Nejste přihlášen/a.
Ahoj dámy,
už pečete na Vánoce? Nechtěli by jste se pochlubit svými recepty na vanilkové rohlíčky a linecké?
A ještě dotaz, zda jde nějaké cukroví dělat i v remosce. Zkusila třeba některá rohlíčky v remosce? Ve velkém asi ne, ale pár kusů vždy na chuť čerstvé by bylo zajímavé takto připravit.
Jestli to tedy není blbej dotaz, ale rád experimentuji nové postupy.
Díky za postřehy a případné recepty
Á našeho broučka honí mlsná. Blbej dotaz není.
Proč by nešlo připravit pár kousků v remosce?
I v Salente Ario lze spáchat pečení.
Všimla jsem si že jsi vcelku životní gurmán a užil sis, původně jsem si myslela ,že IBD, ale to bylo pro tebe příliš fádní.
Existují odlehčené směsí pro celiaky jdu se mrknout.
Tak máme doma od EAT fit směs na linecká kolečka bezlepková 400g, vidím vlevo dole v kolečku ocenění Cena Hejtmana Moravskoslezkého kraje. balení by to mohlo stačit , jsou otestovaná a jemná lehká, voňavá a chutná. jen se po nich zaprášilo a s těstem se dobře pracovalo.
Společnost vyrábí i Perníček 400g, také u nás prošel bez debat. Možná i další produkty jsou koukni na stránky.
9.12. 2023 bude prodejní výstava v Letňanech. Celiak.cz
Peču už teď, protože to doma průběžně pořád někdo ujídá.
Co se týká celiakie, já tím netrpím, ale je spousta receptů, kde se dá nahradit pšeničná mouka bezlepkovou a rád to tak dělám, pšeničný mouky je všude až azBílá mouka nevadí (vadí žitná). Spíše ty ořechy a kakao. Takže pracky, čokoláda, úly, kokosové kakaové kuličky, atd... vpodstatě škrtlý, ale těch rohlíčků se nevzdám a docela to snesu. Takže bílé, jemné "bezezbytku" snězené .
Já byl ovšem odmalička na tythle druhy a ořechové či kakaové jsme moc rád neměl,a le rohlíčků šlo spást tuny.
Dnes akorát ten cukr na střeva, ale pokud se člověk krotí, tak to ublíží stejně jako alkohol (v mini míře nijak).
...
Spíš mě zajímá ta remoska a nějaké recepty. Já už bych si dosadil, případně poupravil. Jen nakopnout nějakým základem co funguje a chutná. A remosky nemají regulaci teploty. Tedy alespoň né ta moje a pečou nerovnoměrně ty z oknem (střed po oknem vpodstatě neudělají, ale třeba na bábobky se prodává kovovej jehlan, aby tam těsto u středu nebylo a udělá se kruh a ten se povede).
Mlsná honí no... A svoje čerstvé je lepší než prefabrikát.
Oříšky do rohlíčků bys mohl jako ,, za války ,, opražit ovesné vločky nahrazovaly se tím oříšky. Pokud ti vločky nečiní obtíže.
Salente máme v rodině jedno darované k narozkám příbuzné, akorát tehdy jen Cuco. Naházíš, nastavíš, zapneš a když je hotovo, samo vypne. Za 30 minut roštěná.
Ale uvažuje se o dalším exponátu Salente Ario s nakupem současně náhradní vnitřní misky s madly .Možná by se zvládlo, použtí rovnou dvou stejných vniřních misek na pečení. Lichotí mi vnitřní nerez, dobře se v hrnci udržuje. To jen takový poznatek.
Vlašský ořechy, pokud jsou na jemný prášek až pastu jsou vpodstatě OK, ale nejde to každý den a jako náplň třeba v buchtě. Ale jako složka v rohlíčku do těsta by to asi nevadilo.
Perník, skořice, kakao... nelze
Ale kouká se na to pěkně
Spíš čekám nějaký ten rohlíčkový recept, ale zdejší dámy to asi mají jako rodinné zlato.
Mrkni na ty stránky pořádně vpravo je nabídka receptů někde tam je vánoní cukroví i rohlíčky někdo zmiňuje.
Zkoušela jsem dost receptů ze stránky a jsou dobré.
Někde jsou tam jáhly jako strůdl. To mi chutnalo, jenže ty zas skořice...nee
No tak budeš Coperfildit.
Peču už teď, protože to doma průběžně pořád někdo ujídá.
okolikJsem taky rohlíčková. Když nic, tak aspoň ty. Já je ale neobaluju bohatě v cukru, jen trošku prosypu vanilkový cukrem. Nechutnají mi všechny přeslazené druhy. Ze všech mlsů nejraději kokosové bezé se šlehačkou.
