Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svatba po padesátce?

Od: maci odpovědí: 15 změna:
Děvčata, vdávala jste se některá po padesátce? Muž, s kterým žiji 13 let by chtěl, abych si ho vzala. Vyslovil to během těch let několikrát, ale vždycky jsem to zahrála do autu. Bude mít 60 a jako dárek by chtěl "co kdyby sis mě konečně vzala". Nevím co teď. Miluji ho, stará se o mne i mou rodinu, moje vnoučata má jako vlastní. Jeho děti o něj moc zájem nejeví, musí je kontaktovat první on. Máme společnou kasu, společný domek. Honí se mi to teď stále hlavou, jestli ano nebo ne, kdy, kde, jak, co s mým příjmením. Začala jsem se tím vážně zabývat, když moje kolegyně začala řešit zdravotní stav nevlastního "otce", partnera své matky. Jaký je to problém, když je to vlastně cizí člověk a jeho rodina od něj dala ruce pryč. Co myslíte, jak to vidíte, zažily jste to, taky to řešíte? Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

11x
Takže 13 let spolu, společnou kasu a společný domek. On se stará nejen o sebe a o svoje věci, ale, jak píšete, o celou vaši rodinu.
Vy už vlastně jste manželé, akorát na to nemáte papír, a v případě náhlého zdravotního problému můžete mít horší pozici s některými právními náležitostmi.
Jak máte například ošetřené dědění společně nabytého majetku, úspor, společně vlastněného domku?
Já ve vašem případě bych se vdal a nechal si svoje příjmení.
maci
hodnocení

Děkuji za tento komentář, povzbudil mě. Nejvíc řeším to příjmení. Jestli by ho nemrzelo, že bych si nechala současné.

Vždyť můžete mít obě.

vili
Já bych mu upřímně řekl, jak se cítím, tedy že bych si ponechal moje příjmení z ryze praktických důvodů. Zaměstnání, lékaři, všechny pojišťovny a jiné instituce, mailové adresy apod. Asi bude náročnější mu to vysvětlit a bude potřeba diplomacie, ale nakonec by to pochopit mohl.

hodnocení

11x

Jste spolu dost dlouho, abyste poznala, že to není žádný manipulativní sňatkový podvodník. V tomhle věku už máte i jistotu, že se nebude chtít rozvádět, jen aby vás odrbal. Je možné, že vaše děti pouze respektuje, ale nemiluje. No jo, ale vaše děti už dávno nejsou dětmi a je obtížné milovat dospělé lidi, které vidíváme občas, vlastně neznáme je. Jen to, co nám někdo poví. Máte ho ráda, vážíte si ho? Jste sžití, není o čem přemýšlet. ;) Teď trošku racionální pohled. V nemocnici toho druhého nemusí pustit na návštěvu, nemusí mu dát informace. A až, když jeden zavře oči, ten druhý bude mít s domkem, s majetkem a úspory velký problém. Navíc, ve věku, kdy už potřebuje klid, bez stěhování a nějakého nepříjemného řešení. Nejste manželé, ale přímí dědicové tady jsou a je třeba se s nimi vypořádat. A to žádná sranda není. *hej* Pěkný kostýmek, krásná kytka, 2 svědci. Po svatbě rozeslat oznámení, že jste byli oddáni a budete i nadále používat svá přijmení. Dobrý oběd se svědky v dobré restauraci a taxi domů. Tak bych to řešila já. *hi*

maci
hodnocení

Děkuji za Váš komentář a radu. Povzbuzení potřebuji

ltz
hodnocení

9x
Dle toho co popisujete, si nemůžete lepšího manžela přát. Dává vám toho se sebe hodně, vás má rád i vaši rodinu. I vy ho milujete, asi víte za co. Žijete pod jednou střechou, nejste každý jinde. To, že se k němu nehlásí jeho děti, neznamená to, že on je ten špatný. Možná tak po roce, dvou by jste tápala, ale 13 let je již dlouhá doba, to byste už něco poznala nebo pocítila z jeho chování, jestli by k vám nebyl upřímný. Takže svatba, jako dárek, by se mu líbil určitě, nebo vám oběma.
maci
hodnocení

Děkuji za tento komentář, je povzbuzující a pravdivý.

hodnocení

8x

Moje sestřenka se loni v létě vdávala a v prosinci slavila 59. S partnerem spolu byli 27 let, oba rozvedení. Jejího přítele jsme znali celá rodina, je hrozně fajn. Myslím si, že za ty roky soužití by ho už byla "prokoukla". Oba mají děti a ty mají už své rodiny. Svatbu měli malinkou, jen oni dva a dva svědci. Příjmení si nechali každý svoje. Rodině (tetě) to řekli až za týden, když se vrátili ze svatební cesty. Všichni jsme z toho měli radost. Jsme velká rodina a pravidelně se scházíme, kdyby se na tom někomu něco nezdálo, už by se to přetřásalo.

