Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Maso-ovar do jitrnic-varit v osolene vode nebo bez soli?

Od: boban® odpovědí: 19 změna:
Budu zkouset jitrnice, velka cast mass je z OVARU.
Ma se to tucnejsi maso na ovar varit v osolene vode nebo ve vode bez soli?
Nekde pisou osolenou vodu, nekde bez soli
Dekuju moc

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x
avatar babajaga

Zajít někam do hospody se starým řezníkem, který dělával zabíjačky, dát sobě i jemu pivko a rum a vyzpovídat ho. Dozvíte se všechno najednou, plno cenných rad a nemusíte pak přemýšlet nad každou maličkostí, která je pro nás, staré "zabíječe" automaticka řešitelná.

Maso se vaří ve vodě. Dává se do studené, osolené vody. Hlava na dno, kostmi dolů, ke dnu. Na ni ostatní kusy. Sůl při vaření pronikne do masa, maso má pak lepší chuť. Vaří se tučné i libové dohromady, i drůbky do tlačenky. Všechno najednou. Vařívali jsme na veliké plotně na dřevo, ve 2 hrncích. Ještě jsou na půdě i s poklicemi, válem a ohromnými naběračkami. Na památku.*smich* Nenechat ovar tvrdý, nerozvařit na kaši. Pozná se píchnutím velké masové vidličky do masa. Dobře obrat od kostiček, rozsekat kolíbkou. Také ji mám ve špajzu, také na památku. Přidat domácí majoránku, /napařenou, líp to ovoní/ pepř, dosolit. Přidat pomletá syrová játra, lisovaný česnek, namočenou doma pečenou zabíjačkovou buchtu. Ne kupované rohlíky! Přidat uvařené a na malých dírkách pomleté plíce, předtím odstranit všechny ty větší průdušky. Přidat vývar, aby byla náplň vláčná, dobře promíchat. Ochutnat, podle potřeby dosolit a dokořenit.

Při vaření jitrnic jsme nejdřív našpejlili a uvařili jednu či dvě, rozkrájeli a všem dali ochutnat. Aby zhodnotili chuť. Sůl a koření se totiž poněkud vyvaří do polévky a tak se stávalo, že se ten prejt musel dosolit a dokořenit. Potom už se nabíjelo. Uměla jsem špejlovat, nabíjet nabíječkou, ale ručně nabíjet jsem se, bohužel, nenaučila.

Jitrnice se vaří ve vývaru z ovaru. Když nějaká při vaření praskne, je o to lepší pak prdelačka. Proto jsme přímo do polévky přidávali velkou sběračku té jitrnicové náplně, kdyby snad náhodou žádná nepraskla, aby to bylo chutné. :) Jaga.

Jinak příprava: Kroupy 2 dny před zabíjačkou přebrat, vyprat, nechat namočené. Den před zabíjačkou uvařit, s kmínem, bez soli.

Buchta do prasete - může se upéct klidně 4-5 dní před akcí. Soli jen velmi málo. Namočit až v den akce.

Navečer den před akcí oloupat česnek a cibuli. Krájet ale až těsně před potřebou. Stejné je to s křenem - dělat ho, až když se vytahuje ovar z hrnce. dřív by vyčpěl.

hodnocení

@babajaga
Dekuji moc, to je hodne dobrych rad :)
Jen se jeste zeptam, co je NAPAŘENÁ DOMÁCÍ MAJORÁNKA? Mne se spis zdalo, ze ta kupovana voní lip nez domaci. Ta kupovana ma i lepsi barvu nez moje domaci co jsem ususil.
Nebo se napařuje čerstvá nesušená majoránka?
Diky

Nač buchta nebo rohlíky? Nikdy jsme nic takového do jitrnic nedávali-jen asi hrst krup na "vyčistění" mlýnku.