Gumi, hlavně až napečeš,důrazně upozorňuji, nepouštěj k sobě lišku.
Nezapomeň, je nebezpečná, zrušili jim cukrárnu.
Je více stránek s bezlepkovým pečivem, klidně mrkni i na Celiak.cz taky tam něco je.
Jeden čásek jsem dost používala, ale konkrétně mě nyní nenapadá odkaz.
Taky to neprocukrovámám. A linecké mám raději béžové necukrované s marmeládou.
Okolik... ani Lišku, ani Vlka
Peču už teď, protože to doma průběžně pořád někdo ujídá.
Když vanilkové rohlíčky, tak dat pravou vanilu koupit vanilkový luskZas by asi nebyl problém vyrobit k remosce regulaci s teplotním čidlem.
Problém je spíš v tom vaření. Ale už to není takový problém jako před 2 lety. Učím se.
No já se arašídům vyhejbám k vůli tomu, že po rozkousání jsou špatně stravitelné a ostré (mechanicky).
Ale ještě jsem nezkoušel umleté až téměř pustí tuk. To je tak 50:50.
Přesně to jsem měla na mysli v podstatě mechanicky podoba se žitným chlebem a tučňák k tomu. Já bych do toho u tebe nešla.
Moje mamka dělávala jkésí pečivo vánoční z arašidů a já chodila obloukem. Nejsou moje Metaverze.
U arašídů je problém, aby neobsahovaly plísně. Já si občas koupím v drogerii DM Bio Erdnussmus, arašídová pasta. mají i s kousky, ale já ráda tu hladkou. Jsem krevni skupina AB, které jediné by měly arašídy prospívat, tak je sem tam mlsám. Jinak kvůli pár čerstvým rohlíčkům roztápět remosku nemá smysl, nota bene, když nejlepší jsou uležené.
Jo, a ještě nepeču, budu mít hlavně nepečené, ořechy sušené ovoce. Ovšem naproti v baráku se zbláznili a divoce jim blikají barevné řetězy na balkoně.
Mám tu trochu víc vlašských ořechů, ořechové cukroví patří mezi nejoblíbenější.
Ale ještě jsem nepekla. Jenom jsem strašně dlouho chtěla zkusit ořechy v karamelu. Tak to se mi konečně podařilo. Nj, jenže jsem ochutnávala až do úplného konce. Byly dobré. Byly.
Aknelko supr nápad, ale Gumidek může očechy pouze ojediněle a nárazově. Věškeré plody a semínka mu činí obtíže.
Možná jako hladkou pastu. Z něktrých druhů ořechů jsem viděla v drogerii Dm. Kouknu tam dneska a sdělím.
Lišákusi, Gumídek pokud použije pastu z ořechů bude se na její tvorbě podílet sám. On jich zas tam moc nemůže. Nejlepší náhrada bude pro něj výše uvedené opražené ovesné vločky a poté rozmixovat napadrť.
Rádci, on nemůže mastné tučné, slupky z ovoce a zeleniny, semínka jádra ve velmi omezeném množství ve specíální úpravě.
Tak jsem byla kouknout na ty Bio ořechové pasty. Kromě zmiňované nejlevnější arašídové, co vlastně ani není z ořechů, mají momentálně ještě mandlovou bílou a hnědou - Mandelmus a pak z kešu - Cashewmus. Cena kolem 180 Kč za 250g.. Tuku je v nich pochopiteně dost, tvoří zhruba pětinu..Cena by mne zabrzdila, to už bych zkusila sama namixovat. Problém ale vidím v tom, že by ty ultrajemné částečky, stejně jako u smoothie, snáze pronikaly do nemocné střevní stěny. Sice to nejsou zrníčka, co by kartáčovala sliznici střeva, ale všudyvlezlé molekuly.
Na druhou stranu rohlíček není mastně tučnej jako husa či kačena. Té se vyhejbám jako čert křížem, ale rohlíček zvládnu vez újmy. Akorát ten prefabrikovanej mi moc už nejede a učím se vlastní.
Vymleté vlašské ořechy do pasty jsou ok
Napíšu svůj recept, neb vidím, že se od bimbam liším tím, že dávám žloutky. 36 dkg hl.mouky, 24 dkg másla, 3 žloutky, 7,5 dkg cukru moučka, 15 dkg mletých lískových oříšků nebo vlašáků /z nich se zdají rohlíčky křehčí/. Tvořím hady tenké jak můj malíček a krájím na kousky asi 6 cm dlouhé, ohnu a dávám na plech. Peču ve vyhřáté troubě zhruba 15 min. při teplotě 160°C. Sleduji, jak růžoví až zlátnou. Pak je sesunu a posypu za tepla vanilk.cukrem. Já bez moučkového. Nemám ráda tu bílou vrstvu. Pomalejší pečení, spíš sušení, způsobí, že rohlíčky jsou jíškovaté /strukturou i chutí/.
