Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jste opravdu využili na miminko?

Od: lulu odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, za pár týdnů rodím a vybíráme výbavičku pro miminko. Zatím mám jen kočárek, autosedačku, postýlku a nějaké oblečení. Ale koukám i na nějaké blbinky okolo jako houpací sedátko, houpací raketky, přebalovací Komoda atd… je toho spousta. Nechci ale úplně vyhazovat peníze za něco, co je k ničemu. Chci se tady inspirovat, co jste opravu využili vy?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

4x
Prebalovak vedle vany, deska pod vanicku, vanicka, kolotoc, lezouci deka, houpatko..toho je. Ale znam lidi co nemeli vubec nic, jen lahvicku na ohrivani mlika a pleny.

hodnocení

4x

Monitor dechu. Nekde si ho lze pujcit v porodnici.

Chuvicku, vanicku s podlozkou a teplomer...

Nuzticky na nehtiky s kulatou spickou.

Velkou zasobu vlhcenych ubrousku. Jedine, ktere za neco kdy staly jsou Huggies. Pevne, neparfemovane. Cokoliv jineho stalo za starou backoru.

Sudokrem a hlavne bephanten. Ten je nenahraditelny.

Hadrove pliny, ne na baleni ale hodi se na utirani a zabalovani vseho druhu...
Jinak krome tech raketek vse co pisete.

Prebalovak se hodi, kdyz je na nej misto, ze mate vse dulezite na jednom miste, ale jde to samozrejme i bez nej.

Houpaci kresilko, pokud travite cas v ruznych mistnostech, tak jednoznacne vyuzijete.

hodnocení

1x
Postýlka, oblečení,plinky a flašticka na čaj (pití)

hodnocení

1x

Pro novorozence máte naprosto všechno. Prvních 6 týdnů, kromě dostatku plínek a košilek není opotřeba nic, co byste neměla. Snad jen lahvičku s cumlíkem a samotný cumlík-pro jistotu.

doplněno 12.01.24 18:01:

Zapomněla jsem na dechovou podložku. Ta je opravdu důležitá. Pod vnoučkem dělala poplach 2x.

okolik
hodnocení

1x

Až budete kupovat výbavičku neberte si úplně tu nejmenší velikost, klidně si nechte rezervičku. Možná podle UZT budete vědět přibližně velikost maličkého. Miminka velice rychle v prvních týdnech rostou a oblečky třeba za dva měsíce už nejsou nositelné... Navíc třeba někdo v okolí rád přenechá výbavičku.

jaj*
hodnocení

1x
Tak určitě se dá spousta věcí dokoupit během toho co bude dítě, třeba v nejbližším obchodě nebo na e-shopu
jaj*
Ještě možná vanička na koupání a k tomu je ještě takový jakoby lehátko do vany, to by se možná hodilo hned, a ještě flašku na čaj a mlíko.

liska
hodnocení

1x

Kočár a do něj fussak neboli spací pytel a nějakou deku, vaničku /postavit do vany/, deku a igelit na místo, kde ošetřuji po koupeli i přebaluji, postýlku s matrací, autosedačku, oblečení, osušky, pleny, vatičky, olejíček, nůžtičky, rektální rourku, několikero oblečení pro první měsíce.Ty nejmenší velikosti se ani neužily. Děcko rostlo skoro kilo za měsíc. Speciální nábytek tehdy nebyl, ani přebalovací pult. U maličkého miminka se hodila deka na stůl, na to igeli a osušku. Až byl větší asi od 4. měsíce se stejným způsobem využil konec gauče nebo naše postel. Blbinky taky moc nebyly. Stačila fantazie něco někam pověsit. Z hraček ty omyvatelné typu kousací kroužky. Plyšáky považuji za nevhodné. Dost jsem užila nosítko, co jsem si sama ušila k nošení děcka na hrudi. Dcera zase kojícího hada. To za nás nebylo. Za nás byly ohrádky pro větší děcko. Syn s ní ohradil kamna. Jinak ucpávky do zásuvek, až poleze.

hodnocení

1x

Děti se mi narodily v letech 1977 a 1979. Tehdy stačila plastová vanička s lehátkem. Mít dostatek košilek, svetříků, dupaček, čepiček, /tehdy/ látkových plen. Gumové kalhotky, osušky. Postýlku, kočárek, teplý fusak z beraniny. Kosmetiku pro miminko - zásyp, olejíček, kartáček na vlasy /spíš tedy na pleš :-D/, vatu na čištění oček a oušek, dětské nedráždivé mýdlo. Vedle stál starší kuchyňský stůl, na něm látkou potažený molitan, tedy "moderně řečeno" přebalovací pult.

