Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Bezová limonáda plíseň

Od: samurraj® odpovědí: 18 změna:
avatar samurraj

Ahoj, již podruhé zkouším domácí bezovou limonádu. Normálně dle receptu dám do 5L sklenice asi 6 kusů velkých bezů, jeden citron nakrájený na plátky, cukr a zaleju vodou. Promíchám a nechám při pokojové teplotě zakryté utěrkou. V receptu píšou nechte alespoň týden nebo 10 dní...mě po 3 dnech se na povrchu udělá plíseň (viz foto) a můžu to zase všechno vylejt. Sakra, kde je chyba?


Bezová limonáda plíseň

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
avatar mario
Doporučuji limonádu podle šťastných lidí (na YouTube). Je to 5 l vody, 500 g cukru, droždí, květy a citron. Po třech dnech je to luxusní perlivá limonáda, podobná burčáku *mnam* *zdravi*
hodnocení

Díky, tak to schválně vyzkouším

oiram
Tak pokud váš recept udělám v 10L verzi tak mám v obou verzích i v té vaší 100g cukru na 1L této směsi. Běžná polévková lžíce má zarovnaná s cukrem 12g, opět tedy 8 POLÉVKOVÝCH ZAROVNANÝCH lžic plus čtvrtina ať jsme na 100g a toto vám chutná? Jako pít jenom cosi kde už ani necítíte chuť toho ostatního jenom že to je strašně moc sladké? Toto bude jeden z mnoha důvodu proč vy a vám podobní máte obezitu,cukrovku a vysoký tlak. Pak jdete na oběd tak každé jídlo pořádně zasypat solí ať máte krásně vysoký tlak. Zkuste si schválně dát do sklenice 1L čisté vody a vedle toho misku do ní těch 8 polévkových lžic cukru, to ani kolové nápoje nemají tolik cukru. *blee* *poctar* *blee* .
liska5

Ale při tom kvašení ten cukr požerou kvasinky! Ten nápoj pak je jen nasládlý. Cukr je tedy z velké části zlikvidován!

Dělávám kombuchu a tam se taky dává hromada cukru. To je biochemický proces! Tady jsou plus ony enzymy a ještě pyl, jako zdroj cenných látek. Tazatel měl vodu převařit a nechat vychladnout, láhev taka propařit a stačí jen lehce poodtočené víčko, aby to nebouchlo.

liska5

Opr.: ..taky...pootočené...

@liska5 Děkuji Vám za obhajobu, je to přesně tak. Navíc, nechávám kvasit o něco dýl a z limonády mám rázem bezové "víno". Takže cukr není ani cítit, jen bez a alkohol *zdravi*

 

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Špatná je na tom ta utěrka, dovnitř může vzduch. Bezovku dělám tak, že do 5 litrové láhve dám 5 větších bezových květů, 1 citrón i s kůrou nakrájený na kolečka /omytý a bez jader/. Svařím 4,5 l vody se 40 dkg cukru /původně mám v receptu 50 dkg, ale je to hodně sladké/ a s 1/8 l octa. Vychladlým nálevem zaliju bez a citron, a pozor: LÁHEV POVÁŽU CELOFÁNEM A UTÁHNU ASPOŇ 2 GUMIČKAMI. Aby dovnitř nemohl vzduch. Nechám v teple, nejlépe na přímém sluníčku. Obsah se trochu zakalí a zbělá. Po 6 dnech přecedím, sliju do láhví a dám do lednice vychladit. Nikdy se mi nezkazilo, ani nezplesnivělo.

Jen jednou se mi roztrhla plastová láhev a limonáda byla všude. :( Jaga.

Letos jsem dělala 4 dávky sirupu z bezu, ten je také výtečný.

 

pb®
hodnocení

0x
Asi špatný recept. Šťávu dělám taky, máčím 24hodin, scedím, přidám cukr, kys.citronovou a svařím. V lahvích uchovávám v lednici (sklep nemám) nebo po přelití do sklenic ještě zavařím.

Šťáva - Limonáda, kapánek rozdíl:-D

 

hodnocení

0x
avatar juraja

Počítám že nedostatek vzduchu, má se překrýt ubrouskem

hodnocení

Mám překryté utěrkou, takže vzduch tam je

 

hodnocení

0x
Nechápu. Buď děláme limču, a tu pijeme hned, nebo situp, a ten vydrží měsíce, v mražáku roky. Proč chcete limču nechàvat tak dlouho stát?
doplněno 30.05.24 07:26: Už chápu, 10 dní na světlém místě znamená, že se chce, aby ti začalo kvasit a bublat. Tu neděláme, tuším ji kdysi dělala babi, už jsem na ni skoro zapomněl.
Ta vodu s cukrem prvně převařila a horkou vodou umyla i láhev. Vychladlé pak zalila. Celé ale zavřela celofánem a gumičkou tak, aby nahoře zbyl malý objem vzduchu (já bych dnes použil kvasnou zátku). Jde o to, že jako u každého kvasu kvasinky nad sebou vytvoří ochrannou atmosféru, ve které se nedaří plísním a mikrobům.

Bo recept:-D

Do 3 l láhve dáme 2,5 l vody, 1/4 kg cukru a 1 citron (omytý, bez pecek a nakrájený na kolečka). Láhev překryjeme ubrouskem, vše promícháme a necháme 8-10 dní na světlém a teplém místě. Nakonec limonádu přecedíme do láhví a uložíme do lednice.

hodnocení

Jo to je ono ten recept...těch 10 dní je prostě nesmysl. Děda takhle vždy bezovou limonádu dělal a byla perfektní, akorát jsem byl malé dítě, tak si nepamatuji, jak dlouho to nechal stát.

 

hodnocení

0x
avatar sepi

Pohledej na YouTube kanál Zelená Bosorka, má tam dva druhy sirupů z bezu a vypadá to dost dobře. Já od ní dělala šípkový tělový olej a neměl chybu ;)

hodnocení

Ale já nechci sirup.

 

veronica
hodnocení

0x

Sklenice musí být uzavřená víčkem s co nejmenší mezerou, pouze pro únik CO2. Plyn chrání hladinu před infekcí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]