Nejste přihlášen/a.
Zajít někam do hospody se starým řezníkem, který dělával zabíjačky, dát sobě i jemu pivko a rum a vyzpovídat ho. Dozvíte se všechno najednou, plno cenných rad a nemusíte pak přemýšlet nad každou maličkostí, která je pro nás, staré "zabíječe" automaticka řešitelná.
Maso se vaří ve vodě. Dává se do studené, osolené vody. Hlava na dno, kostmi dolů, ke dnu. Na ni ostatní kusy. Sůl při vaření pronikne do masa, maso má pak lepší chuť. Vaří se tučné i libové dohromady, i drůbky do tlačenky. Všechno najednou. Vařívali jsme na veliké plotně na dřevo, ve 2 hrncích. Ještě jsou na půdě i s poklicemi, válem a ohromnými naběračkami. Na památku. Nenechat ovar tvrdý, nerozvařit na kaši. Pozná se píchnutím velké masové vidličky do masa. Dobře obrat od kostiček, rozsekat kolíbkou. Také ji mám ve špajzu, také na památku. Přidat domácí majoránku, /napařenou, líp to ovoní/ pepř, dosolit. Přidat pomletá syrová játra, lisovaný česnek, namočenou doma pečenou zabíjačkovou buchtu. Ne kupované rohlíky! Přidat uvařené a na malých dírkách pomleté plíce, předtím odstranit všechny ty větší průdušky. Přidat vývar, aby byla náplň vláčná, dobře promíchat. Ochutnat, podle potřeby dosolit a dokořenit.
Při vaření jitrnic jsme nejdřív našpejlili a uvařili jednu či dvě, rozkrájeli a všem dali ochutnat. Aby zhodnotili chuť. Sůl a koření se totiž poněkud vyvaří do polévky a tak se stávalo, že se ten prejt musel dosolit a dokořenit. Potom už se nabíjelo. Uměla jsem špejlovat, nabíjet nabíječkou, ale ručně nabíjet jsem se, bohužel, nenaučila.
Jitrnice se vaří ve vývaru z ovaru. Když nějaká při vaření praskne, je o to lepší pak prdelačka. Proto jsme přímo do polévky přidávali velkou sběračku té jitrnicové náplně, kdyby snad náhodou žádná nepraskla, aby to bylo chutné. Jaga.
Jinak příprava: Kroupy 2 dny před zabíjačkou přebrat, vyprat, nechat namočené. Den před zabíjačkou uvařit, s kmínem, bez soli.
Buchta do prasete - může se upéct klidně 4-5 dní před akcí. Soli jen velmi málo. Namočit až v den akce.
Navečer den před akcí oloupat česnek a cibuli. Krájet ale až těsně před potřebou. Stejné je to s křenem - dělat ho, až když se vytahuje ovar z hrnce. dřív by vyčpěl.
Nač buchta nebo rohlíky? Nikdy jsme nic takového do jitrnic nedávali-jen asi hrst krup na "vyčistění" mlýnku.
Jinak jako kluk jsem uměl bez nabíječky, dnes nevím asi bych to už as z voleje nedal.
Boban, pán provozuje co já vím více než 20 let.
Možná by si chvilku našel vám poradit asi raději zkusiit brnknout po ránu. Jídlo je cca na dvě porce.
Vím, že se chystá má vizi do budoucna, vyrábět klobásy a tlačenky.
Ale jinak je tam uvázaný jak pes u boudy. Jeho slova.Náhodou jsem sehnala kontakt pro příbuznou po operaci. Když jsem přijela sousedka jí donesla oběd z místní restaurace. jednou nabrala lžící do podivného červeného cosi. Vypadlo 10 kuliček Nového koření a tvrdý kus alobalu. Maso prošlo vývarem bez chuti, asi z něj byla polévka. Tak jsem naklepala roštěnou, vrazila do Mutifunknčního hrnce, Odnesla odpadky, zaběhla nakoupit a cestou jsem ,,kouzelnou krabičku,, vrátila v restauraci hrdému kuchaři na své dílo. Když viděl koření a můj dovětek s alobalem v ubrousku - to tam také patří?
Beze slov vrátili 150,-Kč za nejedlé cosi. Tak než jsem dorazila zpátky
do 30min hotová roštěná a pochvala za pozdní oběd následovala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.