Nejste přihlášen/a.
Úplně jednoduše - jakýkoliv pohyb vytrvalostního typu. Běh, kolo, chůze, plavání.. Hodina v posilovně kdy z toho 20 minut cvičí a zbytek jsou pauzy mezi sériema - lepší jak nic ale tim se sádla nezbaví. Musel by tam hodinu vrnět na rotopedu apod. A ideál jsou běžky a celodenní výlety. Hned potom několikadenní trek v horách.
Vám (nebo jemu) to připadá hodně?
Podle mě je to akorát a i těch 77 by ještě bylo v pohodě, i když už trochu víc než podle tabulek. Hlavně ať neblbne, nebo skončí na jipce s nějakou anorexií nebo něčím podobným.
Přiměřená strava a pohyb je samozřejmě základ. Ale posuzoval bych spíš trend než nějakou jednotlivou hodnotu.
Nechcete se snad řídit podle tabulek z předminulého století, ale i podle ní mu na 168 centimetrů vycházá 65,5 kila, teda pokud koukáte na dospělé, pro děti je tam v 15 výška 153 a váha 43 to bych teda rád viděl. Pamatuju si tuhle tabulku u nás na nádražní váze, ale po revoluci tohle všechno nějak zmizelo, ani nevím, od kdy tam ta váha neni a mluvil jsem se spoustou lidí, všichni si pamatují, že tam váha byla a že neni a nikdo neví, co se s ní stalo (buď ji má někdo na chalupě nebo skončila ve šrotu). V Itálii nejsou tak progresivní, takže tam se mi podařilo nádražní váhu se stejnou tabulkou vyfotit. Neni asi z předminulého století, hádám tak padesátá léta minulého století, ale ta tabulka je podle mě stejná.
65 je pro dospělý, pro děcka tam je 61.
Před rokem měl 77 = tlustej, po roce cvičení 65 = velký pokrok ale sádla tam asi bude pořád dost. K posilovně přidat běhání delších tratí a za další rok bude OK. Ze začátku spíš intervaly prokládaný chůzí nebo svižný procházky aspoň hodinu ideálně s hůlkama (zapojí se horní polovina těla = vyšší spotřeba energie, posílení vršku a taky odlehčení kloubů)
Právě že pro děti je to tam podle věku (ani), pro dospělé podle výšky. Pamatuju si, že ve 12 jsem těch cca 34 kilo měl, jestli jsem měl metr čtyřicet, to fakt nevim. Ale později jsem právě radši koukal na tabulku pro dospělé, která podle výšky seděla líp (měl jsem víc, ale byl jsem vyšší, než se tam psalo). Pak jsem neměl na co koukat, protože jsem už nerostl, a když jsem si po letech vzpomněl, ta váha s tabulkou tam už nebyla.
Nechci se tady pouštět do debat, jestli má být člověk jak rentgenový snímek, což se propaguje, nebo jestli má mít nějaké rozumné tukové zásoby. Podle mě nějakou rezervu mít má.
Jinak to chce opravdu pravidelný pohyb, údajně stačí chůze, ale jízda na kole je možná lepší. Plavání je taky dobré, ale to se nedá dělat tolik. Kolo může popadnout kdykoliv a jet podle svých schopností, s chůzí je to ještě jednodušší, plavat se dá jen ve vodě. (Osobně mám kolo radši, protože statisticky mám půlku cesty zadarmo prostě můžu jen sedět a ono to jede (když vyjedu kopec, tak vím, že po cestě zpátky pojedu zkopce), při chůzi musí člověk makat možná míň, ale za to furt.) A zkusil bych sledovat váhu dlouhodobě, dělat si záznamy do tabulky a grafu (dneska v době excelů a matlabů to neni takový problém), bude tam aspoň vidět nějaký trend (tohle všechno má tak pomalé odezvy, že na to lidská nebo aspoň moje fantazie nestačí).
Proč by měl cvičit když nechce? Stačí normální přirozený pohyb, chůze, chůze do schodů, běžný životní pohyb...
Nikomu z vás připadá normální, přežírat se a pak to chodit vyběhat do fitka? Nebo si huntovat klouby nějakým běháním v začouzenými městě, případně riskovat úrazy běháním v lese?
Jednoduše stačí nežrat sacharidy, a nebude tlustej. Nepřejídat se a jíst a pít do POLOsyta / pita !?
Stravuje se zdravě, no to by mě zajímalo co je tím myšleno, ještě do nedávná nám bylo tvrzeno v reklamách, že pořádná vydatná Cereální snídaně je zdravá, ne není zdravá
Ať si synátor zjistí, co to jsou sacharidy, omezí toho objem o 20% každý měsíc (tak toto nebude šok a snadněji se zbavit závislosti)...
Zkuste opravdu pečlivě zapisovat třeba jeden týden do kalorických tabulek, a uvidíte, jaký má nadbytek přímo energie oproti vydeji!
Jestli to myslíte úplně vážně, neptejte se laiků, ale najděte Stravovací poradkyni, Dietologickou sestru atd. Tady dostanete tolik protichůdných názorů, ale nikdo už nepohlídá jejich přesný rozpis a dodržování. U dětského lékaře najdete spojení na Výživovou sestru. Jen si budete muset uvědomit, že se to nebude nikdy týkat pouze chlapce, ale celé vaší rodiny. Zůsob nakupování, vaření, stravovaní, to není otázkou jednoho člena, ale celé rodiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.