Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jsou rybí vnitřnosti?

Od: ivasad* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, letos poprvé chci zkusit udělat rybí polévku. Naše mamka jí nikdy nedělala, u nás bývala zelňačka, tak si s tím teď nevím rady. Receptů je plný internet, já vím, ale všude píšou v ingrediencích rybí vnitřnosti. Ale co to přesně je , jak to při kuchání poznám? A jak mám před vařením ošetřit rybí hlavu? Díky za rady. Iva.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Ivo, v pohodě - na to jsem opravdu expert. Právě čekám, že mi zeťák přiveze 2 tříkilové kousky a půjdu na to. Ale stejně nejdřív dám odborný návod: trebonskykapr.cz/...

A teď začnu z praxe. Kapra si přidržím za hlavu a ostrým nožem ho rozříznu od řitního otvoru až k hlavě. Pozor! Moc hluboko nezajíždět, ať neporušíte žluč, jinak to můžete vyhodit. Řez trochu roztáhnu a od ocasu pomalu pěkně pomalu zajedu rukou až k hrudní kosti a postupně a hlavně opatrně vyndávám celé vnitřnosti. U hlavy (těsně) je odříznu a nebo odškubnu. A teď odstraním měchýře (takové bílé balonky), dále pomalu oddělím jikry (kuličky) nebo bílé mlíčí. Dám mimo, kdyby náhodou praskla žluč. Samozřejmě raději i z dosahu celého kapra. Teď vnitřnosti otočím vrchní částí dolů a mezi játry (takové hnědé kousky) uvidíte žluč. Je trošku pod játry schovaná. Je to zelený - poměrně veliký váček - tak 3-4 cm dlouhý a asi 1 cm široký. Takže si ho jemně odhalte, chytněte za přívodovou tepnu a pomalu výjměte. Když to nepůjde, raději si část se žlučí odřízněte, ať si nezničite ostatní vnitřnosti. A teprve potom zkuste znovu výjmout žluč. I když kuchám ryby půl století, u vyndávání žluči jsem vždycky trochu nervozní. To proto, že máme rádi rybí polévku. No a když se vám podaří žluč odstranit, nejděte si střívko -. chytněte konec do levé ruky a pravou přidržujte střívko a pomalu ho vytahujte z celých vnitřností. To, co vám po výjmutí kompletního střívka zbyde, hodí se do polévky. No a u hlavy musíte vydloubnout oči - vypadá to trochu hororově, ale kudlou to jde dobře. A co je strašně důležité, vyřízněte komplet žábry. Nejdřív nahoře z jedné strany a potom dole. A stejně tak na druhé straně. Tak to je myslím vše. Když něco nebude jasné, tak napište. *placni*

doplněno 22.12.09 15:12:

Koukla jsem ještě na video, je to tam hezky názorně předvedené. Jenom bych doporučila před odstraněním žluče oddělit jikry - ty byly na obrázku - a nebo mlíčí. Je to jistota kvůli žluči. ;) S hlavou dávám vařit i odříznuté ploutve a ocas.

camelot*

Lidusko, Vy se vyznate. Camelot

ivasad*
hodnocení

Díky všem za ochotu. Už je mi to jasné, video bylo super a vaše nápady (zachránit mlíčí či jikry před pokusem o vyndání žluči apod.) svědčí o zkušenostech s kucháním. Díky i za recept. Zítra se do toho pustím. :)

lidka*

K tomu mne přinutil můj milovaný táta - rybář. To jsem byla celkem malá holka, přinesl kyblík - jak on říkal "brclen" - to byly bělice a další mrňouskové. Ty se pražily v troubě na másle s kmínem dokřupava. Tak to byly moje začátky a už mi to zůstalo. Camelote, jak něco prostě umíte, tak už to děláte i v důchodě. :D Dneska to mám odbyté - kapři jsou v lednici. Zeťákovi se povedlo vybrat pěkné tak skoro tříkilové kousky, jednoho mlíčňáka i jednu jikernačku. Žluč dopadla dobře - to by mne mrzelo. *tuc*

