Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak se říká kusu masa na stejk?

Od: babkazov® odpovědí: 15 změna:
avatar babkazov

Ne a ne a ne si nemohu vzpomenout a nemohu to najít, jak se říká stejku z kusu hovězího, osdleženého masa z kýty, s kulatou kostí uprostřed. Stejky z něho jsou opravdu špičkové. *hej*Tom a Jerry a buldog několikrát mají o něho velký zákem. Je to oblíbené maso v amerických kreslených filmech. Je to takové zvláštní slovo a má hlava ne a ne si vzpomenout.


doplněno 01.03.24 13:17:

U tohoto masa je nesmírě důležité, jak je "zralé" nebo "stařené". Vím, že roštěná má být víc jak 6 týdu od porážy. Tady to bude určitě o trochu více.


Jak se říká kusu masa na stejk?

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

chlochydess*
hodnocení

4x

Jmenuje se to ossobuco a jej to vlastně hovězí kližka a tedy nejlepší matroš na guláš. Stejka bych s tím neriskoval, je v tom hromada šlach. Právě ty se v gulášku po 2,5 hodinách krásně rozpustí a je z toho bohatá a intenzivní omajda.

hodnocení

Kližka je kus předloktí, s spoustou šlach. V tomto mase šlachy nejsou. Toto je kus prorostlé, dolní části kýty, nad kližkou.. Osobuko by to, na obrázku, mohlo být. Mám pocit, že to bylo jiné slovo. Ale osobuko se mi líbí, i když se používá v telecím mase. *palec*Děkuji.

chlochydess*

Tak to myslíte zcela něco jiného, protože pokud mluvíme o HOVĚZÍM ossobucu, které je na obrazku, mluvíme o plátku z hovězí kližky, viz obrázek. Na telecí jste se neptala.

Někteří chovatelé krávy různě masírují a krmí jinak, než ty ve velkochovech, čímž může tuhost a hužvavost slábnout.

Jak se říká kusu masa na stejk? #2
hodnocení

Já jsem daeko toho, přít se. Táta řezník už nežije, že bych se ho zeptala. Ale myslím si, že věčně grilující Američané by nedělali takové zhůvěřilost, jako kližku na grilu. *alene* V neděli jsme, celá rodina byli ve fakt dobré restauraci. Vnuk oslavoval 18 let a právě toto si dal. Bylo to nejdražší a nejkvalitnější jídlo na menu. Proto jsem vzpomínala, jak se tomu říká. *palec*

chlochydess*

Nikdo se s nikým nepře. Podívejte se na obrázek, který je níže. Tam je černé na bílém, že steak z kližky a tedy hovězího ossobuca je delikatesa, jenom se musí umět udělat. Takže v restauraci to dostal pravděpodobně taky a zjevně to měl umně připraveno.

 

hodnocení

2x
Řez s označením Ball tip pochází ze špičky vyzrálého ořechu kýty, která se řadí k nejušlechtilejším částem hovězího masa. Poskytuje velmi křehké, libové a chutné maso, které je vhodné jak pro minutkovou úpravu, tak na pečení.
hodnocení

Děkuji za odpověď. Myslím si, že celá ta diskuze je naprosto zbytečná. Já jsem se ptala, jak se ten kus masa jmenuje, ne odkud je. Je to ossouko a to jsem chtěla vědět.

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben
Dobrý den, pokud to je výraz anglický, tak by měl být viz odkaz, kde je porcován býk. Zdravím!
angusfarm.cz/...
doplněno 01.03.24 12:11: chlochydess - ona už to tam tazatelka najde (až si tam klikne a pohledá).
doplněno 01.03.24 13:30: Nemáte zač.
chlochydess*

Takže jak jsem psal, paní myslela onu kližku. Na stránce, co jste sdílel, je vysvětleno, jak šikovné ruce kuchaře bojují proti původní tuhosti.. :)

Jak se říká kusu masa na stejk? #3
hodnocení

Šikovné ruce? To píše někdo ze velkého řetězce prodejen. Dříve řezníci šikovné ruce neměli? Měli! A měli i chladírny a čas, nechat maso "dozrát". A bez chemie a jiných zázraků, které šikovné ruce přiesou. Nebo si fakt myslíte, že běžicí pásy a šikovné ruce udělají zázrak? No, neblázněte!

chlochydess*

V pořádku, končím debatu. Že jde o steak z hovězí kližky již víte. Těm dalším poznámkám nerozumím. Hezký víkend přeji.

hodnocení

Děkuji za fajn diskuzi. Zase jsem se něco dozvěděla, něco mě přimělo pohledat u strejdy Gůgla. Děkuji a z Ostravy přeji hezký víkend. ;)

chlochydess*

Jinak jak jste psala, že si to mladej dával onehdá v restauraci, nejjednodušší je do té restaurace zavolat a zeptat se, nebo se podívat na jejich menu na internetu. Pokud to tam mají jako vyhlášenou delikatessu, určitě to nebudou schovávat za nicneříkající názvy jako "prsa paní nadlesní" nebo "kuchařova tajná fantazie tisíci chutí" .. *smich*

hodnocení

Tohle je tak samozřejmé, že jsem to ani nepsala. To děláme vždycky. Nikdy nejdeme jen tak, jakože náhodou, z ulice.

hodnocení

Stejky na grilu, předkýtí z býka

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]