Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyprat oblečení z neznámých materiálů?

Od: boban® odpovědí: 11 změna:
Ahoj, našel jsem v krabici ve staré skříni malé oblečení.
Jsou to různé materiály, jak to vyprat, aby se to nesrazilo, nezplstnatělo atd...?
Opravdu nerozeznání pravou vlnu od syntetické příze.
Díky a hezký den

Jak vyprat oblečení z neznámých materiálů?
Jak vyprat oblečení z neznámých materiálů? #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

8x
Šetrný program na 30 st., ždímání na 600.
hodnocení

Děkuju, co použít za práci prášek? Na jaký druh oblečení, na vlnu na všechno oblečení?
id
Použijte co máte doma. Já peru v gelu. Prášek se u nás špatně rozpouští a máchání je pak nedostatečné.
Já odhaduji, že čistou vlnu tam nemáte.
hodnocení

Jo, děkuju za radu. Ale nebylo by přeci jen pro jistotu lepší koupit menší balení prostředku na vlnu?
id
04.03.24 19:38
Pardon
id
Proti gustu ... kupte si co chcete. Všeobecně se na mimina vlněné oblečky nevyrábí. Vypere se to stejně v čemkoliv.
hodnocení

id
No, to asi máš pravdu, nenapadlo mě, že z vlny se to moc pro děti dělat nebude, když kouše. Příště budu víc myslet :)

ben®
hodnocení

6x
Dobrý den, radu už jste dostal, tak ještě můj eventuální postup. Roztřídit podle barevnosti (světlé zvlášť a tmavší zvlášť) a prát ty hromádky samostatně v ruce - tím určitě nepreženete teplotu vody (protože se nechcete opařit), budete šetrně mnout, máchat a lehce ždímat. Zdá se, že špinavé to prádlo není, tak jde spíše o to ho hezky provonět a pěkně osvěžit. Zdravím!
zirafka

Také se přikláním k tomu, jemně promnout v ruce. Je - li toho hodně, namočit do vlahé vody do vany.

hodnocení

3x

Jak radí ostatní - v ruce, nedrhnout, neždímat, jen vymačkat v ruce nebo v ručníku. Jestli máte obavy, pořiďte si něco přímo na praní dětského oblečení (poradí v každé drogerii, já už nemám přehled).

Vlna to na 99 % nebude, z té se na mimina téměř nepletlo, max. vrchní kabátek a pod. - kouše. Nejspíš nějaký akryl a jestli to vzadu jsou dupačky, tak bavlna.

A dobrá rada zdarma pro všechen textil - z rubu opatrně vytáhnout tenký kousek vlákna a podržet v plameni. Umělina se taví, vlna a bavlna hoří na popel a je jinak cítit.

okolik
hodnocení

2x

Boban, při poheldu na oblečky se mi vybaví podobné modré čepičce a žlutým rukavičkám a asi čepička žlutá. Docela rozumín dotazu materiál si vybavuji taková jakoby,, vatičková ,, j´velice jemná příze. Podobné oblečení se sem dováželo zhruba v 1977 roce. V té době měla příbuzná malé, tyto sady obsahoval kabátek, čepičku rukavičky , někdy dokonce i dupačky. V barevné škále růžová, bledě modrá bílá a žlutá. Nškdy i poseté kvítky, nebo složené ze dvou barev.

Doporučuji jemné přemáchnout ve vlažně vodě se šamponem. Kamarádka v zahraničí, těžký alergik a běžně pere v šamponu.

A´t se zadaří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]