Nejste přihlášen/a.
Ahoj, již podruhé zkouším domácí bezovou limonádu. Normálně dle receptu dám do 5L sklenice asi 6 kusů velkých bezů, jeden citron nakrájený na plátky, cukr a zaleju vodou. Promíchám a nechám při pokojové teplotě zakryté utěrkou. V receptu píšou nechte alespoň týden nebo 10 dní...mě po 3 dnech se na povrchu udělá plíseň (viz foto) a můžu to zase všechno vylejt. Sakra, kde je chyba?
Ale při tom kvašení ten cukr požerou kvasinky! Ten nápoj pak je jen nasládlý. Cukr je tedy z velké části zlikvidován!
Dělávám kombuchu a tam se taky dává hromada cukru. To je biochemický proces! Tady jsou plus ony enzymy a ještě pyl, jako zdroj cenných látek. Tazatel měl vodu převařit a nechat vychladnout, láhev taka propařit a stačí jen lehce poodtočené víčko, aby to nebouchlo.
Špatná je na tom ta utěrka, dovnitř může vzduch. Bezovku dělám tak, že do 5 litrové láhve dám 5 větších bezových květů, 1 citrón i s kůrou nakrájený na kolečka /omytý a bez jader/. Svařím 4,5 l vody se 40 dkg cukru /původně mám v receptu 50 dkg, ale je to hodně sladké/ a s 1/8 l octa. Vychladlým nálevem zaliju bez a citron, a pozor: LÁHEV POVÁŽU CELOFÁNEM A UTÁHNU ASPOŇ 2 GUMIČKAMI. Aby dovnitř nemohl vzduch. Nechám v teple, nejlépe na přímém sluníčku. Obsah se trochu zakalí a zbělá. Po 6 dnech přecedím, sliju do láhví a dám do lednice vychladit. Nikdy se mi nezkazilo, ani nezplesnivělo.
Jen jednou se mi roztrhla plastová láhev a limonáda byla všude. Jaga.
Letos jsem dělala 4 dávky sirupu z bezu, ten je také výtečný.
Bo recept
Do 3 l láhve dáme 2,5 l vody, 1/4 kg cukru a 1 citron (omytý, bez pecek a nakrájený na kolečka). Láhev překryjeme ubrouskem, vše promícháme a necháme 8-10 dní na světlém a teplém místě. Nakonec limonádu přecedíme do láhví a uložíme do lednice.
Pohledej na YouTube kanál Zelená Bosorka, má tam dva druhy sirupů z bezu a vypadá to dost dobře. Já od ní dělala šípkový tělový olej a neměl chybu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.