Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zahustit jídlo bez jíšky?

Od: mario® odpovědí: 15 změna:
Zdravím, snažím se vyhnout mouce a máslu a tak mě zajímá, jak zdravě zahustit jídlo? Máte nějaké osvědčené rady? Lze udělat bešamel bez mouky a másla? (To by snad ani nebylo ono, ne? :) )

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzinek
hodnocení

5x

"Svatou válku" proti mouce a máslu nechápu, ale je to Vaše věc. Téměř vždy je problém v množství, ne v surovině.

Máme velice dobré zkušenosti se sušenými bramborovými vločkami. Mají to např. v prodejnách zdravé výživy. Skvěle to zahušťuje a dodatečně nezřídne. Jen je třeba si na začátku vyzkoušet množství a dá pokrmu trochu bramborové chuti. Jinak nemá chybu. Moc rádi to máme i s vajíčky, udělat z toho vaječnou omeletu.

hodnocení

4x

Já si myslím, že lžíce mouky, rozkvedlaná v nějaké tekutině, ve větším hrnci, nikohoho, kromě celiatiků, nezabije. Bešamel bez mouky nelze.:) Dokonce si pamatuji, že maminka vyprávěla, že za války bešamel používali místo majonézy, do bramborového slátu.

hodnocení

3x

Guláš se dá zahustit chlebem a druhá jíška je veloute (máslo a vývar)

doplněno 10.12.23 21:11:

Pak jsem vygooglil:

Čím zahustit místo mouky?

8 tipů, jak zahustit pokrm bez mouky

ŠKROB. Když chcete snížit kalorickou hodnotu pokrmu, vyberte si na zahuštění bramborový či kukuřičný škrob. ...

BRAMBORY. Na zahuštění většiny zeleninových a krémových polévek je brambor nejvhodnější. ...

ZELENINA. ...

CHLÉB. ...

ŽLOUTEK. ...

ZAKYSANÁ SMETANA. ...

MÁSLO. ...

JÁHLY A POHANKA.

hodnocení

Děkuji, určitě něco vyzkouším, ale škrob odmítám, jídlo je poté jako sliz :) . Brambor je skvělý nápad

Asi taky záleží čím co zahustit. ;)

Mario zkuste tedy pečený guláš dle Grufy (

) jednoduché bez složité práce! (Jde i z krkovice a jistě i zjiného masa.) Zahuštěno škrobem!Viníkající tedy pokud není nějaké dietní zdravotní omezení!

okolik
hodnocení

2x

Klukánci, položím zde odkaz na jedno místečko, kde se nezahušťuje...ověřeno.

Majitelka původním záměrem řešíla nemoc svého dítěte zdravou stravou a nyní s pomocí homeopatie se děcko vzdaluje tzv.,, svému světu,, a začíná pronikat do běžného života. Přestává se stranit ostatních. Myslím, že je pro mnohé inspirativní.

Vysvětlovala mi, že pokud je např. zelenina skutečně kvalitní s živinami, není nutné zahuˇštovat a jídlo hladové není. A velmi i záleží na postupu přípravy.

BioAid – Pr/...

Vlastně určitá jídla se také nezahuštujía na kvalitě jim neubírá. Třeba vepřové na jablkách, kachna s jablky, pečené koleno na cibuli šťáva se zahustí rozdušením cibule. Někdy stačí jen změnit postup přípravy pokrmu.

okolik
hodnocení

2x

Pokud, vám jde konkrétně o mouku, tak za úvahu stojí Jáhlová ( obsah železa) a Tapioková, Slzovková, Cizrnová, je jich na trhu výběr. I rozdušené zelenina dobře zahustí v pokrmu.

Z Tapiokových perel se vyráb třeba puding s ovocem, lze i na slano. Mimochodem moc dobré. Jídlo není těžké a dobře se stráví.

Paní v mém výše uvedeném odkaze zcela vyloučila brambory.

hodnocení

1x

Například moje kamarádka nedává do bramborové polévky jíšku z mouky a másla, ale nabere část uvařené zeleniny, rozmixuje ji na jemno a tím polévku zahustí. Podle mne by tam ale kousek másla měl být kvůli využití látek ze zeleniny.

id
hodnocení

1x
Velice často zahušťuji vhodné pokrmy ovesnými vločkami. Kupuji jemné a ty ještě někdy rozmixuji na prášek.

hodnocení

1x

Krupičkou.

hodnocení

1x

Guláš dle receptů-cibule, pkd se pak vyžaduje větší hustota pak -jemně strouhaný brambor nebo chlebová nastrouhaná s třídka. Jinak dietologové hooodně doporučují Hrašku.

hodnocení

1x
@mario
1)Nastrouhat brambory, nebo bramborove vlocky koupit uz hotove
2)pouzit bezlepkovou mouku-treba cizrnovou...je o neco drazsi,ale neuziva se ji preci tolik na zahusteni jako do testa ;)

hodnocení

1x

Já používám na zahuštění hrašku, hlavně do polévek

hraska.cz/...

hodnocení

0x

Červená čočka je dobrá, za čtvrt hodiny se rozvaří na kaši. Malilinko škrábe, jak už to čočka dělá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]