Nejste přihlášen/a.
Ahoh, dočetla jsem se v nějaké diskusi,že paní uchovává jídlo jen otočením sklenice: dám jen vroucí do zavařovací sklenice otočím abych se ujistila že tesni a studené dám do lednice. Vydrží i 6 týdnu. Mám tak vše bolonskou, základ na rizoto, luštěniny, omáčky, pecene maso.
Dělá to někdo tak? Je to bezpečné? Co mohu a nemohu tímhle způsobem uchovat? Co mxyslí asi základem na rizoto? Děkuji
Začnu odzadu. Nevíte, co je myšleno základem na rizoto. Přitom to máte doma zavařené ve sklenicích! Podle mě je to orestovaná cibulka, namleté či nasekané maso, orestovaná zelenina /mrkev, hrášek, celer, petržel, pórek/, někdo má rád i houby...Když to dobře tepelně opracuju, mohu uchovat ve sklenicích, pak jen k tomu uvařím čerstvou rýži, obsah sklenice promíchám, posypu strouhaným sýrem, přidám okurku a je oběd. Je to rychlé. Určitě by to šlo i s těstovinami.
Otáčení sklenic bez sterilování nefandím, není to dostatečná úprava, zvláště pak u masa. Někdy něco můžete uchovat, ale jindy se to může zkazit. Záleží i na tom, zda máte nová víčka, dobře očištěný okraj sklenice...
Vše, co chci uchovat, raději steriluju v hrnci. Stačí třeba 15-20 minut při 80 stupních. Ale je to jistota. Maso a masné výrobky by se měly dokonce sterilovat 2 dny po sobě. První den, nechat vychladnout, druhý den znovu.
Před hodně lety syn jezdil s kamiónem. Zavářela jsem mu všechno, co jsem doma vařila. Zavářela jsem mu třeba i ve sklenici narovnané malé bramboráčky, knedlíky plněné uzeným, polévky, omáčky, čínskou směs, dokonce třeba i švestkové knedlíky. Vždycky jsem mu říkala, aby při otvírání přivoněl, a kdyby se mu cokoliv nezdálo, ať to raději nejí. Co si vzpomínám, nezkazilo se mu nikdy nic. Přivezl pokaždé domů jen tašku prázdných a čistých sklenic. Jaga.
Úplně přesně nechápu, na co se ptáte. Myslím si, že byste měl rozlišit szerilování-zavařoání od uchování hotových jídel ve sklenici. V tom bych viděla rozdíl. Vařívám často 3 porce, dnes, na zítra s jinou přílohou a jednu porci, ihned po varu, naliju do sklenice a víčko dotáhnu. Ať je to šroubovací, nebo to, co se uzavírá "hlavou". Obrátím dnem vzhůru a nechám vychladnout. A pak s ní do ledničky. Klidně dnem nahoru. V lednici nevím jak dloho vydrží, ale cca do 3 týdnů spotřebuji. Maso nebo zeleninu, třeba zavařená rajčata nebo lečo, bych si bez sterilování netroufla. Hodně jsem takto vozila jídlo v karavanu na dovolenou. Moje mladá to vylepšila a dlouze, 2 dny zavařuje syrové maso, které se ve sklenicích "udělá" jako v pomalém hrnci.
Ještě se musím vrátit k rizotu. Asi nerozumím proto, že každý děláme rizoto úplně jinak. Jak přesně ho děláte vy?
Halamus - ano. To jsem tak jednou udělala a naservírovala své rizoto dceři a vnoučatům. Dcera pracuje ve velkém hotelu, má i zahraniční zkušenosti. A pověděla mi, že to jídlo je moc dobré, ale ani náhodou to není risoto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.