Nejste přihlášen/a.
Prave pecu ,poprve veky,jelikoz v obchode uz nemeli.V receptu mam pecte pozvolna,ale priblizne jak dlouho ne.Snad to trefim,ale docela me zajima,jestli take nekdo zkousel domaci.Diky
cca 25-30 min při 200st
doplněno 31.12.12 16:39: určitě se povedou a uvidíš jak budou chutnat
Mám info s pekárny. Rohlíky a bulky se pečou na 225 st. asi 9 - 10 minut, veky peču taktéž na 225 st. asi 13 minut. Záleži na velikosti vek. Dělám dvě veky na plech.
Ono dost záleží i na typu trouby. V pekárnách se používají většinou rotační horkovzdušné pece. Také výkon je nesrovnatelný. U nás jsme měli dvě rotační a stejný výrobek se v jedné pekl při 270 a v druhé při 230. Z osobní zkušenosti vím, že stejný vyrobek, musím doma péci o pár minut déle. Navíc domácí veka bude pravděpodobně těžší a nejspíš i tučnější. Včera jsem pekl z 500g mouky a udělal jsem dvě po cca 700g (za syrova) Pekl jsem je při 180°C cca 28 minut a dnes z nich jsou výborné chlebíčky.
Deri,take diky za zkusenost.
doplněno 01.01.13 13:19:Mam v troube horkovzduch,pouzivam hodne,ale veky jsem se rozhodla delat klasickym pecenim.Delala jsem z 1kg hl,mouky,6 lzic oleje kostka drozdi na kvasek,4lzicky soli.Mleka ted nevzpomenu,ale delam vse odhad,myslim cca pul litru.
Já peču na horkovzduch skoro všechno. Jen to chce počítat s tím, že při pečení na horkovzduch je potřeba nižší teplota, než při klasickém pečení. Jinak na ty veky mám podobný recept. jen někdy přidám vejce, ale to spíš jen podle nálady, není to důležité.
Jinak k tomu chlebu, také ho doma peču a velmi často. Dělám velký cca 1100g po upečení. Opět dle zkušeností z práce. Rozpálím troubu na maximum. Chléb musí dobře nakynout. otočím na plech, nechám pár minut odstát. šoupnu do trouby a současně tam chlejstnu trošku vody 3/4 dl.. Trobu je třeba rychle zavřít, aby vzniknuvší pára neunikla. Teplotu stáhnu na nějakých 180°C a zapnu horkovzduch. Počkám cca minutu a troubu na chvilku pootevřu - to aby unikla pára. Dal peču asi 45 minut po kterých přidám na teplotě a již chleba hlídám na barvu. To s tou vodou a párou není tak podstatné, ale chléb je pak krásně lesklý.
to je pravda,ze chleb potrebuje zacatek hodne rozpalenou troubu.Vybehne a pak uz neklesne a upece se pekne klatoucky.Akorat s tou vodou,ja se stim mazu stetickou,octovou vodou.
Tu vodu do trouby dávate v malém kastrůlku nebo ji nalejete přímo na ten plech k tomu chlebu. Asi na plech jak vyplýva z vaší rady, já peču veky i chleba na pečícim papíře i tak tam můžu tu vodu nalít,nebude to vadit?Díky
V pekařských chlebových pecích, jsou speciální zapařovací systémy, které na uplném začátku pečení vytvoří v peci naráz velké množství páry, která se po několika minutách (2-3) odvětrá a dál už se chleba peče bez páry.. Má to částečný vliv na tvar chleba, ale hlavně aby nebyl tzv. šedý, ale krásně lesklý. Osobně používám starý litinový pekáček, který nechám v troubě rozpálit spolu s troubou a když dám chleba do trouby, tak na něj chrstnu trochu vody a troubu zavřu. Po pár minutách jí na chvilku (pár sekund) pootevřu, aby mohla pára uniknout. Přímo k chlebu bych jí nelil, protože by to nemělo smysl a akorát by rozmáčela spodek chleba.
Juglans u nás v 11.30h také neměli a tak koupil manžel velké bagety, chlebíčky z nich jsou k nerozeznání. Peču pouze housky, v plynové troubě s plechem vody nazpodu, potírám slanou vodou, peču na asi 160C tak 15-20minut.
Lidus,v Penny,nemeli dopoledne ani maslo a jeste na nej dnes meli slevu.No, me by bylo v tu chvili jedno i za draz,museli jsme jinam.Delala jsem recept z kila mouky a vzhledem k tomu,ze dnes jsou pekacky do novodove trouby kratsi,tak jsou z toho 2 veky o prumeru vetsim,nez v obchode,proste az,az,ale hlavne,aby byly dobre.Delala jsem ji take jako bagetu,rozvalet placku a svinout.Take jsem musela delat bezlepkove a ty jsou uzounke z pul kg. mouky Jizerka.
Krom veky,jsem se pustila do peceni pletenek.Docela se dari,ale potrebuji jeste trochu vylepsit.Pecu normalni a bezlepkove.Jak nadavam na bezlepkove zpracovani testa,tak zrovna pletenky z nich jdou nadherne.jen drive kynou,nez z normalni mouky a tak si myslim,jestli to neni tim,ze se mi nekdy stane,ze se jako trhnou.Zkratka,jsou krasne upletene a nez stihnu dat do trouby,tak se kynutim mirne trhaji,Jako u vanocky,se take nekdy stane.Myslite,ze bych tedy mela dat driv pect?Tedy jednou se mi stalo,ze se trhly az pri peceni.,ale to jsem pekla na 200 st C.Kdyz sleduji v obchode pletenky,tak jsem to u nekterych take zaznamenala a je to ,od profiku.Jinak u tech z normalni mouky,se mi to tak nestava.Rozdil mezi bezlepkovou a normalni moukou je,ze bezlepkovamje lehci,spis jako skrob.Premyslela jsem dat mene drozdi,ale zase po upeceni nejsou nejak prekynute.Delam 120g na vahu oboje a pekla jsem je nejdriv na 200 st.C,cca 15 minut.Po druhe jsem teplotu snizila na 180-190,myslim,ze vysledek byl lepsi a casove asi take 15-16 minut..V kucharce co mam,uvadeji peceni 30minut,na kolik tu nezminuji a gramaz,to uz vubec ne.
