Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na nákladačky bez zavařování

Od: emil odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

jelikož se blíží sezóna nakládaček, rád bych si udělal pár sklenic na přilepšenou, ovšem nechce se mi moc párat se se zavařováním. Děláte někdo klasické nakládačky bez zavařování a můžete se případně podělit o recept? Já jsem už pár receptů na internetu našel, ale jejich věrohodnost nemám jak ověřit. Děkuji.

Emil

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jc
hodnocení

2x
Pokud mate mycku, tak dejte zavickovane sklenice do mycky a pustte nejdelsi program, ten ma vetsinou 70 stupnu, bez tablety. Delam tak 4 roky a parada. 25 sklenic najednou, bez hlidani, pohodlne.

hodnocení

1x

Každá dobrůtka dá nějakou práci, nic se neudělá samo. Takže, jestli je máte rád, nezbývá, než zavařit si je.

Bez zavařování dělám v létě jen močáky, ty se dělají z větších, přerostlých okurek. Ale nevydrží dlouho.

Sterilované - dělám znojemský nálev, do sklenic přidávám na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a snítku kopru. Navrch kolečko křenu, kousek bobkového listu, 1 hřebíček, 1 nové koření a 3 celé pepře.

Zavařuji ve starším plechovém zavařovacím hrnci, velkých sklenic se tam vejde 7. Nic udržovat nemusíte. Vyženu teplotu na 80 stupňů, vypnu sporák a nechám sklenice v hrnci asi 15 minut. Při delší sterilaci by okurky změkly a to není žádoucí.

Jestli chcete, mám tyto hrnce dva, jeden Vám mohu levně přenechat. To už záleží na Vás. Jaga.

Ten hrnec je větší, než druhý a já už s ním, pokud je plný, nedokážu manipulovat. Mužský by si poradil.

emil
hodnocení

Děkuji za nabídku, podobný hrnec už vlastním. A jak poznám, že zavařování proběhlo úspěšně?

hodnocení

0x

My jsme doma mívali desítky pětilitrových sklenic s nakládanými okurkami. Maminka je nakládala, ale nezavařovala, nesterilovala. Je potřeba při koupí nakladače se dobře podívat, jedno Deko je na nakládání a druhé na sterilování. I jiné značky, třeba Pikanta, to tak mají. Mamka nakládala třeba jednou, 2x za týden, táta co natrhal, nasypal do sklepa na zem a okurky v klidu počkaly na mamku. *palec*Neexitovalo, aby se mamince některá sklenice zakalila, zkvasila. I já jsem si do teplého bytu v Ostravě dovezla a nikdy mi nezkvasily. A navíc, když mamce nechutnaly, přidala 2 kostky cukru bez problémů. Já jsem se několikrát pokoušela, když jsem měla větší okurky naložit je do větší láhve, ale vždycky mi zkvasily. Na kvašáky, rychlokvašky, to jsem kadet, ale naložit na zimu, to se mi nedaří. Jen steriluji, zavařuji, sklenice 0,7l.

doplněno 14.06.24 17:57:

Tchýně zavařovala okurky ve velkém hrnci, se šrobovacími víčky. Na dno hrnce dala útěrku, do poloiny sklenic vodu a pomalu zahřívala. Odhadla na 80°. Když okurky změnily barvu, vyndala je dnem nahoru. Ale ta změna barvy, ta byla určující.

emil
hodnocení

Jo, kvašáky taky dělám, ale zavařování, to je horší. Nemám jak udržovat v hrnci konstatní teplotu, takže to mnohdy skončilko průserem. Existují samozřejmě speciální hrnce, ale dávat necelou dvojku kvůli několika málo sklenicím ročně se mi zase nechce.

spu

Žádnou konstantní teplotu nepotřebujete. Stačí, když chytne víčko.

emil
hodnocení

Jak to poznám? Používám klasické se závitem.

spu

Je to prosté. Sklenice ponořte do hrnce s vodou a občas na ně hoďte oko, když se v těch sklenících začnou tvořit malinkaté bublinky které budou stoupat k víčku, máte hotovo.

když jsem dělal sterilované, podmínky si už nepamatuji, matně tuším že voda v hrnci se vařila cca30minut, pak jsem opatrně vytáhnul sklenice (džem, okurky, ovoce) obarátli do schladnutí víčkem dolů. studené jsem pak uložil...

Dnes na to peču, když už, tak kimči (kvašená zelenina) , kvašáky nebo kysané zelí. Je to zdravější a prospěšnější, než nakládaná sterilovaná zelenina (Kimči jde dělat celoročně. Toto mi naposledy (3l sklenice)vydržela měsíc neboť to bylo dost "břitvové"

emil
hodnocení

Zeleninu taky nakládám zcela běžně, ale zrovna sterilizované okurky mám mnohem radši než kvašáky. Jinak dávám za pravdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]