Jinak jako kluk jsem uměl bez nabíječky, dnes nevím asi bych to už as z voleje nedal.

id
Diesel. Na celé prase mám v zásobě 5 rohlíků a to pro případ, že si o ně řezník řekne. Žádné nadstavování výrobků nemám ráda.
hodnocení

id
Zadne nadstavovani nemam rada
Tak mi teda rekni, proc se v receptu na jitrnice ta buchta dava? Dava se tam ty buchty dost hodne. Podle toho receptu jsem chtel jitrnice delat.
Kde teda sehnat ten pravej recept?
id
Já recept neznám, pozveme vždy řezníka. Do jitrnic pomele uvařené kroupy.
Tvrdí, že buchta patří ku kávě a ne do masa. Zkuste pohledat recept - domácí jitrnice s kroupami nebo podobně.
hodnocení

id
Diky za odpoved
Ale jsem nasranej, protoze jsem myslel ze kdyz si koupim kucharku, nemusim hledat na netu. Je to kucharka "Velka kucharka Cech a Moravy" docela znama kucharka a pak se tu dovim, kolik se toho ma delat jinak.
ben®
boban - jestli rád vaříte, tak "bible"všech kuchařek je ta viz odkaz (starší, ale stále nejlepší).
databazeknih.cz/...
hodnocení

@ben
Dekuju za odkaz na knihu.
Bude zajimavy srovnat ji s kucharkama, co mam
ben®

boban - nemáte zač. Jo, pan Vrabec byl superkuchař a naučil vařit několik generací.

 

 

ben®
hodnocení

4x
avatar ben
Dobrý den, myslím, že je to jedno, resp. možný je způsob vařit v ne moc slané vodě nebo jen ve vodě. Stejně potom směs před plněním do střívka musíte ochutnat - a dochutit/dosolit dle své chuti (ale nepřesolit). Zdravím!

 

hodnocení

2x
avatar diesel

U nás se vařilo v osolené vodě.

 

okolik
hodnocení

2x

Zde Vám podají adekvátní odpověď.

Úvod - GastroIpri

Na souhrn vašich dotazů.

hodnocení

Je ten odkaz spravne?
Nechci je nejak otravovat, vzdyt je to jidelna, ne poradna. Ale teda musim rict, ze se mi to zamlouva, skoda ze jsou tak daleko. Pán vypada ze bere praci vážně, žádný načančaný stránky *palec*
okolik

Boban, pán provozuje co já vím více než 20 let.

Možná by si chvilku našel vám poradit asi raději zkusiit brnknout po ránu. Jídlo je cca na dvě porce.

Vím, že se chystá má vizi do budoucna, vyrábět klobásy a tlačenky.

okolik

Ale jinak je tam uvázaný jak pes u boudy. Jeho slova.Náhodou jsem sehnala kontakt pro příbuznou po operaci. Když jsem přijela sousedka jí donesla oběd z místní restaurace. jednou nabrala lžící do podivného červeného cosi. Vypadlo 10 kuliček Nového koření a tvrdý kus alobalu. Maso prošlo vývarem bez chuti, asi z něj byla polévka. Tak jsem naklepala roštěnou, vrazila do Mutifunknčního hrnce, Odnesla odpadky, zaběhla nakoupit a cestou jsem ,,kouzelnou krabičku,, vrátila v restauraci hrdému kuchaři na své dílo. Když viděl koření a můj dovětek s alobalem v ubrousku - to tam také patří?

Beze slov vrátili 150,-Kč za nejedlé cosi. Tak než jsem dorazila zpátky

do 30min hotová roštěná a pochvala za pozdní oběd následovala.

 

hodnocení

Nemuze vareni v osolene vode zpusobit,ze maso bude trochu tuhý? Aby slana voda nevysuvoala ovarove maso *nevi*
Protoze jinak si neumim vysvetlit PROC pisou o vareni ovaru v neosoleny vode
ben®
boban - pokud vím, tak se nemají během přípravy solit na pánvi pouze játra, protože ztvrdnou (solí se až na talíři). Možná jde spíše o to, že var ve slané vodě maso osolí a dalším solením se může přesolit (solí se 2x).

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]