Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezová limonáda plíseň

Od: samurraj® odpovědí: 18 změna:

Ahoj, již podruhé zkouším domácí bezovou limonádu. Normálně dle receptu dám do 5L sklenice asi 6 kusů velkých bezů, jeden citron nakrájený na plátky, cukr a zaleju vodou. Promíchám a nechám při pokojové teplotě zakryté utěrkou. V receptu píšou nechte alespoň týden nebo 10 dní...mě po 3 dnech se na povrchu udělá plíseň (viz foto) a můžu to zase všechno vylejt. Sakra, kde je chyba?

Bezová limonáda plíseň

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Doporučuji limonádu podle šťastných lidí (na YouTube). Je to 5 l vody, 500 g cukru, droždí, květy a citron. Po třech dnech je to luxusní perlivá limonáda, podobná burčáku *mnam* *zdravi*
hodnocení

Díky, tak to schválně vyzkouším

oiram
Tak pokud váš recept udělám v 10L verzi tak mám v obou verzích i v té vaší 100g cukru na 1L této směsi. Běžná polévková lžíce má zarovnaná s cukrem 12g, opět tedy 8 POLÉVKOVÝCH ZAROVNANÝCH lžic plus čtvrtina ať jsme na 100g a toto vám chutná? Jako pít jenom cosi kde už ani necítíte chuť toho ostatního jenom že to je strašně moc sladké? Toto bude jeden z mnoha důvodu proč vy a vám podobní máte obezitu,cukrovku a vysoký tlak. Pak jdete na oběd tak každé jídlo pořádně zasypat solí ať máte krásně vysoký tlak. Zkuste si schválně dát do sklenice 1L čisté vody a vedle toho misku do ní těch 8 polévkových lžic cukru, to ani kolové nápoje nemají tolik cukru. *blee* *poctar* *blee* .
liska5

Ale při tom kvašení ten cukr požerou kvasinky! Ten nápoj pak je jen nasládlý. Cukr je tedy z velké části zlikvidován!

Dělávám kombuchu a tam se taky dává hromada cukru. To je biochemický proces! Tady jsou plus ony enzymy a ještě pyl, jako zdroj cenných látek. Tazatel měl vodu převařit a nechat vychladnout, láhev taka propařit a stačí jen lehce poodtočené víčko, aby to nebouchlo.

liska5

Opr.: ..taky...pootočené...

@liska5 Děkuji Vám za obhajobu, je to přesně tak. Navíc, nechávám kvasit o něco dýl a z limonády mám rázem bezové "víno". Takže cukr není ani cítit, jen bez a alkohol *zdravi*

hodnocení

2x

Špatná je na tom ta utěrka, dovnitř může vzduch. Bezovku dělám tak, že do 5 litrové láhve dám 5 větších bezových květů, 1 citrón i s kůrou nakrájený na kolečka /omytý a bez jader/. Svařím 4,5 l vody se 40 dkg cukru /původně mám v receptu 50 dkg, ale je to hodně sladké/ a s 1/8 l octa. Vychladlým nálevem zaliju bez a citron, a pozor: LÁHEV POVÁŽU CELOFÁNEM A UTÁHNU ASPOŇ 2 GUMIČKAMI. Aby dovnitř nemohl vzduch. Nechám v teple, nejlépe na přímém sluníčku. Obsah se trochu zakalí a zbělá. Po 6 dnech přecedím, sliju do láhví a dám do lednice vychladit. Nikdy se mi nezkazilo, ani nezplesnivělo.

Jen jednou se mi roztrhla plastová láhev a limonáda byla všude. :( Jaga.

Letos jsem dělala 4 dávky sirupu z bezu, ten je také výtečný.

pb®
hodnocení

0x
Asi špatný recept. Šťávu dělám taky, máčím 24hodin, scedím, přidám cukr, kys.citronovou a svařím. V lahvích uchovávám v lednici (sklep nemám) nebo po přelití do sklenic ještě zavařím.

Šťáva - Limonáda, kapánek rozdíl:-D

hodnocení

0x

Počítám že nedostatek vzduchu, má se překrýt ubrouskem

hodnocení

Mám překryté utěrkou, takže vzduch tam je

hodnocení

0x
Nechápu. Buď děláme limču, a tu pijeme hned, nebo situp, a ten vydrží měsíce, v mražáku roky. Proč chcete limču nechàvat tak dlouho stát?
doplněno 30.05.24 07:26: Už chápu, 10 dní na světlém místě znamená, že se chce, aby ti začalo kvasit a bublat. Tu neděláme, tuším ji kdysi dělala babi, už jsem na ni skoro zapomněl.
Ta vodu s cukrem prvně převařila a horkou vodou umyla i láhev. Vychladlé pak zalila. Celé ale zavřela celofánem a gumičkou tak, aby nahoře zbyl malý objem vzduchu (já bych dnes použil kvasnou zátku). Jde o to, že jako u každého kvasu kvasinky nad sebou vytvoří ochrannou atmosféru, ve které se nedaří plísním a mikrobům.

Bo recept:-D

Do 3 l láhve dáme 2,5 l vody, 1/4 kg cukru a 1 citron (omytý, bez pecek a nakrájený na kolečka). Láhev překryjeme ubrouskem, vše promícháme a necháme 8-10 dní na světlém a teplém místě. Nakonec limonádu přecedíme do láhví a uložíme do lednice.

hodnocení

Jo to je ono ten recept...těch 10 dní je prostě nesmysl. Děda takhle vždy bezovou limonádu dělal a byla perfektní, akorát jsem byl malé dítě, tak si nepamatuji, jak dlouho to nechal stát.

hodnocení

0x

Pohledej na YouTube kanál Zelená Bosorka, má tam dva druhy sirupů z bezu a vypadá to dost dobře. Já od ní dělala šípkový tělový olej a neměl chybu ;)

hodnocení

Ale já nechci sirup.

veronica
hodnocení

0x

Sklenice musí být uzavřená víčkem s co nejmenší mezerou, pouze pro únik CO2. Plyn chrání hladinu před infekcí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]