Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příprava rýže

Od: previt® odpovědí: 27 změna:
Zdravím,
z kuchařského hlediska, jaký je rozdíl ve finálním výsledku při vaření rýže, pokud ji udělám jedním z těchto způsobů?
1. Rýži zaliji vodou, tak aby rýže byla cca 1,5cm pod hladinou a poté ji prostě pod pokličkou vařím, než se vsákne všechna voda
2. Rýži vařím jako těstoviny, tzn. do vroucí vody vsypu rýži a po uvaření ji scedím přes síto
Osobně razím první možnost s předchozím krátkém restování rýže na oleji, ale dnes jsem viděl druhý způsob a celkem mě to překvapilo..

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Nejlepší je pečená v troubě. To uměla naše máti. V litinovém kastrolu byla nadýchaná a voňavá...

hodnocení

2x

Než se rýže zaleje, je dobře ji trochu osmažit na oeji. Tím se zlikvidují drobné částečky, takový jako pudr to je. A rýže pak nelepí. Bez osmažení se hodí na kaši. ;) V jedné školce byla paní kuchařka a ta vařila rýži ve spoustě vody, kterou pak zcedila. Každé zrníčko se pak na koncích jakoby otevřelo. Nějak tak se naříznou špekáčky před opečením. Myslím si, že toto je sice fajn, ale zcedí a vylijí se všechny živiny a vitamíny, které se do vody vyluhovaly. *hej* Štvaly mě ceny rýže, tak jsem zašla do vitnamsé prodejny potravin. O moc levnější to tam nemají, ale výběr úžasný.*palec*

okolik

Z velké části prázné sacharidy viz. rýžový odvar prí průjmu pro miminka.

hodnocení

A to je právě to, jestli tou druhou možností, kdy člověk rýži scedí, se nezbaví s vodou i všech živin a tak. Jestli z toho potom není jen prázdná hmota a tím pádem je druhá možnost špatně. Případně pak třeba i negativní vliv na chuť...
okolik

Prevít, lidský organisus je podivuhodný příroda si kolkrát dala záležet na odlišnostech jedince. Setkala jsem se i s 50% alergii na rýži - pudr. Výsledek byl odběr krve na alergologii. Což ve finále znamená, při způsobu pěstování rýže v jistých podmínkách, způsobuje růst plísní.

Na které byla uvedná alergie.

Prázdné sacharidy maji vliv na hmostnost člověka.

chemik

babkazov, právě jste popsala učebnicový postup vzniku karcinogenního akrylamidu *zed**zed**zed*

Chemiku, je to možné, ale pak nechápu, proč oba mí rodiče měli rakovinu, táta plic a mamka prsu. Rýži jsme doma vůbec nikdy nejedli. A já ji také nejedla a rakovinu jsem měla. Rýži vařím a jím až tak v posledním čtvrt století, až po rakovině. Fakt je to divné.

nechemik
@babkazov On @chemik neni chemik ale plkal.
en.wikipedia.org/... cituji:
Akrylamid se tvoří ve spálených oblastech potravin , zejména škrobnatých potravin , jako jsou brambory , když se vaří při vysoké teplotě, nad 120 °C (248 °F). [7] Navzdory zdravotním obavám po jeho objevu v roce 2002 se akrylamid v potravě považuje za nepravděpodobný, že by byl pro člověka karcinogenní ; Cancer Research UK kategorizoval myšlenku, že spálené jídlo způsobuje rakovinu, jako „mýtus“. [8] [9]
okolik

Babkazov, tak jsme doma máte vážnou liniovou rodovou zátěž a ještě si přidáváte.

Měla jste celkem složitý život a když jsemse vám zeptala na jisté informace, tak jste vůbec nechtěla reagovat. Přitom termín souvislosti Lupénky a artroza a atritidy je vcelku spojená psychosomatická nádoba.Neřešená se umí zhoubně projevit.

Okolíku, za více jak 43 let, s odborníky, včetně psychologů, genetiků, revmaologů, ortopedů, fyzioterapeutů se spešl vědomostmi, léčitelů, už není nic, co by pro mě bylo nové. Mám 77 let a jsem ráda, že jsem ráda. Nechci už nic ani slyšet, ani se nechávat rozhodit. Uvnitř, v sobě jsem se vybalancovala a věřte, že opravdu vím. Neznám vás a nevím jaké zkušenosti máte, co jste vyčetla nebo slyšela, v čem jste vzdělaná. Radílků jsem zažila za život opravdu hodně. Nesmíte se divit, že jsem více než rezervovaná. Vadí mi nejen vaše poznámky, že si za to mohu sama. Chci mít klid. Cesta do pekel je lemována dobrými úmysly. *mir*Prosím, buďte kamarádka a nevšímejte si mě. Děkuji a hezký večer přeji z Ostravy.

okolik

Babkazov, mrzí mne, že vyznělo jak cítíte, nikde jsem neuváděla, že si za něco můžete sama, tak jsem to skutečně nemyslela. Nejsem žádný hrubián, jen je tam určitá paralela v těch diagnozách. Ono takto od kompu se špatně vysvětluje. Z mého pohledu se jedná o psychosomatickou záležitost.

