Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetřovné na dítě

Od: kuratko® odpovědí: 5 změna:
Zdravím. Mám dotaz. Jsem poprvé na OČR. Nastoupila jsem s tříletým synem na OČR. Syn onemocněl chřipkou 19.12. Pracují jako vychovatelka. Od 19.12.- 22.12. jsem tedy nebyla v práci,vyplácet dny by měla sociálka. Po víkendu byly dva dny svátky,pak jsem měla tzv. studijní volno,je to placené jako dovolená od 27.-29.12. pak víkend a pak Nový rok. 2.1. jsem měla dovolenou a ve středu jsem měla nastoupit do práce. Bohužel se syn nezvládl uzdravit, nejspíš jsme si to doma dost předávali a já jsem ještě od 3.-5. doma. Doktorka mi řekla,že OCR mi stále běží a můžu si pak vypsat na formuláři OCR z druhé strany,kdy jsem pečovala o dítě a kdy byla takzvaně v práci -svatky máme placené a to studijní také. Takže já jsem vlastně pečovala o dítě od 19.-22.12. a od 3.-5.1. sekretářka mi řekla,že nejsem s partnerem sezdana,takže mám 16 dní OCR,ale nemůžu během toho OCR ani do práce,ani si vybrat dovolenou. Na socialce mi ale řekla pravý opak. Můžu si vybrat dovolenou i jít do práce během OČR,jen právě do toho formuláře zapisu ty dny,co jsem byla v práci a co jsem pečovala o dítě. No, nejdřív jsem uvěřila sekretářce,ale teď mi jde o těch 16 dní. Nejsem samozovitelka,ani vdova. Jsem sice svobodná,ale žiju s přítelem ve společné domácnosti,kde spolu vychováváme naše dvě děti. Netýká se mě náhodou jen těch 9 dní? Paní doktora mi řekla,že mi nemůže OČR na týden uzavřít a pak zase otevřít na to dané dítě,že si pak jen tedy zaskrtnu ty dny. Ale pokud nemám těch 16 dnů,ale jen devět,tak nevím tedy co s tím,když jsem od 19.12. doma,mezitím tedy týden a dva dny svátky a dovolená a pak zase tři dny OČR.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na 2 straně I. dílu OČR je něco jako čestné prohlášení žadatele o dávku (Vás), kde uvádíte svůj rodinný stav a dále, zda žijete/nežijete s druhem atd. Je to prohlášení o tom, zda jste nebo nejste osamělá, což je jedna z podmínek, abyste mohla čerpat OČR 16 kalendářních dní.

Dovolenou během OČR čerpat můžete, ale je to postaveno na roveň výkonu práce - nelze mít zaplacenou současně OČR a náhradu za dovolenou. Paní doktorka Vám podle mého mnoha lety praxe prověřeného názoru mohla k 26.12. ukončit OČR a znovu vystavit od včerejška. Vídám to v praxi opravdu běžně, nechápu, proč by nemohla. Problém je, že ukončit OČR a vystavit novou může nanejvýš 3 dny předem a zpětně, takže to už nestihne, musela by to cpát přes posudkáře a to se jí asi nechce. Dělá se to opravdu pouze ze závažných důvodů, které posudkový lékař uzná a písemně povolí pozdější nebo dřívější ukončení nebo vystavení nové OČR.

Podle mě Vám OSSZ nezaplatí víc než 9 dní, respektive od 19.12. do 26.12. a tím to končí, protože pak jste čerpala dovolenou a pak uplynulo celkem 9 dní od počátku OČR.

Tak, jak OČR máte (dosud neukončenou), je to pro Vás omluvenka v práci, dokud OČR bude trvat. Peníze za ni podle mě už nedostanete.

hodnocení

Moc děkuji. Takže když by mi zaplatila sociálka od 19.12.-26.12. a pak napíšu,že jsem byla v práci(studijní volno),to znamená 27.12.-29.12. V práci mi to zaměstnavatel zaplatí? Pak je víkend, pondělí svátek, úterý dovolená - zaměstnavatel zaplatí? Akorát středa až pátek 3.1.-5.1. tedy nic? Mám doma dceru ještě k tomu,taky byla nemocná,tak kdyby mi to ukončila na syna v úterý a od středy do parku může napsat na dceru?

Zaměstnavatel by Vám neměl během OČR dovolenou vůbec dát, protože potřeba péče o dítě stejně jako nemocenská přerušuje dovolenou. Jestliže jste ale během OČR potřebovala studijní volno, asi to jinak nešlo. Víkend Vám nezaplatí, protože jste nepracovala, svátek taky ne, až do ukončení OČR čerpáte "omluvené neplacené volno" (z hlediska zaměstnavatele). Jestli bude doktorka k tomu ochotná, může ukončit OČR na syna v úterý a od středy vystavit OČR na dceru, ale je to na jejím rozhodnutí. O začátku a konci nemoci rozhoduje výhradně lékař, nikdo jiný tuto kompetenci nemá. V tom případě by Vám začala běžet nová podpůrčí doba - OSSZ by zaplatila max. 9 kal. dnů na OČR na dceru.

hodnocení

Tu dovolenou mohu oficiálně čerpat,když mi běží doba OCR? Myslím tím,že si napíšu,že během toho jsem neoseteovala od toho 27.-29.12.,ale čerpala dovolenou? I když OCR běží..?
hodnocení

Už to čtu.. chápu. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]