A Ivanko, držím palce, ať to dobře dopadne. Kdyby něco nešlo, napište, já občas nakouknu. *klik*

doplněno 22.12.09 21:13:

Co se týče polévky, obdobně ji dělám jako kytička. Zvlášť hlavu a ploutve - to jenom s cibulí a solí, aby se mi do zeleniny nezapíchla nějaká kostička z hlavy nebo ploutví. Zvlášť uvařím vnitřnosti a nakrájím na kousky. Kořenovou zeleninu osmahnu na másle, zaleju vývary, zahustím jíškou, ochutím muškátem, nedávám ani mléko a ani žloutek. Trošku i opepřím a jemně ochutím magi. No a samozřejmě opečené houskové kostičky. Něco zeleného navrch - pro barvu. Hlavu do polévky neobírám, hlavně kvůli malým dětem - jsou tam zrádné kůstky a toho masa tam není tolik. Hezký večer!

ivasad*
hodnocení

Kapr už pluje ve vaně, teď musím počkat až z práce přijde manžel, zabít kapříka bych si netroufla. Odpoledne to vypukne. Kdyby něco, tak se ozvu :o) Díky

lidka*

Zrovna jsem se šla kouknout, zda nenám na poradně SOS. *tuc* Já už si také netroufám zabíjet, ale to je spíš věkem. :D Jinak když to není pořádný macek, tak ho přidržet v utěrce na novinách, pořádně klepnout na hlavu asi 3 cm před šupinami (kovovou paličkou, tupým koncem sekerky nebo kladiva) a hnedka podříznout žábry a nechat vykrvácet. Krvácí hodně, proto ty noviny. Bude se ještě chudinka třepat, ale už ho to nebude bolet. Jinak zase tady hezky zobrazeno:

vanocni-cukrovi.com/... Držím palce, ať máte výtečnou rybí polévku! *tanec*

jabraka*
hodnocení

1x

Nikdy jsem rybu nezabíjel,ani nekuchal,ani se u nás nevaří rybí polévka.Ale jedno vím.Je třeba trochu zkušenosti,protože kromě vzdušníku,tedy "duše" a žlučníku,se dá povařit vše.Ale vesměs se používají do polévky ledviny a játra,přitom pozor na žluč,tu stačí nepatrný kousek a vše je na vyhození.Pak se tam dávají jikry nebo mlíčí,celá hlava.Pak ta polévka budew mít grády.Ostatní je pro kočky.

JABRAKA

kyticka*
hodnocení

1x

Rybu zabiješ o opatrně od řitního otvoru ji špičkou nože rozřízni břicho ,opravdu opatrně ať nezajedeš moc hluboko. Odřízni hlavu a ocas. Hlavu oper oškrábej ,odřízni ploutve a vydloubni /vyřízni/oči.To mi dělalo vždy problém -brrrr je to hn...,ale za ta léta jsem to už zvládla. Opatrně do ryby sáhni a vyndáš všechny vnitřnosti -bublinu vyhoď /jako děti jsme si ji pouštěly ve vaně/, opatrně vyndej dlohá střeva a žlučník je ukrytý mezi nimi AŤ TI NEPRASKNE jinak musíš vše vyhodit. jikry /některý kapr je nemá/ mlíčí oper a dej vařit do hrnce s lžící másla a trochu osol. Ve druhém hrnci dej vařit hlavu s kořenovou zeleninou a posol. Oboje vařím asi 1/2 h. Potom ocedím do jednoho hrnce obsah obou hrnců . Jikry a mlíčí můžeš buď na jemno nakrájet nebo já to tzv rozetřu na hladkou hmotu a dám do vývaru. zeleninu nakrájím na droboučko a taky rozetřu. Někomu nevadí nakrájená. Vše povařím Nakonec do 2dcl hrnečku mléka rozkvrdlám žlotek a vliji do polévky ,jenom nechám přejít varem lehce okořením muškátovým oříškem dle chuti dosolím a opepřím a je to hotové . Máš jemnou rybí polévku ,kterou u nás všichni milují -kromně mě-protože jak mám zabít rybu a pak to jíst tak to je můj konec. Přeji ať se ti dílo podaří -dej pak vědět jak to dopadlo. Hezké vánoce./ještě jsem zapomněla já rybu stahuji z kůže -někdo jen oškrábe šupiny./

