Nikdy nepeču kuře v celku, pouze na poloviny. Nesnaším nevyprané kuře zevnitř, někdy ze zbytky střev. Peču bez poklice, několikrát během pečení polévam vypečenou šťávou.
V poslední době jsem si oblíbil postup, kdy kuře peču na zeleninovém lůžku - nejprve zakryté a odkryju ke konci pečení. Kuřeti vyříznu před přípravou dvěma řezy hřbet, vykloubím stehna, okořením a položím naplocho na záda na zeleninu. Zelenina se pak použije i k servírování.
Kuře také rozpůlím. Dám pod něj máslo, kostičky slaniny, trochu podliju. Pekáček přikryju alobalem. Chvílemi zkontroluju a přelévám výpekem. Až ke konci pečení dám alobal pryč, aby kůžička zezlátla. Jaga.
Tak pro vás mám dokonalý recept. Zapomeňte na pekáče, zapomeňte na poklice a vytáhněte pečící mřížku. Garantuji, že tak dobré kuře jste ještě neupekl. Dělám to už jenom podle něj. Recept zde.
Já kuře podélně rozříznu, nasolím, potřu kořením. Plátek špeku na dno zapékacímisky, troubu na 180°C. Po půl hodině štětečkem přetřu šťávou, kterou kuře pustilo. Za 50 minut je hotovo. Občas musím, pro barvu zesílit troubu na 200°C. Moje maminka a vlastně i já, pod kuře, do suché zapékací misky nasypu na plátky nakrájené brambory . Nepřikrývám, nepodlévám.
Ono je to hlavne o tom, kedy aku teplotu pouzit. Do novej rury vlozim kurca v zatvorenom pekaci, len nasolene a kuskom masla vnutri. Naklikam rezim kurca, zvolim hmotnost o hodinu mam stavnate kurca s chrumkavou kozou.
Petře, nic proti Vaší radě, ale musela jsem se moc smát. Slovenština je úžasný jazyk. Ta CHRUMKAVÁ KOZA nemá prostě konkurenci. Význam chápu. Jenom je jiný v češtině a jiný ve slovenštině. A to je právě to krásné. Že jsou ty jazyky tak blízké a současně tak jiné. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.