Protože budu mít příští a přespříští víkend velká rodinná setkání, ze kterých jsem předem dost nervní, nemám na Vánoce a vánoční cukroví zatím ani pomyšlení. Už z toho důvodu začínám s pečením cukroví někdy po Mikuláši.
Víc než deset let peču rohlíčky podle receptu, který jsem získala od bývalé zdejší rádkyně. 100 g neloupaných mandlí roztříštěných ve strojku na tříštění, 240 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 200 g másla. Těsto nedávám do formiček, ale protlačuji na strojku na maso.
V remosce nehodlám vánoční cukroví zkoušet péct. U masa a zeleniny běžně zkouším a improvizuji, u cukroví se poměrně přísně držím receptů. Většina receptů je na dávku, která by se do remosky nevešla. Pokud je v receptu vejce, nechtělo by se mi to nějak půlit a jinak všelijak přepočítávat. Také si v klidu připravím druhý plech, zatímco u remosky bych musela čekat, až nádoba vychladne.
Toto není blbý dotaz!
Bimbam, existuje možnost, že G nemá troubu pouze dvouvařič, proto se ptá.
A upeče si pro radost z tvorby. Někteří muži to tak mají, jako relax.
Okolik, všechno je možné. Gumidek si přál odpovědi na čas pečení, recept a zkušenosti s remoskou. Všechno jsem mu zodpověděla. Však on už si s tím nějak poradí .
@bimbam... a konečně jsem se dočkal. Díky
Budu to taky protlačovat těsto kalsickým mlýnkem s tvořítkem. Nechce se mi to válet. Trouba je, akorát bych chtěl zkusit i experiment, zda to umí i remoska. U té remosky jsem byl trochu na pochybách, protože na rohlíčky je prý nějaká menší teplota a těsto se vpostatě suší a snadno spálí.
Jaká je zhruba teplota a čas? V klasické troubě obě spirály nebo jen horní či jen dolní?
V receptu mám doporučeno péct na 175 - 180 stupňů, 10 - 15 minut. Zapínám obě spirály, horní i spodní. Při pečení často nakukuji a kontroluji očima. Na tvarovací liště ke strojku vybírám jen takovou kytičku s rovným spodkem. Ostatní tvary se mi neosvědčily. Za ty roky se tak dvakrát stalo, že rohlíček nešel vytvarovat do obloučku. Ještě nepečený se při ohýbání lámal. Tak jsem napekla jen rovné tyčinky.
Když Vás ta remoska tak láká, tak proč nenapéct většinu v troubě a pár kousků zkušebně v remosce?
Asi to tak dopadne. Zbytek test Remoska.
Z 90% bych rád čekam spíše ty recepty s poměry co komu chutná a dělá.
Co si pamatuju z dětství, kdy jsem v kuchyni vypomáal točit lýnkem a tak, tak jsme používaly tento tvar.
Ten č.4 co trčí mimo jako předposlední. Dal se i ohnout.
Ano, ten tvar mezi "královskou korunou" a kolečkem. Zajímavé, já na liště nemám kolečko, ale srdíčko.
JIstě si nás bude poměrně hodně přát vědět, jak to v té remosce dopadlo.
Zpětná vazba bude. Zatím sbírám dostatek receptů, abych věděl čím to každý vylkepšuje a co jsou základní suroviny.
Taky co si pamatuji máma dávala kouli těsta v alobalu na chodbu odležet do druhého či třetího dne. N2kdy i dýl, pokud byla koule na linecké, pracky, atd... a dostala přednost ta na pečení.
Má to smysl? Poznám to na chutí to odležení (pozitivně či spíše negativně?).
Tady ani tak nejde o chuť. To uložení do chladu by se mělo promítnout spíš do propojení složek těsta a lepší "soudržnosti" hotového cukroví..
O tom odložení koule těsta do chladu (já dávám na 1-2 dny do ledničky) a o obalování horkých, přímo z plechu odebíraných rohlíčků v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým (často vanilinovým) cukrem jsem nepsala. To mi přišlo jaksi samozřejmé. Těsta se po zpracování odkládají kvůli dobrému propojení všeho běžně. Dnes už jsou zpracovaná těsta i v prodeji. A ta mohou v regálech ležet i delší dobu.
Ta směs od EAT na lineťáky nebyla vůbec cukrovaná a fakt byly dobré. Jen slepené marmoškou asi nějakou domácí navinulou, pikantní.