lidus*
hodnocení

1x

rybí polévka. Hlava s kapra, kořenová zelenina, 1 malá cibule(celá i s tím listim)2 bobkové listy, súl,2kuličky nového koření-uvařit, zcedit. Vnitřnosti-jen mlíčí a jikry vaří se zvlášť (dám co zrovna kapr má) pak kořenovou zeleninu,mlíčí a jikry ponorným mixerem rozmixuji do přecezeného vývaru, dochutím šafránem. trošku máslové zásmažky a sypu zelenou petrželkou. tuto polévku jí i ti co ryby zrovna nemusí.

hlavně dejte pozor aby nezůstal ani kousek žáber v hlavě, někdo vaří hlavu i s očima, já je vytáhnu.pozor na žluč-játra vyhazuju celá a pozor při kuchání-ryby má vnitřnosti asi cm pod kůží. dobrou chuť

hodnocení

1x

Jak dopadla polévka? *hi*Já rybí polévku miluji a celá moje rodina také. Slíbila jsem polovině rodiny, že ji uvařím. *hi*Koupila jsem v Hypernově vnitřnosti (175 kč za kg), od sousedu jsem si taky vyptala a od dcery jsem měla 3 hlavy. Včera jsem si se vším dala záležet. Pečlivě jsem všechno umyla, očistila a zase mnohokrát umyla. Dala vařit s novým kořením, celým pepřem, cibulí a česnekem. Na kusu másla jsem podusila zeleninku, nakrájenou tak, že by Japonci záviděli. Zasypala hladkou moukou a zalila vývarem z těch vnitřností. Obrala ty hlavy a vnitřnosti zkontrolovala, nakrájela na kousky a nasypala do polévky, trošku pepře a soli. Vypadalo to jako tekuté zlato. A tady pohoda končí! *plac**plac**plac*Okoštovala jsem a pusa se mi úplně stáhla a zkřivila tak, že jsem si zašuškala sama sobě do ucha. Žlučová hořkost tak strašná, že to ani nenaštvalo, ale zabylo líto! Normálně šuškací polívka! *blee*Před vařením jsem si zapomněla líznout každý kus těch vnitřností. Někomu se žluč (která je mezi játry) vylila! *zed*Pobrečela jsem si od srdce a obvolala celou rodinu. Večer, když jsem pod sprchou namydlila hlavu, zvonek a ta druhá polovina rodiny přivezla dost polívky pro všechny. Tak přece jen rybí polívka bude. Ještě nikdy, nikdy jsme jinou polívku neměli.*slunce*Krásný Štědrý den a pohodový večer přeje babka z Ostravy.

lidka*

Ahoj babko z Ostravy! Určitě vím, jak vám bylo. *mala* To by naštvalo i největšího optimistu. Také jsem říkala zeťáčkovi, ať přikoupí, kdyby nabízeli. Ještě že neměli. Ale hlavně že to dobře dopadlo - stejně jako Ivě - to mám radost za obě. *tanec* Také jsem jinou polévku na Štědrý den nevařila, stejně jako nikdy nechyběl kapr a salát. Jenom k tomu děláme ještě řízky a na kapříkovi si pochutnáváme zvlášť. To se přiznám, že se normálně nelidsky přežeru. *hi* Ale asi to není tak hrozné - nemusela jsem nikdy na pohotovost. :D Kapra mám v troubě (smažila jsem ho na dvou pánvích 2 hodiny), dám se do gala a za chvíli pro mne přijedou. Tak dneska už opravdu naposledy - krásné Vánoce a mějme se rádi! *srdce*

Krásný Boží hod vánoční vám všem *jasne*Děkuji za soucit a pochopení. Ještě teď, když si vzpomenu *zed**plac*Ale polévka, kterou vařila starší dcera, byla špicovní.*uspech*Mohlo by trošku nasněžit. Vrány v blátě nejsou fajn.

