Nejste přihlášen/a.
Ne a ne a ne si nemohu vzpomenout a nemohu to najít, jak se říká stejku z kusu hovězího, osdleženého masa z kýty, s kulatou kostí uprostřed. Stejky z něho jsou opravdu špičkové. Tom a Jerry a buldog několikrát mají o něho velký zákem. Je to oblíbené maso v amerických kreslených filmech. Je to takové zvláštní slovo a má hlava ne a ne si vzpomenout.
U tohoto masa je nesmírě důležité, jak je "zralé" nebo "stařené". Vím, že roštěná má být víc jak 6 týdu od porážy. Tady to bude určitě o trochu více.
Jmenuje se to ossobuco a jej to vlastně hovězí kližka a tedy nejlepší matroš na guláš. Stejka bych s tím neriskoval, je v tom hromada šlach. Právě ty se v gulášku po 2,5 hodinách krásně rozpustí a je z toho bohatá a intenzivní omajda.
Kližka je kus předloktí, s spoustou šlach. V tomto mase šlachy nejsou. Toto je kus prorostlé, dolní části kýty, nad kližkou.. Osobuko by to, na obrázku, mohlo být. Mám pocit, že to bylo jiné slovo. Ale osobuko se mi líbí, i když se používá v telecím mase. Děkuji.
Tak to myslíte zcela něco jiného, protože pokud mluvíme o HOVĚZÍM ossobucu, které je na obrazku, mluvíme o plátku z hovězí kližky, viz obrázek. Na telecí jste se neptala.
Někteří chovatelé krávy různě masírují a krmí jinak, než ty ve velkochovech, čímž může tuhost a hužvavost slábnout.
Já jsem daeko toho, přít se. Táta řezník už nežije, že bych se ho zeptala. Ale myslím si, že věčně grilující Američané by nedělali takové zhůvěřilost, jako kližku na grilu. V neděli jsme, celá rodina byli ve fakt dobré restauraci. Vnuk oslavoval 18 let a právě toto si dal. Bylo to nejdražší a nejkvalitnější jídlo na menu. Proto jsem vzpomínala, jak se tomu říká.
Takže jak jsem psal, paní myslela onu kližku. Na stránce, co jste sdílel, je vysvětleno, jak šikovné ruce kuchaře bojují proti původní tuhosti..
Šikovné ruce? To píše někdo ze velkého řetězce prodejen. Dříve řezníci šikovné ruce neměli? Měli! A měli i chladírny a čas, nechat maso "dozrát". A bez chemie a jiných zázraků, které šikovné ruce přiesou. Nebo si fakt myslíte, že běžicí pásy a šikovné ruce udělají zázrak? No, neblázněte!
V pořádku, končím debatu. Že jde o steak z hovězí kližky již víte. Těm dalším poznámkám nerozumím. Hezký víkend přeji.
Děkuji za fajn diskuzi. Zase jsem se něco dozvěděla, něco mě přimělo pohledat u strejdy Gůgla. Děkuji a z Ostravy přeji hezký víkend.
Jinak jak jste psala, že si to mladej dával onehdá v restauraci, nejjednodušší je do té restaurace zavolat a zeptat se, nebo se podívat na jejich menu na internetu. Pokud to tam mají jako vyhlášenou delikatessu, určitě to nebudou schovávat za nicneříkající názvy jako "prsa paní nadlesní" nebo "kuchařova tajná fantazie tisíci chutí" ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.