To, že vám pletýnky z bezlepkové mouky trhají, je způsobeno právě nepřítomností lepku. Rozdíl v moukách je právě v tom, že bezlepková - jak už z názvu vyplývá - neobsahuje lepek. Většinou to bývá najká lněná, rýžová, či kukuřičná mouka. Lepek obsažen v pšeničné mouce určuje z velké části její kvalitu a těstu dává pružnost. Bohužel neporadím vám co stím - nemám s bezlepkovými výrobky zkušenost. To že se vám trhá vánočka může být způsobeno více faktory. Doma může být problém v době kynutí. Těsto na vánočky sice potřebuje kynout, ale současně by to nemělo trvat nějak extrémně dlouho. Těsto dlouhým kynutím "stárne" a častěji se pak výrobky trhají. Osobně nechávám těsto nakynout v lehce předehřáté troubě (cca 40°C), stějně tak potom i upletené vánočky, jen tam přidám mokrou utěrku aby neosychaly. Nenechám je ale nakynout úlně, abych měl čas natopit troubu. Ony zatím dojdou pod utěrkou. No k tomu pečení pletýnek. Pokud používáte horkovzdušnou troubu, tak Váš způsob mi příjde optimální - ale to pěčení je do značné míry individuální, každá trouba prostě peče jinak.
Deri,to nebude tim,ze neobsahuje lepek.Pecu z bezlepkove jine pecivo a takhle se netrha.Delam nejakou jinou chybu.asi s tim rovnou do trouby moc necekat.
K tomu bezlepkovému vám nic neřeknu. To neumím. Ale vánočky necháváme kynout v teple, asi tak 23-25°C, 3 hodiny. Upletené kynou zase asi půl hodiny. Pak je zapečeme na asi 200°C cca 3-4 min, a snížíme teplotu na cca 160-170°C a pečeme cca 40-45 min. Prostě dokud nemají barvu jakou mají mít.
A tuhle velikost housek, kterou máte, pečete správně. Menším, 60ti gr. stačí tak 12-13min.
Ať se daří.
diky
doplněno 11.01.13 07:01: nerada s vytahuji,ale pisi rovnou od snidane.Ty pletenky jsou jinak ,tak strasne jedle,ze uz asi do kramu nepujdu.Pridavam 3 vejce na 1kg,jinak stejne,jak jsem popisovala.,navrch posypu hrubou soli.Delam z kila i bezlepkace,nacpu do mrazaku,ale tenhle tyden,uz podruhe.,jdou na odbyt
Výrobní náklady, takhle doma, na jeden ks rohlíku, jsou asi 1,10kč. Kvalita je neporovnatelná. Takové pečivo, jaké si upečete doma nikde nekoupíte. No, skoro nikde. V některých malých, soukromých pekárničkách moná ano. Ale budou nejmíň za tři koruny.
To je pravda.S vejcema,to prijde asi o 20-30hal vic,takze je to fuk.Uvazuji nyni o koupi mouky ve mlyne,urcite prijde mnohem levneji.Nemuzu nikde najit cenik.Jen jsem objevila bio mouku za 8kckg,takze predpokladam,ze normalni bude jeste levnejsi.V Lidlu je ted asi za 12.90kc.Je fakt,ze hlavne jde o to,ze takove housky nikde nekoupite.
doplněno 13.01.13 17:17:Jen by me zajimalo,kolik prijde,treba 1 hodina peceni na 180st.C,?To se musi take pocitat.
Mlýny dodávají pytlovanou mouku za cca 13-16kč. Záleí jak který. Není to levnějí. Mívají 5 nebo 10kg balení a 25 nebo 50 kg. No a potom cisterna, Hi. Ale maloobchod asi nemají.
Nejlevnějí hl. mouku měl donedávna Kaufland za 10.90. Teď ji má za 13.90. Mívali ji v akci 7.90. Pokud vím, tak teď ji má Globus za 9.90.
Co se týče energie, tak mám spočítáno e 1 rohlík stojí asi 15hal. Tenhle výpočet platí ale jen tehdy, pokud platíte 3,54/kWh a upečete 8ks rohlíků na jednom plechu, a stihnete 4 plechy za hodinu.
Zkusim tam zavolat,co kdyby.Vrta mi ta biomouka za 8kc,jestli to nebyly stare ceny,ted uz to asi nenajdu.
doplněno 14.01.13 14:40:Dnes jsem zjistila v mlyne Perner,ze prodavaji za 10kc.-1kg a to v 15kg baleni.Pokud se doma pece,tak asi neni problem 15 kg za mesic zdelat.nevite jak se jinak muze sdlouho skladovat?Do 3 mesicu,odhaduji,aby nezlukla.Podminky uskladneni sucho a chlad?Tak oboji se tezko zajistuje.
Trvanlivost mouky je a na pár výjimek 6 měsíců, viz třeba nabídka mlýnu Penam. Jinak mouka by měla být v suchu a temnu. Chlad není a tak potřeba _ doporučuje se 15°C _ 18°C _ take nějaká spí, je naprosto dostačující. Důleité je temno, mouka pak tak rychle nelukne a také mouka ráda přejímá pachy, take neskladovat třeba těsně vedle cibule apod...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.