Absolutně jsem neměla zájem, se vás jakkoliv dotknout, to vážně ne. *pivo**placni*

Považuji si lidí, kterým není hej a i přesto dokáží povzbudit druhé a to vy rozhodně jste.

Na kaši se používá kulatozrnná rýže...

hodnocení

1x
Já rýži většinou vařím tak, že ji operu. V hrnci na dně rozpálím trochu oleje a rýži na něm krátce opražím. Následně zaliji dvojnásobným množtvím vařící vody a vložím jednu cibuli. Pak dusím do měkka. Někdy přidám vývar.
Ale je zpousta receptů, spousta druhů rýže a zpousta požadované výsledné struktury. Jinou rýži člověk chce ke španělskému ptáčku a jinou k Číně.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jsem zastánce prvního způsobu vaření rýže (nerestuji, olej vmíchám až po uvaření). Proč? Protože je rychlejší, nepotřebuji umazat cedník a u druhého způsobu hrozí opaření. A hlavně bych neodhadl správné/přiměřené množství vody, resp. rýže. Zdravím!

doplněno 10.12.23 23:18:

previt - tak si to zkuste, ale já zůstanu u svého postupu. Jo, a vodu osolit.

doplněno 11.12.23 11:46: previt - nedělejte z toho takovou vědu, protože je to jenom k jídlu. Ve slané vodě uvařte, nechte ještě pár minut v klidu "doběhnout" a jezte. Je zajímavé, jak je v poslední době nutné vymýšlet nové postupy tam, kde něco staletí funguje bez problémů. Jo, a dejte fotku uvařené rýže na Facebook .
hodnocení

U toho druhého je prostě plný hrnec vody a jen se hlídá čas. Spíš mi jde o finální výsledek, jestli ta rýže není s druhým způsobem horší a tak podobně?

hodnocení

0x
Vařím jak těstoviny. Je to mnohem levnější, než rýže v sáčcích při dostatečné blbuvzdornosti. První způsob se mi moc neosvědčil - rýže byla pokaždé jinak uvařená nebo část byla ok a část třeba nedovařená... V lidlu jsem kdysi viděl kovové "vajíčko" na rýži. Až opět bude, koupím ho.

bbbb
hodnocení

0x
Dám na plotnu hrnec s vodou, zapnu Boost, mezitím na sypu rejži, přísady, počkám až se začne vařit, zamíchám a vypnu. zadělám úterka ma nebo ručníkem aby to bylo izolovaný.
Za 2 hod. to dojde, anebo do rána, anebo na večeři.
Evidentně nejlevnější způsob, pokud nespěchám, tak ušetřím spoustu energie :))
—-
Samozřejmě rejži lze dělat v troubě, v mikrovlnce, podobně jako brambory, je spousta method
okolik

Ještě multifunkčnák na přípravu.

hodnocení

0x
Tak já jsem nekulturní. Rýži v sáčku properu, mrsknu do vroucí vody, po uplynutí doby sáčky vytáhnu a nechám okapat. Na rizoto to ale takhle nedělám, jen když ji připravuji jako přílohu
okolik

Denny, užívejte si nekulturní barbarství*smich*.

Přitom za minimum ceny sáčkové rýže lze připravovat klasickou rýži vařením, jak těstoviny.

jaj*
hodnocení

0x
Na sáčku s rýží je návod, většinou je tam něco jako že vzít nějaké množství rýže, a několikrát více vody, tu dát vařit a do toho nasypat opláchnutou rýži. Ještě osolit. Žádnou vodu nevylivat, pak se ani nemůže nic stát, když jsem dělala v sáčku tak jsem se akorát spálila a ten sáček taky začne hořet.

id
hodnocení

0x
El tkakový hrnec - nasypu rýži, osolím, přidám cibulku se 2 hřebíčky, lžíci oleje, zmáčknu čuklík RÝŽE a odcházím.

hodnocení

0x

Kdysi jsem vaříval sáčkovou rýži normálně v hrnci s cibulí, hřebíčkem, novým kořením a bobkovým listem.

Posledních několik let vařím rýži v rýžovaru.Je to rychlé, jednoduché a blbuvzdorné.

farm
hodnocení

0x

Příprava rýže Úplně jinak, asi typ "V Páře":

1. Rýži nasypu na dno litrového hrnku do výše asi 4cm. Zaliji vodou a navrch položím půlku cibule.

2. Litrový hrnek vložím do třílitrového a naliji vodu. Vařím 30 minut. Odpadá fáze proplachu. Všechna voda se vsákne.

doplněno 18.12.23 18:47:

Jasně, vodní lázeň pro vaření rýže. Končí pokličkou.

Rozumím dobře, že píšete o tak zvané vodní lázni?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]