím to tak nahradit? Pečivo mi slouží jako nosič sýrů,salamu...
chlochydess*

Nicim to nenahradit. Kdyz chci jist salam a syr, jim salam a syr. Pecivo jist nechci, proto jej nejim.

aaa
hodnocení

1x

Tak to tedy si s klidem můžu dát půl kila bůčku a nakonec celozrnej rohlik a jsem v pohodě. S klidem si můžu říct, že jím zdravě a dožiju se mnoha let ve zdraví. Jo, ale pak si musím jít lehnout, abych to zase nevypotil při cvičení. No, ale když jím zdravě, tak neztloustnu. Buď fit...*bezim*

kmet
hodnocení

1x

Setkal jsem se s tím. Sleduju na ytb kanál Glucose Revolution od Jessie Inchauspé a ta tvrdí, že na pořadí, v jakém se jídlo jí záleží zásadně. Podle ní se máme vyhýbat náhlému zvýšení hladiny glukózy v krvi po jídle, což je ve vyspělých zemích veliký problém. Jessie doporučuje jíst jídlo v pořadí: 1. zelenina 2. bílkoviny a tuky 3. cukry, tohle umožní výrazně snížit rychlý vliv cukru na hladinu glukózy v krvi i přesto, že se sní úplně stejně množství a druh jídla. Jessie taky doporučuje "ošálit" žaludek jablečným octem, vypitím před jídlem, totiž mechanizmus, který brání potravě dostat se rychle do střev reaguje na tneto ocet a zadrží obsah v žaludku, od kud pak pomalejš dostává dál a zpomalí se vstřebávání cukru.

chlochydess*

Schválně jsem si to jméno vyhledal, protože ta vyjádření znějí hodně přehnaně až alarmujíc a to je přesně způsob, jak tito rádoby pseudoodborníci získávají nové zákazníky (a sledovatele, kteří se časem na zákazníky promění).

Skutečnost a reálná praxe je ale obvykle na míle vzdálená, resp. si tito pseudoodborníci vyberou pouze 1 ze 100 pravdivých faktů, ale na něj "navěší"svá nepotvrzená zdravotní či výživová tvrzení. Tím odkláněji pozornost od toho, že trvdí nesmysly, protože "přeci vycházejí z faktů". Nevycházejí. Fakta si překrucují tak, aby si namastily kapsy.

A že mám pravdu potvrzuje i tento článek o ní z Wikipedie (cituji):

" Její názory kritizuje profesor François Jornayvaz, vedoucí oddělení ženevských univer/... : "Skrývá se za pseudovědecký vzhled, aby obhajovala metodu, která podle mého názoru nefunguje a je založena na velmi málo důkazech. Vědecké studie, které cituje jsou vysoce neoficiální, ne-li přímo nepravdivé, nebo se nevztahují na to, co navrhuje."

Nechte si přeložit TENTO článek a slečnu v její výdělečné činnosti můžete směle přestat podporovat. Necháváte se tiotiž vědomě napalovat a obelhávat.

kmet

Ani ne, vím, že prodává vlastní pilule a tak, odebírám mraky kanálů, nejsem startovací fanatik.

kmet

Ani ne, vím, že prodává vlastní pilule a tak, odebírám mraky kanálů, nejsem sravovací fanatik.

chlochydess*

Co znamená to Vaše "ani ne"? Pokud prodává pirule, tak je to jednoznačně pouze klamavo-prodejný záměr přesně jak jsem psal. To jsem věděl již když jste ji sám opisoval, protože to těmito metodami zcela protéká. Je to evidentně lhářka, která pozměňuje fakta za účelem vlastního obohacení, co je definicí kriminální činnosti.

Zkuste jí napsat, kolik již pokut musela zaplatit, když ji na její nešťastné konání upozornily kontrolné úřady. Pokud by paní "podnikala" v Česku, už by díky SZPI ani nepodnikala...

Mějte rozum a podobné opice nesledujte, můžete pouze přijít o peníze, pokud ne přímo o zdraví.

liska5
hodnocení

1x

Čím jednodušší jídlo, čím má méně komponent, tím se lépe tráví. A jestli něco mému tělu dodá jen prázdné kalorie, tak to mohu vynechat. A pečivo sem zrovna patří. Když si místo pečiva umím nakombinovat zeleninu, luštěniny, cereálie, tak tím líp pro mne.

hodnocení

0x

Výzkumy s takovými výsledky byly publikovány v Journal of the American Nutrition Association nebo BMJ Open Diabetes/.... Prakticky to moc aplikovatelné není, ale je to způsob, jak udržet stabilní glukózu v krvi. Když se jí první zelenina, pak proteiny + tuky a naposledy sacharidy, tělo pomaleji zvedá glukózu (to je logické) a glukózový pík se prý redukuje až o 75 %. Kdo má problémy s vystřelením glukózy, tak by z toho mohl profitovat a také se pak prý člověk cítí plnější a má více energie. Naměřený inzulin je pak o dost nižší. Takže je možné, že kdyby si někdo (ať má cukrovku nebo ne) uspořádal jídlo, aby sacharidy přišly naposledy, tak se vyhne přibírání, protože vyšší hodnoty insulinu souvisí s přibíráním na váze.

