Nejste přihlášen/a.
Co způsobuje, že vaječné bílky nejdou ušlehat na sníh a zůstávají polotekuté?
1)Do bílku na šlehání se nesmí dostat nic mastného, ani ždibíček žloutku ani nádoba, či lžíce od tuku...
2) Zkuste přidat špetku soli.
3)Bilky musí být v pokojové teplotě, né studené z lednice.
Já u toho nebyl, přítelkyně si ztěžovala telefonicky a tvrdila, že mísa byla dobře umytá. Zítra k ní mám přijít a něco s tím zkusit udělat. Přece jen vyhazovat v dnešní době vejce není zrovna nejlepší nápad. Zkusím tu sůl .
Jako dítě si pamatuju, že se to stáválo. Občas, ne až tak často, ale stávalo. Nevyhazovalo se to, ale prostě se místo sněhu upekla buchta (šlehané bílky jsou základ těsta). Teď tak často sníh neděláme, tak nevím, jestli se to stává nebo ne. Taky jako velký jsem tyhle věci nějak přestal řešit a nechávám to kompetentním lidem.
Mastnota v šlehací nádobě! Řádně vytřít a bílky by měly mít teplotu pokojovou- ne rovnou z lednice.. Nemáš tam část žloutku? Také tuk...
hujer - Já to přítelkyni taky říkal (tu mastnotu), ale ona tvrdí, že nádoba byla perfektně vymytá. Dá se s tím ještě něco dělat, nebo se to musí vyhodit?
Nic nevyhyzujte! Schovat do ledny a ubírat si.. Hodí se na nějaké zeleninové placičky, výrobu těstovinové zavářky, palačinek, vaječnou tlačenku, hemendex, celestýnské nudle, noky, nebo se žampiony jako smaženice ap. Zase předlouho nešlehat, myslím max. 10 min tím ručním zpřevodovaným se dvěma metličkami, co se točilo kličkou.
Tak už jsme to vyhodili. Čím ví se to šlehalo, tím to bylo horší. Nakonec to vypadalo tak, že už bych to nevzal do hu.y. Příčinu se zjistit nepodařilo.
Občas se to stane. Všechno je jak má být a přesto! Vaše přítelkyně není určitě děvčátko, ale zkušená hospodyně. Každému z nás se tohle stalo. Není to žádná tragédie. Utěšte ji, politujte a neřešte! Ona moc dobře ví, jak se bílky mají šlehat.
Ne, moje přítelkyně rozhodně není děvčátko (bohužel ), vaří výborně
, ale přiznala se, že bílky na sníh nikdy v životě nešlehala (na rozdíl ode mě, ale to už je hodně přes 1/2 století
). Ty bílky zbyly z nějaké jiné akce a tak mi chtěla udělat radost "pusinkami". Utěšovat jí není potřeba, ona to zas tak moc neprožívá. Jen jí bylo líto vyhozených bílků při dnešní ceně vajec.
Já aspoň vyzkoušel ruční multifunkční šlehač z Tescomy (neskutečná dřina ), který jsem před 17 lety zdědil po otci. Otec ho kdysi 1x použil, já jsem ho konečně po těch letech i s originální krabicí zahodil (prakticky nepoužitý (...a totálně nepoužitelný
)).
Tak jsem ten zázrak techniky našel na "aukru" za 49 Kč s poznámkou "1x použitý" (proč asi? ). Nabídka kupodivu končí za 10 hodin, aniž by někdo přihodil aspoň korunu.
Tento zázrak jsem koupila asi před 9 lety v obchodě za 110,-. Měla jsem tu mrně, tak na dětské pokrmy, polívčičky, pomazánky. Točilo se oběma směry, přičemž každý směr měl mít jiný efekt. Ale šlehač u toho nebyl, jen rovný nůž tam a zubatý zpět. Nebo, že by se šlehací doplněk ztratil? ... Pěkně ho zdražili!
Dnes peču vánočku. Do těsta tři žloutky, bílky do lednice na "zatímnevímco" , rozhodně ne na šlehání sněhu. Když jsem z polovin skořápek ještě prstem vytírala zbytky bílků, uvědomila jsem si, že mám prsty od másla. Tak nějak bezmyšlenkovitě se to umaštění může stát.
Ten přístrojek na šlehání měla maminka. Ona ráda nakupovala vše, co nějak mělo usnadnit kuchyňské práce. Já s tím nešlehala nikdy nic, sníh z bílků vždy metličkou z jednoho stočeného drátu. Ale obě děti to milovaly. A před pár lety to v dřevníku našla vnučka a i pro ni to byla na pár dní nejmilejší hračka .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.