Ahoj, Nastrouhaji se brambory, co nejvíc se vyždímou, ale pak se tam zase přidá tekutina ve formě mléka a mouka(škrob) Přitom oboje jsme z brambor vyždímali - tekutinu i škrob, co jsou v brambora h přirozeně. Proč nahrazovat tekutinu brambor mlékem a proč nahrazovat škrob brambor škrobem z pšeničný bílý mouky? Dík
Brambory strouhám půl na půl , aby byl bramborák křupavý - mouku nedávám osolím opepřím, dám trochu domácí strouhanky... lžici -dvě mléka, majoránku a medvědí česnek . Těsto nenechávám odležet, hned smažím .Vajíčko být nemusí.
Jedna z mých tchýní dávala do těsta na bramboráky mléko. Já nedávám, nemačkám nastrouhané brambory. Dávám vejce, polohrubé mouky trochu, ale přidávám lžičku škrobu Gustin. Nejsou pak tak napité olejem a jsou křupavější. Miluji placky ke guláši, k segedýnu, k játrům.
Neždímem, jen vejce a mouka co nejméně. Samozřejmě hromada majoránky, česnek a sůl. Případně pálivou klobásu. (Ale děláme z domácích. pěkně tuhých, ne moc škrobových brambor.) Zde trošku zápasím s manželkou, která byla zvyklá dávat hodně mouky (i mlíka), tedy dělat něco spíš směrem k plackům. Já ale preferuji takové ty hodně bramborové střapaté, které dělávala moje babička ze severní Moravy a které plavaly ve vysoké vrstvě sádla. To ubrání mouky jsem si prosadil (přes strašení, že "se to bude trhat"), tu vysokou vrstvu sádla bohužel ne. Takže s výrobou "pomáhám", a když se manželka nedívá, přidávám aspoň olej. Po usmažení ho ale vysáváme ubrousky. Ani trochu toho cholesterolu mi nedopřeje..
Taky tak. neždímu,jo a krapet mouky, vejce , majoránka a česnek (těmito nešetřím), špetku pepř., přibližně 2/3nahrubo a 1/3 jemněji. Kmín ani cokoliv jiného se u nás nedávalo, stejně jako se nedělal z nových , takže taky nedávám. navíc v drtivé většině je dělám jako přílohu třeba ke Kaťáku.Viz obrázek
Jj, mňam, jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Toho kaťàka dělám šťavňatějšího, hodně cibule, paprik, rajčat, nějaké kyselé okurky, hodně chilli omáčky, pálivý kečup, sójovka, worchester, pepř. Někdy tam prdnu i lečo ve sklince, když zapomenu nakoupit zeleninu. A vše vařím v pánvi, až se to skoro přichytí, pak to má tu nejlepší chuť.
Vodu vyždímu do sklenice a nechám usadit. Sleju vodu shora a usazený škrob přidám zpátky do brambor. Usazuje se to jen chvíli, takže to není žádný opruz. doplněno 15.11.23 16:08: Mléko se tam dává, aby brambory nezčernaly. Tedy asi jen z estetických důvodu. Na chuti se to v tom miniaturním množství nemůže projevit.
Já na ně dostal taky chuť, ale je mi to prd platný, my je děláme jen v sobou.. Děláme jich hromadu a zbytek je druhý den jako příloha ťřeba ke katovu šlehu.
Bez mouky mi je dělaly moje Ukrajinky, ale ty to drhly na tom citronovém škrabadle, že to bylo tak jemné jako škrobová kaše, což asi těsto spojuje. Ani česnek nedávaly. Prostě jiné bramborové placičky. Jak příloha i samotné. Na mne poněkud jalovější, ale fajn. Ostatně, dají se česnekem natřít. Dranky, nebo jak jim říkaly.
Babička zas brambory na cmundu mlela v mlýnku na maso. A k ní muselo být kafe s mlékem.
Chci se s vama podělit o pokus 1)brambory,strouhanka a koření - bramboraky bez vejce a bez mouky jsou sice skvele křupavé, ale dost nasakly olejem. 2)brambory,vejce, polohruba mouka, koření - bramboraky nejsou tak křupavé, ale nenasakly zdaleka tolik oleje, uvnitř po oleji ani stopa, ani když ho pořádně zmáčknu Snad to někomu pomůže rozšířit obzor
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.