Vysvětlete mi, jaký je výsledný rozdíl *zmateny*:

Do mixeru nasypu - zeleninu, proteiny, tuky, sacharidy. Pustím mixer...

Nebo tam nasypu - proteiny, tuky, zeleninu, sacharidy. Pustím mixer...

Případně - sacharidy, tuky, zeleninu, proteiny. Pustím mixer...

Bude výsledná směs pokaždé jiná? V žaludku se s těmi potravinami s trochou nadsázky děje něco dost podobného, jako v tom mixeru a teprve když je všechno řádně rozmixované a smíchané, postupuje to jako jedna směs dál do střev. Jaký je teda rozdíl při jiném pořadí?

V mixéru žádná, ale v těch výzkumech šly do žaludku jednotlivé složky v 10 min pauzách, tj., každý druh vyvolá jinou odezvu na inzulin a v hladině inzulinu jim každé přadí vyšlo dost rozdílné. Žádná výhoda v trávení výsledného mixu tam není - to bude stejné, jedná se pouze o to, jak se zvyšuje inzulin. Samozřejmě praktikovatelné to moc není ;), ale třeba pro diabetiky nebo lidi s nějakou nemocí to může být užitečná informace.

nazor

Přesně tak, do žaludku to nemůžeš nacpat všechno najednou a rozmixovat jako v mixéru...

No jo, někdo se v jídle nimrá půl hodiny i déle, za chvíli to má celý studený. Já si musím spálit papulu, jinak jsem krajně nespokojen.

nazor - "do žaludku to nemůžeš nacpat všechno najednou"

Nevím jak Vám, ale mě trvá konzumace běžného oběda cca 10 - 15 minut. Během té doby do sebe nacpu jak maso, tak knedlíky i zelí a pivo (případně zákusek, nebo kompot). Trávení může trvat až několik hodin, takže logicky se ty potraviny v žaludku sejdou všechny najednou, stejně jak v tom mixeru.

Jak 10-15 minut? To každé sousto nesežvýkáte 32-40x?:-D

masticlife.cz/...

hodnocení

0x

Tak to je kouzelná rada. Škoda, že jsem to nevěděla tak před 60 lety. Mívala jsem moc ráda salámek, šunčičku, pokud možno hodně a nejraději samotnou, ale matka vždycky přikázala: A koukej přikusovat chleba! Přikusovala jsem, ale nerada. Dneska bych mohla oponovat, že to tak má být a že je to bez chleba zdravé.*smich*

Vždy jsem vše jedla dohromady: máslo med a chleba, máslo sýr a chleba, máslo rybičky a chleba, máslo džem a chleba, škvarky a chleba...A připadalo mi to naprosto normální.

Nakonec nějaký bloud přijde na to, že knedlíky se mají jíst až nakonec. Dnes jsme měli: pečené vepřové, špenát a bramborové knedlíky. Kdybych dědovi navrhla, ať sní nejdříve maso, to by se zaradoval. Pak špenát - no, snědl by, má ho rád. Ale samotné knedlíky nakonec - to bych už asi byla v péči Chocholouška.

Kam, lidi, proboha, chodíte na ty "zdravé" nápady? Jaga.

Ať sním vše najednou, nebo postupně, mám to stejně potom smíchané v břiše a vyjde to úplně nastejno. Nedělejte si srandu!

novotx
Sedí takhle rodinka u stolu a otec povídá:
"Koupím prase, bude zabijačka, uděláme klobásky,jitrničky..."
V zápětí se napřáhne a vrazí synovi takovou facku, až
spadne ze židle.Manželka na to: "Co to proboha děláš? Proč ho biješ?"
Otec na to: "Už ho vidím, debila, jak to žere bez chleba..."
nazor

Zdravé, nezdravé... pečivo bylo vyvinuto jako levná energie. Se podívejte na výnosnost třeba původní pšenica dnešní pšenice seté, neboli mnoho koncentrované energie za téměř nulovou cenu. Vývojáři každý rok zvýší výnosnost (nejen pšenice) z hektaru, efektivitu, vše.

Pokud nepotřebujete energii, tak bez pečiva se obejdete.

Pokud máte nadváhu, Ztučnění vnitřních orgánů, což je problém celé západní civilizace právě proto, že jí ne proto abych žila, ale žije, aby jedla, (levným) jídlem se odměňuje, bude velmi dobrý způsob pečivo vůbec vynechat...

