Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Víc tuhé maso v tlačence

Od: boban® odpovědí: 12 změna:

Dělal jsem tlačenku, maso do ní z vepřovýho kolena. Maso z vepřovýho kolena bez kosti jsem dal do studený neosolený vody a vařil cca 2 hodiny. Složka sulcová je z vepřových kůží, ty jsem vařil taky ve vodě a namlel-pak vývar z kůží a maso ještě jednu minutu přivedl k varu plnil tlačenkové sáčky

Maso po uvaření měkké, ale v tlačence, co uchovávám v chladničce se maso zdá být docela tuhé.

Jak na to, aby se maso rozplynulo na jazyku i když je tlačenka studená z chladničky, nechat nakrájenou tlačenku z chladničky nejdřív vytemperovat, nebo špatný postup při výrobě?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

9x
Dobrý den, pokud tlačenku vyndáte z ledničky před konzumací dříve a počkáte až bude mít pokojovou teplotu, tak je rozhodně chutnější a voňavá. Ovšem, kousky masa v ní takto zřejmě nezměknou, což já mám raději, že místo "bláta" je i co kousat (neberu to jako vadu). Zdravím!

hodnocení

6x
Když jsem ještě dělal zabijačky, to je tedy tak čtvrtstoletí zpátky, tak se tlačenka po naplnění ještě hodinu táhla ve vývaru. Ale jen táhnout, nevařit.
hodnocení

@jenyk
Takze naplnit tlacenkovy sacky smesi masa, vyvaru a mletych kuzi, zavazat valecek provazkem z obou stran a jeste to tahnout v hrnci ve vyvaru?
Jaky to melo vyznam? Vic to zmeklo?

hodnocení

6x

Dělávali jsme domácí tlačenky při zabíjačce. Kromě masa /plecko/ se vařil ještě jazyk, srdíčko. Tyto droby jsme si před zabíjačkou přikupovali, aby jich bylo víc a aby byla tlačenka masitější, jak známo, čuník má jen jedno srdíčko a jeden jazyk. Někdo dává vařit i játra do tlačenky, ta jsme ale nedávali. Mělo to pak nahořklou chuť, ochutnali jsme to od příbuzných.

Do menšího hrnce jsme dali vařit kůže, hodně doměkka. Potom jsem je mlela na malých dírkách. V kupované tlačence se občas najdou kůže jenom nařezané, ale to není to pravé.

Vše uvařit /maso nerozvařit/, nakrájet, smíchat s mletými kůžemi, přidat vývar z ovaru. Ochutit solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Ještě horké se nalévalo do střev, dobře zavázalo, nadvakrát. Hned u obsahu a pak asi o 2 cm dál. Tlačenky se vložily do hrnce se širokým dnem a vývarem z ovaru, aby volně ležely a nechaly se 1,5 až 2 hodiny ne vařit, ale spíš "překulovat", na kraji plotny. Občas obrátit. A přitom tlačenky nádherně došly. Během toho se asi v polovině toho vaření rozvázal provázek blíž k masu. Aby měl obsah větší vůli, víc místa a neprasklo střevo. Při tom povařování se obsah rozpínal, proto to dvojí vázání. To táhnutí mělo ten význam, že tlačenky dozrály, dodělaly se.

Poté se opatrně tlačenky vyndaly buď na vál, nebo na plechy z trouby, daly do špajzu. Každé asi 1/4 hodiny se musely překulit bříškem dolů. To proto, aby sádlo v nich tuhlo rovnoměrně a neztuhlo jen na jedné straně. Obracely se do zchladnutí, asi tak 5 x. Když už byl obsah zatuhlý, tlačenky se na několika místech propíchaly silnější jehlou. Obsah už netekl a ven vyšel přebytečný vzduch.

To jsem si zase zavzpomínala. A nezlobte se, že to píšu tak polopatě. ;) Tlačenku s octem a cibulí jsem měla včera k večeři. Bohužel, kupovanou. Nebyla snad špatná, ale s těmi našimi domácími se to vůbec nedalo srovnat. Jaga.

hodnocení

@babajaga
Dekuju za informace
A to mirne "vareni" uz hotove tlacenky v hrnci aby ee rozlezela se delalo proc? Zmeklo tim maso jeste vic?

Jednak při tom táhnutí tlačenka dozrála, dodělala se. Třeba srdíčko je tuhý sval a následně v té tlačence tvrdé nebylo.

Druhá věc - propojily se chutě. Když tu směs okořeníte a dáte do střev, zůstane to prostě okořeněné maso. Při tom tažení se vonné látky postupně uvolňují a proniknou do celého obsahu. Jaga.

Prostě jste dělal tlačenku, ale nedodělal ji až do konce. A už se bavte o něčem jiném, musím si utřít klávesnici. *smich*

hodnocení

@babajaga

dík za odpověď *palec*

ještě se zeptám, používali jste hovězí střívko, nebo plastový sáčky na tlačenku?

Příště chci zkusit hovězí střívko a ne igelit,. Neprotrhne se hovězí střívko když bude tlačenka v té horké vodě?

Používali jsme k plnění vypraný močový měchýř a pak ty umělé roury. Někdy /zpočátku/ byla jedna strana zalepená jako sáček, pozdější byly s otvory na obou koncích.

Hovězí střeva jsme nikdy nepoužívali, takže opravdu nevím, jak by se chovaly při tom tažení. Jaga.

Ještě jedna připomínka. Napsala jsem jednu velkou hloupost, když o tom zpětně přemýšlím. Ty tlačenky se netáhly ve vývaru, ale v normální horké vodě. Vývaru by na to umělé střevo byla škoda. Jaga.

hodnocení

2x

Před nedávnem se tady někdo ptal, že nechce maso z kolena mazlavé. Psala jsem mu, že chladem ztuhne. Vy tohle potvrzujete. Proto já kůži nemelu, ale krájím ji spolu s masem. Tak nějak se to doplňuje. Každý máme svůj, osvědčený, recept.

P.S. Maso je dobré krájet přes vlákno, ne po vlákně.

doplněno 26.01.24 09:08:

Jak velké kusy, je naprosto lhostejné, protože stejně, na talíř, krájíte plátky. A totéž platí u nožek, tedy sulc z nožek. ;) Chodím k fajn řezníkoví a když jsem se zmínila, že budu vařit koleno se zelím, seřval mě, kdo to kdy viděl, dobré koleno máchat ve vodě. Koleno se má péct. Pravil. Posolit pokmínovat, podlít, přikrýt a do pomalejší trouby, od rána. Nevěřila jsem, ale už nikdy koleno, nebudu vařit. Jen na zulc. Jinak budu péci. K zelí, na chleba, s pivečkem! :-D Zase si cintám na klávesnici!

hodnocení

@babkazov

to jsem nevěděl, že lze tu kůži po jejím uvaření jen nakrájet. Takže se při výrobě tlačenky obejdeme i bez mlýnku na maso?

Na jak velké kusy krájet uvařenou kůži?

To u nás,ak sa pri zabíjačke zvýšili kože,tak sa nakrájali na drobno,ochutili a dali do sáčka a povarilo sa to trochu. bolo to celkom chutné,hoci len zo samých koží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]