Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jeden starý soused mě požádal, zda bych někde nezjistila recept na vánoční cukroví, které někdy před 50 lety dělávala jeho maminka /naše sousedka/. Jenže ta je už přes 30 let po smrti a recept se nedochoval.
Těsto bylo podle pánova popisu řidší, taková kaše. Lžící se dávala na vymaštěný plech, tvarovala se na placičky. Doprostřed paní prý dávala lískový oříšek. Placičky se spíš v troubě sušily, než pekly. Při tom sušení nabyly, nafoukly se. Ničím se to nepromazávalo. Kokos v tom nebyl, takže o kokosky nejde.
Pán by hrozně rád získal znovu recept na cukroví ze svého dětství. Proto pátrám. Dělali jste někdo nějaké podobné cukroví s oříškem? Děkuji. Jaga.
Děkuji všem, podle popisů a fotek si myslím, že nejblíž asi bude inžinýrka. Protože to je jediné těsto, které se lžičkou tvaruje, ostatní jsou tužší.
Psala jsem "soused". Ano, pán byl našim sousedem spoustu let, ale teď žije jinde. Setkáme se na hřbitově, kam jezdí na hrob rodičů. Právě tam vznikla debata o vánočním cukroví. Nemá počítač ani chytrý telefon, jinak bych mu poslala Vaše fotky.
Zítra jdu do nemocnice na menší operaci. Až se vrátím, pozveme pána k nám k počítači, ať si vybere podle obrázků. Jinak nevím, jak to řešit. Dík za vaše nápady. Jaga.
Děkuji za podporu, myslím, že to zvládnu, musím. Jenom mě děsí pak 6 neděl noha v sádře. Můj vlastní Novoroční pochod pro jednu osobu /který jdu sama každým rokem přes lesy/ letos nebude. Škoda. Ale za rok ho třeba půjdu dvakrát, abych to napravila. Jaga.
Dík, babičko, už jsem z nemocnice doma, ale sádru až pod koleno na 6 neděl. Turisté mi posílají fotky, kde byli a já si je smutně prohlížím. Ale jednou přijde určitě čas, kdy zase vyrazím s nimi. Přeji hezké Vánoce. A hlavně zdraví! Jaga.
Ještě jedno retro cukroví.
Žloutkové pusinky
Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926
Foto: Milan Malíček, Právo
Žloutkové pusinky
INGREDIENCE5 žloutků140 g cukruvanilka z jednoho lusku
POSTUP:
"Žloutky s cukrem třeme 1 hodinu," doporučuje původní, sto let starý recept. Nechte ale raději pracovat robot se šlehací metlou, na plný výkon 10 až 15 minut. Vytvoří se světlá, hustá pěna, která, když steče z metličky, zanechává na hladině viditelný vzor, nesplyne hned dohladka.
Do pěny přidejte vanilku a pomocí kornoutku nastříkejte na plech s pečicím papírem pusinky nebo srdíčka.
Dejte je do trouby předehřáté na 140 °C. Po deseti minutách troubu vypněte, neotvírejte a cukroví nechte ještě pár hodin sušit ve vypnuté troubě.
Naše tipy:
Žloutkové cukroví můžete upéct také v plechových formičkách vymazaných sádlem.
Cukroví chutná stejně jako rakvičky a stejně jako rakvičky ho můžete podávat se šlehačkou.
Co je z takového roztékavějšího těsta a trochu nebude, je těsto na marokánky. Jestli pán nezná nějakou jejich obdobu... Sádlové kuličky rostou evidentně víc, ale zase jsou z tuhého těsta.
Nevím zda poměrově sedí, ale mohu zjisti. Formičky na rakvičky se zalily a pří sušení v troubě se vystoupaly a uvnitř se vytvořila dutinka k naplnění šlehačkou. Pak se kulatou formičkou vykrojilo kolečko nastříkala sáčkem se dovnitř a na povrch nazdobila šlehačka.
Teda páni, jsou ještě vůbec vidět v cukrárnách rakvičky?
Myslivecké knoflíky, ano ta vrchní vrstva s oříškem je přesně to, co asi Luba chce. Ale ta vrstva těsta pod tím není. Prý se to dávalo přímo lžící na plech a tvarovaly se placičky. Na to těsto pod ním se to nedávalo.
Zítra mě vezou k lékaři, chci se u něj stavit a pozvat ho na poradnu. On internet nemá. Tak to snad vyřešíme. Nejblíž bude podle mě Inžinýrka. Pokud Luboš přijme pozvání, napíšu, zda jsme se trefili do receptu po mamince. Děkuji všem. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.