Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi cukry

Od: goro* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,jaký je vubec podstatný rozdíl mezi tzv.normálním cukrem/rafinovaným/,který běžně používáme na slazení a která látka z tohoto cukru je pro zdraví nebezpečná a cukrem přírodním/má barvu do hněda/ dále glukozou , fruktozou a který cukr je po zdravotní stránce nejlepší používat,kupovat na slazení? Díky za ujasnění. Hezký zbytek dne!*placni**placni*

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Goro, já prakticky nesladím. Kávu piju bez cukru, vodu z kohoutku, takže mne rozdíly v cukrech vlastně ani moc netrápí. Ale našla jsem celkem podrobný popis druhů cukrů, tam určitě najdete odpověď, co je nejlepší. Určitě bych se přikláněla k tomu, kde to jde, sladit medem a nebo domácími výrobky (šťávy, sirupy). Ale když zavařuji kompoty a nebo dělám šťávy, tak používám normální bílý cukr. A i tak je to jednak chutnější, ale i zdravější, než kupované výrobky. A zde je ten článek:*klik*

azrodina.cz/...

dejavu*
hodnocení

3x

Jestli můžu doporučit, tak cukr vynechat co nevíce. Díky cukru se vyplavuje inzulin, který způsobuje hlad a usazování tukové vrstvy. Chronicky zvýšená hladina inzulinu je dnes považována za jednu z hlavních příčin poruchy buněčného metabolismu. Není pochyby o tom, že inzulin je životně důležitý hormon, který se významně podílí na transportu nezbytných živin do tkání.
Avšak nadměrná a dlouhodobě vysoká krevní hladina insulinu vyskytující se převážně u obézních lidí má za následek nejen další přírůstek tukové tkáně, ale především hrubé morfologické změny na cévách, vedoucí k předčasné ateroskleróze.
Vysoká hladina insulinu vede k tak zvané "inzulinové rezistenci” u miliónů nediabetiků. Nejedná se tudíž o problém, který by se týkal pouze pacientů s cukrovkou! Zkušenost z posledních let ukázala, že zhruba 48 miliónů obézních nediabetiků ve Spojených státech má tendenci k inzulinové rezistenci.
Rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným cukrem je pofidérní, ten hnědý není dle některých pramenů zdravější, spíš naopak, obsahuje někt. nežádoucí látky, kt. by měly odejít čištěním.

Základem racionální diety jsou komplexní vysokomolekulární cukry, které se pomaleji vstřebávají, obsahují více vláknin a působí pomalejší vyplavování inzulinu. Ke komplexním sacharidům řadíme rýži, brambory, obiloviny, luštěniny, těstoviny, zeleninu a ovoce.
Není řešení ani sacharin, spolarin nebo aspartam jako umělá sladidla, mají řadu vedlejších účinků, navíc si z dietního hlediska většinou nepomůžeme. Nejlepší je přírodní nekalorické sladidlo Stevia rebaudiana. Buď je možno napěstovat si rostlinu, prodává třeba Stalker jako Shugar babe nebo ji zakoupit na www.sladkypolibek.cz - sladivost je značná, stačí na špičku nože, ale je trošku nahořklá, ne každému chutná.

hodnocení

3x

Já nesladím, ale občas používám melasu-černý zázrak, mívají to ve zdravé výživě.4lověk s tím zažene chuť na sladké.Ta stevie je také fajn, ale mě bohužel zašla...Pak ještě mám ráda třtinový cukr, rozpustím v trošce vody a používám na ochucení salátu.Bílý cukr používáme jen na zavařování a na moučníky, ale to nedělám často, u nás se víc jí maso a zelenina...Z bílého cukru se tvoří v těle plísně, když se používá ve velkém množství.

dejavu*

Na tom odkazu sladky polibek (viz výše) mají už tu stevii na prášek ke konzumaci, ta rostlinka má tu nevýhodu, že každý list sladí jinak, tady se lépe odhaduje množství.

jabraka*
hodnocení

1x

Pokusím se odpovědět z odborného,tedy chemického hlediska.

Řepný,nebo i třtinový cukr je sacharoza,a je vyráběna krystalizací o čistotě 99,9%,tedy 0,1% balastních látek.zbytečků látek z řepy a rafinační přísady,tedy vápna.Pokud se vám dostane do rukou tak zvaný hnědý cukr,ten obsahuje nedefinovatelný obsah melasy a zbytku nezfiltrovaných nečistot,za které platíte 300% přeplatku.O vlivu na zdraví v tomto případě bych hovořil jen negativně.

Ale připojuji se ke kolegyním,Vánočku nesladím,kafé také ne,do čaje dávám med s rumem.

JABRAKA

goro*
hodnocení

Fakt jsem si myslel,že tmavší ten přírodní je zdravější ale mýlil jsem se,je akorát dražší*zed*.ahojte

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]