Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na zulc

Od: begi25® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den prosím o radu.Sem muž a rád bych si udelal kvalitni zulc.Mám 5l tlakáč.Když koupim 2 velké nožky tak se my nevejdou do tlakáče.Ale řezník my to rozpulil.zajima mně jaké ingredience přidat a kolik vody do 5l tlakače přidat.Za každou radu dopředu děkuji,určitě neco skusím.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Je rozdíl, jestli vaříme levný sulc nebo dražší tlačenku. Já do papiňáku natlačím 4 nožky, hrstku celého pepře, 2 zrnka nové koření, lístek bobkového listu, cibuli a 2česneky. Uvařím doměkka. Pak obírám něco do pusy s čerstvým chlebem, hořčicí a pivkem. Něco do plechové misky. Tam přecedím polévku, přidám nastrouhaný česnek a majoránku. Okusím a když je potřeba, opatrně dosolím. Všechno přivedu k varu a pak nechám zchladit a ztuhnout. *mnam*

hodnocení

3x

Das Zulz (cca 4 l výsledného produktu)
Vraž do toho:
2 kolena zadní vepš
asi 3 l vody (nebo i více, maso má být potopeno)
1 polévková lžíce soli.
1 pytlík mražená zelenina pod svíčkovou, 1 hrášek konzerva (nevařit - to se dá až na závěr)
Lze použít i přední kolena, ale je toho pak menší množství. Může se koupit a vařit ještě i další maso (plecko třeba), je to pak více masové. V tom případě asi 1 kg. Kůže na kolenách stačí k zesulcovatění. Ale optej se v řeznictví, jestli nemají vepřovou kůži na sulc, stačí asi čtvrt kila. Nebo pár předních nožiček. Ale z těch nebude žádné maso. Kolena nech chvíli v hrnci v teplé vodě. Nech několik minut uležet, a pak slej a opláchni pod tekoucí vodou. Tento úkon zajistí lepší očištění a odkrvení masa a průzračnější sulc, téměř aspik. Kolena není nutno v řeznictí rozsekávat – mohly by v nich pak být úlomky kostí. Pak teprve dej takto očištěné maso s kůží vařit 3-4 hodiny v 10l Tefal hrnci pod poklicí s puštěným odsáváním par, střední hořák na minimum, občas míchnout, ať se zulz nepřipálí ke dnu. (hroznej smrad!) Odpaří se asi 1,5 l vody. Maso musí lehce odpadat od kosti. Pak odděl maso do připravených nádob, posypej zeleninou a hráškem. Kost a kůži vyhoď. Připravené maso zalij přes cedník vývarem. Pak už jen vychladit.
Pozn: Nedávat žádný ocet, ani okurku! Nepřehnat solení, je to v podstatě polívka!. Sypaný pepř není vhodný, protože je pak vidět u dna sulcu. Lepší vůbec nijak nekořenit, koření zbarví sulc zbytečně do žluta.

On to chce ale v tlakáči. Což mimochodem schvaluju, ušetří minimálně půl času na vaření.
Zeleninu ne jen mrkev a okurku ev hrášek
svana

Doporučuji začátečníkovi,jen ty nožky,koření bez zeleniny,je to prachobyčejný sulc i s kůžičkami bez chlupů (otec dával 1mrkev),mamka játra bez soli zvlášť krátce vařené .Mám takové nejraději,Pokud začnete přidávat maso,výsledek je pracný,nestojí zato,snad podruhé.

aja + hujer,pán evidentě chce sulc,ne češtináře !

hodnocení

Děkuji,ale v tlakači to mám hotové do 50 minut.A dvě zadní kolena,tak to je už hodně drahý zulc.Nemusím mit maso stačí my obrad nožky.Ale stejně děkuji.

To je teda čeština.

hodnocení

Pro babkazov.Tak to je to co chci.jednoduchost a dobrota.*dril*.

hujer

Hm - až na ten češtin dobrýý! Stačí mi obrat ...

halamus

To je standartní postup :-)

Hujere, moc ráda bych vám dala svou životní moudrost. Co myslíte, mohu?

17.02.24 15:55

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]