Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se na bramborák ždímou brambory, když je ve vodě škrob?

Od: boban® odpovědí: 29 změna:
Ahoj,
Nastrouhaji se brambory, co nejvíc se vyždímou, ale pak se tam zase přidá tekutina ve formě mléka a mouka(škrob)
Přitom oboje jsme z brambor vyždímali - tekutinu i škrob, co jsou v brambora h přirozeně.
Proč nahrazovat tekutinu brambor mlékem a proč nahrazovat škrob brambor škrobem z pšeničný bílý mouky?
Dík

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Já brambory strouhám nahrubo, neždímám. Dávám jenom vajíčko a trochu strouhanky místo mouky, jsou křupavější. Samozřejmě sůl, majoránka a česnek.

hodnocení

5x

Nikdy brambory neždímu , mléka přidám nakonec jen 1-2 lžíce. Bramborák je výborný. Každý má svůj recept...

hodnocení

A není těsto moc vodnatý, v bramborach je vody hodně.
Strouhate brambory nájemní nebo nahrubo?

Brambory strouhám půl na půl , aby byl bramborák křupavý - mouku nedávám osolím opepřím, dám trochu domácí strouhanky... lžici -dvě mléka, majoránku a medvědí česnek . Těsto nenechávám odležet, hned smažím .Vajíčko být nemusí.

hodnocení

4x

Jedna z mých tchýní dávala do těsta na bramboráky mléko. Já nedávám, nemačkám nastrouhané brambory. Dávám vejce, polohrubé mouky trochu, ale přidávám lžičku škrobu Gustin. Nejsou pak tak napité olejem a jsou křupavější. ;) Miluji placky ke guláši, k segedýnu, k játrům.

hodnocení

2x
Neždímem, jen vejce a mouka co nejméně. Samozřejmě hromada majoránky, česnek a sůl. Případně pálivou klobásu. (Ale děláme z domácích. pěkně tuhých, ne moc škrobových brambor.)
Zde trošku zápasím s manželkou, která byla zvyklá dávat hodně mouky (i mlíka), tedy dělat něco spíš směrem k plackům. Já ale preferuji takové ty hodně bramborové střapaté, které dělávala moje babička ze severní Moravy a které plavaly ve vysoké vrstvě sádla.
To ubrání mouky jsem si prosadil (přes strašení, že "se to bude trhat"), tu vysokou vrstvu sádla bohužel ne. Takže s výrobou "pomáhám", a když se manželka nedívá, přidávám aspoň olej. Po usmažení ho ale vysáváme ubrousky. Ani trochu toho cholesterolu mi nedopřeje.. :-D
liska5

...a já ještě kmín...

Tak ten asi nedáváme.

Taky tak. neždímu,jo a krapet mouky, vejce , majoránka a česnek (těmito nešetřím), špetku pepř., přibližně 2/3nahrubo a 1/3 jemněji. Kmín ani cokoliv jiného se u nás nedávalo, stejně jako se nedělal z nových , takže taky nedávám. navíc v drtivé většině je dělám jako přílohu třeba ke Kaťáku.Viz obrázek

Proč se na bramborák ždímou brambory, když je ve vodě škrob?
Jj, mňam, jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Toho kaťàka dělám šťavňatějšího, hodně cibule, paprik, rajčat, nějaké kyselé okurky, hodně chilli omáčky, pálivý kečup, sójovka, worchester, pepř. Někdy tam prdnu i lečo ve sklince, když zapomenu nakoupit zeleninu. A vše vařím v pánvi, až se to skoro přichytí, pak to má tu nejlepší chuť. :)

liska5
hodnocení

2x

Brambory ždímu jen nové. Staré tolik vody nemají. A tu vodu vypiju, léčivá na žaludek. Ale nesolenou.

Ostatně sůl bramborová těsta zvlhčuje, tak se bramborákové, ale i bramborové na knedle, má usmažit/ uvařit hned a nedělat do zásoby.

petrm
hodnocení

2x

Jako většina zde taky brambory neždímám, když je těsto řidší, tak se mi lépe roztírá na pánvi a voda se odpaří.

aladar
hodnocení

2x
Vodu vyždímu do sklenice a nechám usadit. Sleju vodu shora a usazený škrob přidám zpátky do brambor. Usazuje se to jen chvíli, takže to není žádný opruz.
doplněno 15.11.23 16:08: Mléko se tam dává, aby brambory nezčernaly. Tedy asi jen z estetických důvodu. Na chuti se to v tom miniaturním množství nemůže projevit.
liska5

Tu vodu příště vypijte, to je lék na žaludek.

Jinak díky této otázce jsem si udělala k obědu bramboráčky. Mňam! Ale mléko nedávám. Proč?

hodnocení

liska5
To je právě to, co nechápu proč se těsto na bramboraky ředí mlékem, aby se pak zase zahustilo psenicnou moukou. Proč?
Já na ně dostal taky chuť, ale je mi to prd platný, my je děláme jen v sobou.. :(
Děláme jich hromadu a zbytek je druhý den jako příloha ťřeba ke katovu šlehu.

jenik
hodnocení

2x

Já to dělám tak, že trošku vodu z postrouhaných zemáků vykroutím (ne uplně), přidám sůl, trošku mouky (ne moc) a dám na plech s kadlátkami do trouby.

okolik

Prosím,*zmateny* poučte mne co jsou kadlátka?

Kadlátky jsou švestky. Zemáky jsou brambory, turkyňa je kukuřice..

hodnocení

2x

Brambory zdimu, skrob se usadi nez vse ostatni zamicham a skrob vracim. Mleko ani mouku nedavam.

liska5

Bez mouky mi je dělaly moje Ukrajinky, ale ty to drhly na tom citronovém škrabadle, že to bylo tak jemné jako škrobová kaše, což asi těsto spojuje. Ani česnek nedávaly. Prostě jiné bramborové placičky. Jak příloha i samotné. Na mne poněkud jalovější, ale fajn. Ostatně, dají se česnekem natřít. Dranky, nebo jak jim říkaly.

Babička zas brambory na cmundu mlela v mlýnku na maso. A k ní muselo být kafe s mlékem.

hodnocení

liska5
Byly ty bramboraky od Ukrajinek nasakle olejem?
liska5

Nasáklé? Ani ne. Ony dělaly jen takové malé placičky jako přílohu, asi 7 cm /?/v průměru.

hodnocení

Chci se s vama podělit o pokus
1)brambory,strouhanka a koření - bramboraky bez vejce a bez mouky jsou sice skvele křupavé, ale dost nasakly olejem.
2)brambory,vejce, polohruba mouka, koření - bramboraky nejsou tak křupavé, ale nenasakly zdaleka tolik oleje, uvnitř po oleji ani stopa, ani když ho pořádně zmáčknu
Snad to někomu pomůže rozšířit obzor
liska5

Když se dělá prudčeji, tak tolik nenasákne sádlem. Pro svoji osobu si přebytečný tuk odsaju ubrouskem, na který to položím...

liska5

Sajou víc tuku, když se dělají pomalu...

Koukám, že se mi to opravuje pomalu.

hodnocení

liska5
Ale obě verze bramboraku jsem dělal na stejný vykon(5.stupen že 6ti možných)
liska5

Asi to způsobilo to vajíčko, že víc uzavřelo póry na tom smažícím se bramboráku.

jaj*
hodnocení

0x
Kdysi jsem se setkala s tím, že se neždímaly a dávalo se mlíko a pak jsem zase viděla že se ždímou a mlíko ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]