Já toho nechci péct na siláž. Nějaký recept a trochu zkusit teď a pak třeba až na Vánoce druhý plech.
Rohlíčky jím celoročně, ale ty kupované. Třeba 3x - 4x do roka mám chuť.
Stejně jako někdo jí bramborový salát nebo kapra i v jiné dny nežli přes Vánoční svátky. Na tom není nic divného. Nebo je? Tak jsem divný.
Já přejala harmonogram tchyně, která začínala s pečením vánočního cukroví vždy 10.prosince. I tak se toho zďoblo hodně před Vánocemi. Ono už to po svátcích tolik nechutná.
Gumi, ty ritualisto
kdybys chtěl mohu se na tebe někdy mrknout, když na email popíšes nej obtíže.
Boban EAT jsem pojala jako ostatní, že není třeba nadále sladit- cukrovat.
Už od odpoledne mám chuť na pravé Mini Risinen Brotchen takové ty vláčné se šťavnatými roznkami z Rewe.
Gumídek půjde klečet na hrách.
Umí někdo?
Nejhorší je ta štola přetrvanlivá v tlusté vrstvě mastného moučkovího cukru. To je za trest! Zato náš domácí biskupský chebíček je paráda. Ten by ale nesvědčil Gumídkovi
Domácí Vánočka mi kdysi chutnala. Ale čím jsem starší, tak spíše maso (RH 0+). Štola mi nepřišla chutná nikdy. Taková hmota na zaplácnutí v žaludku.
Já vyznavačem vánočky - nikdy. Suché, škrábe v krku, ble.
Tyhle bochánky jsou takové jemné a vláčné 33% rozinek, síla.
Někde mám sáček mrknu na složení.
Když jste 0 Rh+, tak kvalitní masíčka a domácí paštičky. Pro tuto skupinu jsou nejvhodnější, nejstravitelnější: hovězí, skopové, zvěřina a od všeho vnitřnosti. Ze zeleniny kořenová a taková, co dozrává na podzim, jako červená řepa, křen, mrkev, celer, podzemní část pórku, červená a žlutá paprika, kapusta,sádlo a olivový olej... Už ne ovoce, mléko, obiloviny, luštěniny. Jogurt mírně na dochucení.
Tady jsem ti našla,, Rafťáky,, vanilkové rohlíčky, ale jestli u tebe projdou netuším.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny: 150 g bio a raw kešu oříšků, 250 g bio strouhaného kokosu, 4 polévkové lžíce kokosového palmového cukru, 2 čajové lžičky vanilkyPostup: V mixéru rozmixujeme všechny ingredience, vytvoříme těsto. Z něj ručně vyválíme či vykrájíme rohlíčky. Ty potom sušíme v sušičce při teplotě 42 stupňů. Rohlíčky by měly být usušené a připravené k podávání do 18 hodin. Alternativou může být tuhnutí v mrazáku cca 1 hodinu.
Moc děkuji, ale já bych taky rád, aby to mělo i chuť. Chybí mi tam máslo a žloutky.
Ono je sice něco zakázané, ale každý snáší různé potraviny jinak. taky v jaké množství a jak často.
Zde jsem vpohodě. Takže když pro radost a chuť a né na siláž a nesníst plech u televize, tak bych rád, abych si i pochutnal a nechutnalo to jako dřevěný písek
Ale budu zkoušet všechny chutě
Raftáci nebyla má invence, nabízelo prostředí intu.
Dokonce jsem našla Linecké s okýnkem z rozpuštěných Bon-Par vypadalo to moc pěkně, ale zůstanu věrná domácí marmeládě.
Třeba se zde někdo ozve, kdo zkoušel?
To bych nejedl prefabrikovnej tvrdej bonbon v domácím lineckém. To si můžu rovnou dát na kapra plátek slaniny.
Ani já ne, zalít Líňo nějakým svinstvíčkem, z kdo ví čeho vlastně. Sice na pohled efektní.
A nyní jsi mi připomněl, když byly tyto bonbóny hitem, Tak mě smrděly, prostě se z nich linula nějaká mrtvola, již tehdy
.
Jako kluk jsem neměl rád ty čokoládky s náplní na stromku ve tvaru rybičky ve staniolu. Kousl jsem a v puse vytekl ten bo*del a musel jsem tu pachuť vždy něčím zapít. Raději jsem měl arabesky.
My jako děcka jsme jim říkali "nudláky". Taky je nikdo nechtěl. Takové kolekce jsme dostávali v práci, ty byly za trest. Já je většinou darovala a koupila pořádné čokoládky a ty želatinové citronové a pomerančové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.