Každý máme nějakou minulost. Je jasné, že Vás to trápí, co kdyby tam byl nějaký důvod, který byste nedokázala strávit. Na druhé straně, rodiny se rozkmotří často kvůli banalitě, protože jeden není ochotný ustoupit a druhý to nedokáže přejít. Možná Vám dostatečně neobjasnil, za jakých okolností odešel od rodiny, a proto cítíte nejistotu. Ptát se ho nemá cenu. Jestli se o tom nechce bavit, stejně se nic nedozvíte. Zjišťovat nenápadně po jeho příbuzných nebo známých nepovede k úspěchu, každý viděl tu situaci svýma očima a hodnotil skrz vlastní zkušenosti.

Stejně tak rádci tady na poradně Vám mohou jenom sdělit svůj náhled. Vy jste ta, která s tím mužem mluví, ta, která se mu dívá do očí a zná ho. Nikdo jiný ho lépe nepozná. Myslím si, že 13 let se snad nikdo přetvařovat nedokáže. Ale zase - píšu po zkušenosti se sestřenčiným sňatkem, kdy to celá rodina přijala s nadšením.

Přeji Vám, abyste dospěla k rozumnému rozhodnutí.

maci
hodnocení

Děkuji za Váš komentář, potěšil mě, že jsou i jiní blázni, co se berou po padesátce. Jinak vše o sobě víme, minulost i neduhy.

hodnocení

2x

Je jedno, jestli máte děti nebo ne, ale třeba kvůli zdravotnímu stavu se Vám bude HODNĚ hodit, že budete manželé. S příjmením máte asi tři možnosti:

1) necháte si své

2) budete mít dvě příjmení

3) on si vezme Vaše příjmení

Žijete spolu 13 let a nechal se několik let od svatby odrazovat, tak bych teda nečekala, že byste se neshodli na nějaké variantě. Nedávejte mu to jako podmínku, že chcete své příjmení, jen se mu svěřte, co Vás od té svatby odrazuje a jistě Vám vyjde vstříct nebo najdete kompromis. On asi nechce svatbu kvůli tomu, že budete mít jeho příjmení.

spu
hodnocení

1x

Děvče siece nejsem, ale já bych se v tomto věku do ženění nehrnul, jelikož by mi to nic nepřineslo. Buďte obezřetná, může to být dobrý manipulant, bude vám roky mazat med kolem huby a po svatbě se jeho chování rázem změní. Kdyby byl tak dobrý, jak ho líčíte, tak by ho rodina nezavrhla. Pořád platí a platit bude moudro že "láska je slepá".

maci
hodnocení

Rodina ho nezavrhla, má maminku a sourozence, s kterými se stýkáme. S dětmi, kterým je teď přes 30, není od jejich pěti let. Manželka si našla v zaměstnání jiného a odešla do NDR. K holkám už si cestu nenašel, navíc moc neumějí česky.

hodnocení

1x

No, pokud chcete radu, neznáme vás, tak napište, proč se svadbou váháte?

Věk je irelevantní, příjmení si můžete nechat svoje. Ten domek je váš, máte tam blok ohledně majetku? Nebo jej máte úředně rozdělen napůl? On "společný domek" neznamená, že v něm společně bydlíte, musí to být ošetřeno legislativně.

Jinak nevím, co by vám ve svatbě bránilo. Jedině, že se nechcete vázat. Jistě je jednodušší někoho "vykopnout" v případě "psí knížky" než složitě řešit společný majetek a jiné vztahy v případě zákonného manželství.

Na druhou stranu, pokud se s partnerem něco stane, má ten druhý podstatně omezené možnosti, než v případě manželství.

maci
hodnocení

Proč váhám se svatbou? Není to pro mne důležité, když nemáme spolu děti. Domek vlastníme napůl a každý máme ještě svůj byt. Majetek neřeším, když tak nad tím přemýšlím, tak spíš to příjmení. Nemám odvahu mu říct, že pokud svatba bude, tak bych si nejraděj nechala to současné. Jestli ho to nebude mrzet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]