Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je opravdu nutna dusitanova sul na DOMACI vyrobu patrku?

Od: boban® odpovědí: 16 změna:
Vyroba pro vlastni potrebu-parky, klobasy, taliany atd...je nutna Praganda?
Dik za odpovedi

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x

Nie nie je nutná,len soliaci proces je dlhší.

 

hodnocení

4x
avatar babajaga

Rychlosůl urychlí rozkladný proces masa. Co naložím do rychlosoli na 5 dní, v normální soli by se muselo macerovat podstatně déle.

Mám snad 50 let starý recept na úžasné domácí klobásky: bůček, hovězí, králík. Nemělo to chybu. Jenže čuník už není, králík už není a ten bůček za 150 Kč/kg ať si strčí řezníci do řiti. Tak si ten recept asi vezmu do hrobu, určitě to za dnešních podmínek už dělat nebudu. Jo, jo, zbyly jen vzpomínky. Jaga.

hodnocení

babo Jago, ten tvuj domaci recept na klobasky byl bez dusitanove soli?
Jestli chces, muzes sem ten recept klidne napsat
Jaguško, taky se přimlouvám za napsání receptu. Předem moc děkuji.
hodnocení

@jenyk
Vseobecne spousta dobrych znalosti ,vědění odchazi pryc se zkusenymi jedinci co umřou.
Plati to i o remeslech-truhlarstvi, tesarstvi, dovednost s vapennymi maltami,stuky
Pak mas na internetu hromady informaci,casto kravin a blabolu

 

hodnocení

4x
avatar diesel

Mimo jíné-třeba zrovna u domácí výroby šunky nebo asi i u taliánů to způsobí, že bude výsledek jako z obchodu-barevně, při obyčejné soli /NaCl/ to bude šedivé.

 

hodnocení

3x
avatar babajaga

Pro Bobana a Jenyka: myslela jsem si, hoši, že náš klobáskový recept odejde jednou se mnou. My už to dělat nebudeme, naše děti také ne. Tak uvidíme, jestli jej vzkřísí někdo z vás. Nechci být nenasytná, ale to bych potom poprosila za ten recept o 2 klobásky jako vzorek. Abychom si s dědou tu chuť znovu připomněli a zavzpomínali.

DOMÁCÍ KLOBÁSY.

6 kg vepř. bůčku, 2,5 kg předního hovězího, 1 králík - vše nakrájet na kostky.

Naložit na 3-5 dní /podle počasí/ do rychlosoli, zvlášť bůček a zvlášť hovězí s králíkem. Na 1 kg masa počítat slabší 2 dkg rychlosoli.

Již při tomto nakládání přidat do té libové části: 1 hlavičku prolisovaného česneku, 2 malé frťany sladké papriky, 1/2 frťanu pálivé papriky, drcený kmín a mletý pepř dle chuti. Pokud nevadí syrovou směs ochutnat, možno přidat česnek či koření podle vlastní chuti. Ale opatrně, zpátky už se to vzít nedá! ;)

Hovězí s králíkem pomlít 2 x najemno na malých dírkách, dobře propracovat s 1 l vody /možno i trochu víc, podle potřeby, jak moc maso pije/. Přidat bůček pomletý nahrubo /velké dírky/ a vše dobře promíchat. Nabíjet do šlemovaných tenkých střívek, pozvolna udit, aby se opravdu udilo a nepeklo.

Klobásky bývaly vynikající, pokud jsme jimi ale šetřili a nechali je déle viset ve špajzu, brzy vyschly a byly tvrdé. Proto jsme je zkoušeli dát do sklenic po 4-5 kusech, zalít vodou a zavařit. Část té chuti se sice vyvařila do vody, ale to jsme přidali do polívky. Zavařené klobásky byly měkké. Pro nás až dost, ale manželovi rodiče, postrádající zuby, si je moc pochvalovali.

Tak ať se povedou, pokud do toho někdo půjde. *palec2* Jaga.

hodnocení

@babajaga
Dekujeme za recept
Jen bohuzel nemam tu udírnu. Slo by je jen povarit ve vode?