pt®

Milá babkazov, četla jsem manželovi, *cteni*co se Vám přihodilo, neb u nás vaří rybí polévku on, a miluje ji. Moc s Váma cítil, *plac* ale hlavně, že to dobře dopadlo. *hej* Dcera je hold po Vás a proto byla polévka špicová. Za rok už budete jen s úsměvem vzpomínat, PT /stařenka/

pt®

Zdravím, Lidko, jak jsem si to zde včera pročítala, *cteni* jak si notujete s kytičkou a s babkou z OV o vaření, pak že už se dáte do gala a čekáte na odvoz, říkám si tak už PC vypnu. Šla jsem za manželem a povídám mu tady o nových receptech /ořechy/ a pak říkám Lidka už se chystá k dětem, *houpy* jako když jste naše /trochu jsem si Vás přivlastnila, a nejste sama, nevadí?/ A zase mně dnes zajímá, jak se všichni máte a cítím tu pěknou atmosféru. *srdce* Teď jdu připravit manželovi papu. Mějte se hezky, Pavla /stařenka

lidka*

Teď jsem to právě dopsala u "štědrovečerní večeře". *placni* Pavlo, to je právě to bezvadné, že se sejde parta lidiček, kteří jsou naladěni na stejné notě. A že nás potěší, když se podaří rybí polévka, naváže kontakt s dětmi, povede se večeře se skorotchýni, někdo se pochlubí se svými kulinářskými úspěchy a nebo se vyřeší vadný bojler a nebo se někdo smutný začne usmívat. To je na tom všem to krásné - že nejen společně dokážeme poradit, ale i se navzájem a když je potřeba - podržet! *tuc* Tak já jdu krájet nudle, než mi přeschnou a já se vrátím!:D

pt®

No Lidko měli jsme hlavu v pejru, že nebude teplá voda, ale zatím dobrý. Vážně tady jsou prima lidičky. A od každého se něčemu naučím. Až budete mít chvilku, napište jak jste se potěšila v kruhu rodiny. Mějte se hezky, PT /stařenka/:)

ivasad*
hodnocení

Kuchání se povedlo, žluč se nám krásně vyloupla, a jak polívka dopadne je zatím ve hvězdách, je to na plotně. :) Žluč jsem osobně viděla neporušenou, tak olizovat syrové kousky asi nebudu. A jak psala myslím paní lidka, to vyndání očí je fakt nářez. *afro* Akorát jsem koukala jako blázen, při kuchání na vále se dvakrát objevil takový asi centimetrový červík, vůbec nevím kde se tam mohl vzít, myslíte že něco takového mohl mít kapr na kůži nebo v trávicím ústrojí? Jinak kapr vypadal naprosto zdravě *nevi*...

lidka*

Tak Ivo -moc chválím! *palec* Když se to dělá pomalu a pozorně, tak to dobře dopadne. Spíš jde prvně o to, ujasnit si, kde co je. ;) Na ty očička si také zvyknete, pokud vám bude polévka chutnat - i zeťák, který ji dřív nikdy nejedl - si už dneska bez rybí polévky nedovede představit Štědrý den - dáváme si ji ale v poledne. A ten červík mohla být pijavička, to se mi už také stalo, že jsem ji objevila. Toho se nebojte. Tak to mám radost, že naše rady pomohly a krásné Vánoce! *placni*

ivasad*
hodnocení

Polévka je hotová, a je VYNIKAJÍCÍ! I manžel se jen olizuje. Polívka bude k večeři *hej* Udělala jsem mix recept z rad co jste mi tu napsali, a je to fakt mňamka. Tak, a teď si na Vás všechny každý rok vzpomenu, až budu polívku zase vařit.

Co jsou rybí vnitřnosti?
kyticka*

už mám také polévku hotovou je jí hrnec ,to aby bylo i na zítra a pro mladé. Dobrou chuť

Co jsou rybí vnitřnosti? #2
kyticka*

tak vidím a čtu ,že to nejdůležitější máte za sebou a nyní to hlavní uvaření .Já už také dala vařit .

Co jsou rybí vnitřnosti? #3
ivasad*
hodnocení

Babi z ostravy, hlavně že to všechno dobře dopadlo a polívka bude! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]