O nějakých houpacích sedátkách či dokonce raketách *ee* slyším od Vás poprvé. Když děcko začalo uchopovat předměty, koupili jsme mu pár gumových hraček či hrkátko. Zpočátku kojení, poté lahvičky na pití. Pro miminka jsem chystala stravu doma. Žádné kupované flaštičky, pěkně zeleninovou polévku s umixovaným hovězím, přesnídávky vařené doma. Z jahod, jablek, meruněk, borůvek...Po těch borůvkách - to bylo, panečku, praní plen! Fleky nechtěly povolit.

Časem přijdete na to, že polovinu všech věcí, které jste si pořídila, ani nevyužijete. Nejde o to, aby dítě mělo všechno, co maminka a ostatní příbuzní vidí, ale vychovat z něj pořádného člověka. A to je daleko větší, dlouhodobější a zodpovědnější práce, než koupit jakousi houpací raketu. Jaga.

Rakety mne také zaujaly, přemýšlím, kam až taková raketa s dítětem doletí. Možná se zanedlouho dočkám pravnoučete, tak abych byla v obraze.:-D

hodnocení

0x
Přebalovací pultík nebo aspoň přebalovací podložku na stůl určitě, potřebuješ taky vaničku na koupání. Nejsme žádní ekofanatici, ale naše zkušenosti říkají omezit hlavně z počátku chemii kvůli citlivosti. Po koupání potřeba namazat celé tělíčko - pořiď panenský olivový olej místo předražených komerčních výrobků. Dále něco proti opruzeninám(sudokrém apod dle vašich zkušeností). Mimochodem kupované vlhčené ubrousky jsou dobré jako nouzovka na venek, ale mají docela nevhodnou chemii na stálé použití(nedej na PR žvásty výrobců) - nejlepší doma používat na jednorázové ubrousky z netkané textilie čistou vlažnou vodu (nebo doma aspoň před použitím vždy lehce propláchnout ten vlhčený). Prací prášek je lepší obyčejný, pere líp než senzitiv - stačí jen vždy přidat navíc máchání (umí každá pračka) a nepoužívej aviváž - dej na změkčení ocet(neboj nesmrdí). Na nadýmání - prdíky moc přípravky nezabírají, potřeba cvik s nožkami k bříšku a nahřívat bříško - do žínky nebo minipolštářku zašít trochu suché rýže - lze ohřát v mikrovlnce opakovaně (pozor na teplotu). Jinak obecně po narození mimčo raketově roste, oblečení apod stačí zachovalé použité za pár korun - mnohé má na sobě jen jednou. Zbytek stačí pořídit průběžně. Jinak blbost je čučet kolem sebe a nakupovat zuřivě naprosto vše, co mají i ostatní maminky v okolí - většina jsou pak zbytečnosti - prostě selský rozum je na místě.

pb®
hodnocení

0x
Laktobacílky baby. Nejlepší rada, kterou jsem dostala na předporodním kurzu, bylo dejte dítěti po porodu laktobacily. Ne Espumisan, ne Bio gaia, ale Laktobacílky baby. Starší je dostal ve 14 dnech, do té doby jsem si nafouklé břicho a pláč užila. Druhý den po podání Laktobacílků už neplakal. Mladší dostal Laktobacílky už v porodnici do prvního mleziva a kvůli prdíkům nezaplakal nikdy. Samozřejmě jsem to nevytrubovala sestrám ani doktorům, protože v nemocnici jste nesvépravná osoba, co si nesmí ani vypláchnout oko Ophtalem a je jedno, jestli máte doktorát z farmacie. Prostě nesmíte a tečka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]