Nešlo. Každému dát, co jeho jest. Tedy klobáskám dobré vyuzení. Uvařit si můžete brambory. S mlékem nebo s tvarohem to vůbec nebude špatné.

Klobásy potřebují skutečně vyudit. Poctivě vyudit. Když nemáte udírnu, proč chcete dělat klobásy? To si odporuje. Je to jako bych chtěla provozovat taxislužbu a neměla k tomu auto. Nejlepší bude, když se na podobné dobrůtky opravdu vykašlete. Jakmile to není tak, jak má opravdu být, to radši nic. NIC! *bzum*Jaga.

Nezlobte se, ale opravdu nemám ráda ty rádoby novoty, kdy místo pepře kmín, místo soli cukr, místo masa piliny a místo uzení povaření. Jsem pamětnicí starých časů, dřívějších poctivých lahůdek. Tehdejší řezníci, kdyby ještě dnes žili, ti by Vás, panečku, prohnali jetelem. Ale přestanu se zlobit. Myslela jsem si, že jste poctivý řezník, či aspoň člověk, který něco umí. A něco dalšího se chce naučit. Proto jsem radila. Vidím ale, že mé rady nepadaly na úrodnou půdu, ale na beton. Tak nic, sorry jako...

hodnocení

@babajaga
Reznik nejsem, chci se neco naucit.
Tak nezbyva nez se pozeptat v okoli, jestli by mi to nekdo nevyudil, to je asi nejlepsi napad.
Co se tyka uzeni, tak moje Velka kucharka Cech a Moravy predstavuje uzeni docela odflaknutym zpusobem-pomoci pilin rozpalenych v hrnci viz fotka.
Zadny strach, recept na klobasky zachovam tak, jak jsi ho napsala Jago :)
Je opravdu nutna dusitanova sul na DOMACI vyrobu patrku?

 

 

hodnocení

2x
S obyčejnou solí musí být maso naloženo násobně déle a tak roste i riziko, že se zkazí.

 

hodnocení

2x
avatar libor007
Bez toho se mimochodem výsledek velmi rychle kazí...

 

ole
hodnocení

0x

Nemusí, ale buď to musíte rychle zkonzumovat anebo použít speciální proces. V obchodě koupíte bez dusitanové soli snad jen tlačenku a speciální druh šunky (Parmská)?

Dusitany obsažené v masných výrobcích mohou vést ke vzniku malého množství silně karcinogenních nitrosloučenin. Tyto sloučeniny vznikají zejména za vysokých teplot, např. při smažení slaniny. K podobné chemické reakci může dojít i v žaludku. Tyto karcinogeny byly objeveny v uzených masných výrobcích již v 70. letech. Jelikož se dusitany nejvíce přidávají do uzených masných výrobků, měla by být jejich konzumace omezena na mininum, a to nejen z hlediska možného vzniku rakovinotvorných látek. Některé studie hovoří o souvislosti konzumace těchto produktů se vznikem rakoviny žaludku. Další riziko dusitanu sodného spočívá v jeho dlouhodobém podávání, což může vést až k tzv. methemoglobinemii. Dusitany reagují s hemoglobinem, který pomáhá roznášet kyslík po těle, a dochází ke zmodrání kůže a hnědnutí krve. Tento zdravotní problém byl pozorován zejména u nemluvňat a malých dětí a byl způsoben pitím vody nebo konzumací potravin s vysokým obsahem dusičnanů. Dusičnany se mohou následně přeměňovat na dusitany.

 

riva
hodnocení

0x

Není nutná, ale je vhodná. Proto se tam na základě zkušeností i dává.

 

hodnocení

0x
avatar mario
Není nutná. Na rohlík.cz beru výrobky zásadně bez dusitanů. Vyhýbám se většině éčkům :) *blee*

 

hodnocení

0x
avatar dakon

Praganda se dává proti botulotoxinu, takže bych jí dal. Obsahuje méně dusičňanů, než řeznická sůl. Kobásky uzené studeným kouřem ho v sobě mohou mít. Vyuzené teplým kouřem lehce nad 60C ho uz mít nebudou. 60 musí mít v jádru výrobku.

cs.wikipedia.org/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]