Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bílky nejdou ušlehat

Od: magdon® odpovědí: 24 změna:

Co způsobuje, že vaječné bílky nejdou ušlehat na sníh a zůstávají polotekuté? *zmateny*

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

1)Do bílku na šlehání se nesmí dostat nic mastného, ani ždibíček žloutku ani nádoba, či lžíce od tuku...

2) Zkuste přidat špetku soli.

3)Bilky musí být v pokojové teplotě, né studené z lednice.

hodnocení

Já u toho nebyl, přítelkyně si ztěžovala telefonicky a tvrdila, že mísa byla dobře umytá. Zítra k ní mám přijít a něco s tím zkusit udělat. Přece jen vyhazovat v dnešní době vejce není zrovna nejlepší nápad. Zkusím tu sůl *zmateny*.

mll

Jako dítě si pamatuju, že se to stáválo. Občas, ne až tak často, ale stávalo. Nevyhazovalo se to, ale prostě se místo sněhu upekla buchta (šlehané bílky jsou základ těsta). Teď tak často sníh neděláme, tak nevím, jestli se to stává nebo ne. Taky jako velký jsem tyhle věci nějak přestal řešit a nechávám to kompetentním lidem.

liska5

Jestli to nepřešlehala? Prošlo to tím pádem stadiem tuhého bílku a odspoda se to zase " rozpouštělo". U těch ručních mechanických šlehačů a metel se to uhlídalo, ale u té elektřiny to možná bylo příliš/?/ Chce to metly, né mixer.

id
hodnocení

3x
Starší vejce.
hodnocení

Vejce jsou včera koupená v Kauflandu.

id
To nezaručuje, že nejsou stará.

hodnocení

3x

To se mi ještě nestalo. Bílky chladné a dlouho šlehat, dlouho. ;)

hujer

Mastnota v šlehací nádobě! Řádně vytřít a bílky by měly mít teplotu pokojovou- ne rovnou z lednice.. Nemáš tam část žloutku? Také tuk...

hodnocení

hujer - Já to přítelkyni taky říkal (tu mastnotu), ale ona tvrdí, že nádoba byla perfektně vymytá. Dá se s tím ještě něco dělat, nebo se to musí vyhodit?

liska5

Nic nevyhyzujte! Schovat do ledny a ubírat si.. Hodí se na nějaké zeleninové placičky, výrobu těstovinové zavářky, palačinek, vaječnou tlačenku, hemendex, celestýnské nudle, noky, nebo se žampiony jako smaženice ap. Zase předlouho nešlehat, myslím max. 10 min tím ručním zpřevodovaným se dvěma metličkami, co se točilo kličkou.

hodnocení

2x

Mixér vyhulit na nejvyžší rychlost a mít umytou nádobu.

hodnocení

2x
Jednoznacne se tam dostal zloutek, staci jen trochu.
Pozor! Dobre vim, ze vejce jsou casto(ne vzdy) michana, takze v jedne krabicce je cast vajec cerstva a cast starsi.
Starsi jdou hur uslehat, ale JDOU
doplněno 09.12.23 21:52: Jeste se mi osvedcilo PRIDAT DO BILKU JEDLOU SODU *palec*

julie12345
hodnocení

1x
Tak vejce je biologicky materiál, pokaždé může být jiné, rovněž starší vs. čerstvější, teplé vs. studené. Šleháním dochází k denaturaci (usmrcení) bílkovin, takže tam jsou jistě různé proměnné, které mohou ovlivnit výsledek. My doma šlehávali bílky s cukrem, ale málo cukru, nebo se soli. Šlehání pomalu, rovnoměrně a dlouho, ruky umírala, ale pak byl vždy bílek tuhý jako řemen.

okolik
hodnocení

0x

Mísu před šleháním bílků vytřít octem.

hodnocení

Tak už jsme to vyhodili. Čím ví se to šlehalo, tím to bylo horší. Nakonec to vypadalo tak, že už bych to nevzal do hu.y. Příčinu se zjistit nepodařilo. :(

okolik

No pro jenou nevadí, přístě veškeré načiní odmastěte papírovým ubrouskem namočeným v octu. Tak to dělají v profesinálové v cukrářském cechu. Navíc sníh má potom takovou příjemně mírně navinulou vůni.

Jestli příčinou není onen Kaufland se svojí kvalitou a slevami *co*

hodnocení

0x

Občas se to stane. Všechno je jak má být a přesto! Vaše přítelkyně není určitě děvčátko, ale zkušená hospodyně. Každému z nás se tohle stalo. Není to žádná tragédie. ;) Utěšte ji, politujte a neřešte! Ona moc dobře ví, jak se bílky mají šlehat.

hodnocení

Ne, moje přítelkyně rozhodně není děvčátko (bohužel *smich*), vaří výborně *zdravi*, ale přiznala se, že bílky na sníh nikdy v životě nešlehala (na rozdíl ode mě, ale to už je hodně přes 1/2 století :(). Ty bílky zbyly z nějaké jiné akce a tak mi chtěla udělat radost "pusinkami". Utěšovat jí není potřeba, ona to zas tak moc neprožívá. Jen jí bylo líto vyhozených bílků při dnešní ceně vajec.

Já aspoň vyzkoušel ruční multifunkční šlehač z Tescomy (neskutečná dřina *uf*), který jsem před 17 lety zdědil po otci. Otec ho kdysi 1x použil, já jsem ho konečně po těch letech i s originální krabicí zahodil (prakticky nepoužitý (...a totálně nepoužitelný :()).

hodnocení

Tak jsem ten zázrak techniky našel na "aukru" za 49 Kč s poznámkou "1x použitý" (proč asi? ;)). Nabídka kupodivu končí za 10 hodin, aniž by někdo přihodil aspoň korunu.

liska5

Tento zázrak jsem koupila asi před 9 lety v obchodě za 110,-. Měla jsem tu mrně, tak na dětské pokrmy, polívčičky, pomazánky. Točilo se oběma směry, přičemž každý směr měl mít jiný efekt. Ale šlehač u toho nebyl, jen rovný nůž tam a zubatý zpět. Nebo, že by se šlehací doplněk ztratil? ... Pěkně ho zdražili!

jaj*
hodnocení

0x
Kdysi jsem bílky zahřívala při šlehání a ušlehaly se hezky. Jen nechápu, někdy se šlehají celý vajíčka a udělá to tu pěnu a když se šlehají jen bílky tak tam kousek žloutku udělá problém.

hodnocení

0x

Dnes peču vánočku. Do těsta tři žloutky, bílky do lednice na "zatímnevímco" , rozhodně ne na šlehání sněhu. Když jsem z polovin skořápek ještě prstem vytírala zbytky bílků, uvědomila jsem si, že mám prsty od másla. Tak nějak bezmyšlenkovitě se to umaštění může stát.

Ten přístrojek na šlehání měla maminka. Ona ráda nakupovala vše, co nějak mělo usnadnit kuchyňské práce. Já s tím nešlehala nikdy nic, sníh z bílků vždy metličkou z jednoho stočeného drátu. Ale obě děti to milovaly. A před pár lety to v dřevníku našla vnučka a i pro ni to byla na pár dní nejmilejší hračka :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]