Takže, dříve se to pečivo používalo zejména k tomu, aby se doplnil energie, prostě abys nesnědl toho drahého masa víc, než pečiva, abys doplnil energii a zaplácnu žaludek. Jenže dneska je většina pečiva na kilogram dražší, než to maso :)) Proč asi

nazor - Tak jo, to Vám nikdo nebere. Teď mi ale vysvětlete, jaký je rozdíl, jestli sním napřed maso a pak rohlík, nebo napřed rohlík a pak maso. O tom je totiž původní dotaz. *zed*

nazor

A co teprve když sníš napřed maso a pak ovoce na to

a nebo ovoce a na to mlíko.

už chápeš? Málokdo se zamýšlí nad fungováním našeho bio stroje.

ten názor s octem do žaludku je zajímavý, za mne, vyžaduje to další zkoumání... problém je, kdo platí ty studie, potravináři versus farmakologii, nikdo nebude platit studii, která nepotvrdí, co mu udělá nejvíc peněz, to je prob.

"...a nebo ovoce a na to mlíko". už chápeš?"

Nechápu. On je nějaký rozdíl, jestli sním napřed ovoce a na to mléko, nebo napřed mléko a na to ovoce?*sok* Já myslím, že se po.eru tak, jako tak *blee*.

Ale máte pravdu, o fungování svého "biostroje" moc nepřemýšlím. Za těch bezmála 3/4 století jsem o něm přemýšlet nemusel a přesto funguje bez vážnějších problémů.

nazor

No pokud se nepletu, tak to ovoce prolétne střevy daleko rychleji, než to maso? Nebo naopak? To je spíš na nějakého experta ale záleží...

A mě to myslím žádné potíže mléko s třešněmi nedělalo, bohužel letos žádné třešně nevyrostly

Jsou lidi, co do sebe naperou nějaké pilulky pro svou intoleranci na laktózu jen proto, aby mohli uspokojit své bažení po mléčných potravinách. Inu, západní civilizace

nov

Mléko s třešněmi? Snad nepít vodu po třešních...se kdysi tradovalo.

Pardon, nečetla jsem ty příspěvky předtím *smich*

Nevím za jak dlouho pošle žaludek ovoce do střev. Pokud to stihne do deseti minut, tak by o tom šlo jakž takž uvažovat. Pokud to trvá déle, je to úplně šumák jak se co jí.

nazor
hodnocení

0x

Jak někdo píše, že pečivo je nosičem sýra a salámu? Ehm, přirozené... Tyto výrobky byly vyvinuty řekněme v pár posledních minutách lidstva k sezónnímu zakonzervování potravin, Jenže v pár posledních sekundách lidstva je i tato konzervace nadbytečná a tak konzumace uzenin je zcela proti logice a přírodě a jedná se o vysoce zpracovanou potravinu, zbytečně do sebe dostáváte karcinogen (pragandu) jen pro tu chuť a uspokojení bažení ...

Ten inzulinový šok si každý může dnes v době bio hackingu změřit, Západní problém by se vyřešil možná tím, tím diaBT 2. typu by si každý hradil sám... Jenže to je dnes nereálné, farmakologii společně s potravinářskou lobby přece nepůjdu proti sobě, když se vzájemně podporují ... neboli ti potravináři nikdy nedovolí tlačit na to, aby se vědělo, co to je za svinstvo ti zpracované potraviny.. Naopak čím dál více se pilují metody chuťové závislosti - přitom U cigaret se třeba mentolové kvůli tomu zakázaly.

Divím se, že WHO vůbec přiznalo, že uzeniny jsou s obsahem prokázané karcinogenní látky, přesto se tím většina lidí živí. Snad jednou nastane doba, že kdo tohle bude prokazatelně konzumovat, tak si veškerý pozdější onkologický léčby bude hradit ze svého ;) Anebo se na to místo dotací napálí spotřební daň ve výši mnohonásobku výrobní ceny?

prasátka kravičky také myslím bylo zakázáno krmit něčím, co způsobovalo jisté potíže :)

hodnocení

0x
Zdravá výživa a pečivo nejdou dohromady. Možná tak celozrnné ….

emilky
hodnocení

0x

V tomhle přístupu - pečivo nakonec, máš naprostou pravdu! Tento názor je nový, naprosto revoluční, hodně ho propagují lidé, kteří žijí na Zemi, která je plochá a kde přírodní zákony jsou jen hloupým dogmatem, kterým se, tito moderní lidé, přece nebudou řídit.Dokonce, když si pečivo namažeš a naskládš na ně, co chceš, ale jš to tím obáceným a naskaládaný dolů (tedy pečivem vzhůru - neníto snadné, ale Ty to dáš), tak se dokonce kalorie odečítají!

liska5
hodnocení

0x

Mně by to smysl dávalo, kdyby mezi jednotlivými složkami byly tři hodiny.:-D Každé sólo se zeleninou. V poledne maso se zeleninou, večer třeba celozrnný rohlík s jinou zeleninou. Pak by se jednalo o dělenou stravu.

No a k snídani třeba jogurt + ovoce .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]