Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu.Sem muž a rád bych si udelal kvalitni zulc.Mám 5l tlakáč.Když koupim 2 velké nožky tak se my nevejdou do tlakáče.Ale řezník my to rozpulil.zajima mně jaké ingredience přidat a kolik vody do 5l tlakače přidat.Za každou radu dopředu děkuji,určitě neco skusím.
Je rozdíl, jestli vaříme levný sulc nebo dražší tlačenku. Já do papiňáku natlačím 4 nožky, hrstku celého pepře, 2 zrnka nové koření, lístek bobkového listu, cibuli a 2česneky. Uvařím doměkka. Pak obírám něco do pusy s čerstvým chlebem, hořčicí a pivkem. Něco do plechové misky. Tam přecedím polévku, přidám nastrouhaný česnek a majoránku. Okusím a když je potřeba, opatrně dosolím. Všechno přivedu k varu a pak nechám zchladit a ztuhnout.
Das Zulz (cca 4 l výsledného produktu)
Vraž do toho:
2 kolena zadní vepš
asi 3 l vody (nebo i více, maso má být potopeno)
1 polévková lžíce soli.
1 pytlík mražená zelenina pod svíčkovou, 1 hrášek konzerva (nevařit - to se dá až na závěr)
Lze použít i přední kolena, ale je toho pak menší množství. Může se koupit a vařit ještě i další maso (plecko třeba), je to pak více masové. V tom případě asi 1 kg. Kůže na kolenách stačí k zesulcovatění. Ale optej se v řeznictví, jestli nemají vepřovou kůži na sulc, stačí asi čtvrt kila. Nebo pár předních nožiček. Ale z těch nebude žádné maso. Kolena nech chvíli v hrnci v teplé vodě. Nech několik minut uležet, a pak slej a opláchni pod tekoucí vodou. Tento úkon zajistí lepší očištění a odkrvení masa a průzračnější sulc, téměř aspik. Kolena není nutno v řeznictí rozsekávat – mohly by v nich pak být úlomky kostí. Pak teprve dej takto očištěné maso s kůží vařit 3-4 hodiny v 10l Tefal hrnci pod poklicí s puštěným odsáváním par, střední hořák na minimum, občas míchnout, ať se zulz nepřipálí ke dnu. (hroznej smrad!) Odpaří se asi 1,5 l vody. Maso musí lehce odpadat od kosti. Pak odděl maso do připravených nádob, posypej zeleninou a hráškem. Kost a kůži vyhoď. Připravené maso zalij přes cedník vývarem. Pak už jen vychladit.
Pozn: Nedávat žádný ocet, ani okurku! Nepřehnat solení, je to v podstatě polívka!. Sypaný pepř není vhodný, protože je pak vidět u dna sulcu. Lepší vůbec nijak nekořenit, koření zbarví sulc zbytečně do žluta.
Doporučuji začátečníkovi,jen ty nožky,koření bez zeleniny,je to prachobyčejný sulc i s kůžičkami bez chlupů (otec dával 1mrkev),mamka játra bez soli zvlášť krátce vařené .Mám takové nejraději,Pokud začnete přidávat maso,výsledek je pracný,nestojí zato,snad podruhé.
aja + hujer,pán evidentě chce sulc,ne češtináře !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.