Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se musí dršťková míchat

Od: makk odpovědí: 12 změna:

Jistě znáte tu památnoou hlášku ze Slavností sněženek: "Ta se musí míchat dokud úplně nevystydne, jinak ji pak můžete nalejt prasatům".

Nejspíš jde o to, aby nezkysla, ale zkysnutí polévky (jakékoliv) je vlastně kvašení. Vyčetl jsem, že aby nezačala kvasit, má se držet buď při teplotě nad 60°C nebo pod 6°C a ochladit se má co nejrychleji. Proč se ale míchá? Jen aby rychleji chladnula? Ono když vaříte 4 porce, je to asi jedno, ale já občas dělám třeba i 30 porcí, tak ji pro jistotu při chladnutí míchám, ale vlastně ani nevím, proč to dělám :). Ještě mi nikdy nezkysla, ale kdybych ji nemíchal, tak se to stane?

Taková moje teorie je, že když se nechá být, tak se na vrchu udělá škraloup, který funguje tak trochu jako izolace, takže pak ta polévka bude chladnout déle, ale to se bavíme cca o 3-4 hodinách, za tu dobu už by zkysla? A tím mícháním, se to chladnutí zas tak moc neurychlí.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x
Dobrý den, výrok literární postavy berte s rezervou, ale ke zkvašení nebo zkysnutí polévky určitě nedojde během stydnutí, resp. k tomu by byl nutný delší čas. Pokud bych tomu výroku věřil, tak spíše, že kousky masa bez míchání klesnout ke dnu hrnce a tam se slepí, tak servírujete "horní bezmasou vodu" (ovšem, při opětovném ohřátí půjde maso v polévce znovu rozmíchat). Zdravím!
makk
hodnocení

Tak já to s rezervou beru, ale jak jsem psal, já to míchám. Nějak nemám odvahu nechat 12 litrů polévky stát na plotně než vychladne. On pan Hanzlík není jediný zdroj, který tvrdí, že se to míchat má, ale proč, to mi zatím neřekl nikdo. Údajně se to také nesmí před vychladnutím přikrýt.

ben®
makk - já si myslím, že každá polévka by se měla v hrnci před servírováním pořádně zamíchat, aby porce nebyla ošizena a obsahovala všechny ingredience. Uvidíme, jaká budou další zdůvodnění.

liska5
hodnocení

4x

Máti mi kladla na srdce, že mám polévku, zejména když jí je plný hrnec, občas při chladnutí zamíchat, aby se narušila povrchová tuková hladinka a polévka nezkysla. A nenechávat v ní naběračku. Taky je dobré ji postavit do dřezu se studenou vodou, ať je to rychlejší. Jak zchládne, tak do lednice. Zažila jsem jednou čerstvou, ale zkyslou prdelačku. Tak to asi svůj smysl má. To platí snad pro všecny polévky, kde je na povrchu tuk.

Nevím jak držková polévka, ale zabijačková, vařená v brutaru a po uvaření stočená do velkého hrnce, se dávala vystydnout do chladu, ovšem nesměla být celým dnem na podlaze, proto se dávalo pod hrnec kus lišty, nebo velká vařečka. A musela se jít občas zamíchat, aby se neudělala na hladině souvislá tuková vrstva. Jinak buď zkysla, nebo dostala takovou divnou pachuť. Prostě to pak bylo na vylití.
makk
hodnocení

Na tom asi něco bude, ten tuk to téměř dokonale utěsní a nepustí k tomu vzduch. V mém případě bylo v hrnci o průměru 30cm 300g sádla, což mi vychází vrstva tlustá 4,5mm a to už je docela dokonalý špunt. Sice teda nevím, proč vadí, že tam nemůže vzduch, ale rozhodně to teda asi vadí, když máte zkušenosti s tím, že když se nemíchá, tak zkysne. Takže závěr, že se míchat musí.

hodnocení

2x

Jde spíš o to, aby rychle zchládla, proto se při vaření ve větším množství dává do sněhu nebo třeba do vany s tekoucí vodou apod. Taky rovnoměrně, vždyť to znáš, hrnec studený, ale náplň uprostřed ještě horká. A proto se míchá, třeba právě ta dršťková, je hustá, teplo se v ní šíří hůř.

007cz
hodnocení

1x
Míchat se má gulášem o zabijačce polévkou, když chládne. Nevím proč, kuchař jsem mizerný ale slyšel jsem teorii, že se na povrchu vytvoří škraloup z tuhnoucí tuku a pod ním pochutina zkysne.

hodnocení

0x
V životě jsem ji namíchal po uvareni hned hned, pouze až trochu vystydne a budu ji lit do talíře, nebo ji dám do misek do lednice na druhý den, uležena bude chutnější a zamíchám před ohřívání.

hodnocení

0x

Také jsem to několikrát slyšela, ale nikdy, vůbec nikdy jsem nemíchala. Postavím zakrytý hrnec do třezu, napustím cca 5 cm studené vody a pak šoupnu do lednice. *palec*Vždycky mám velké oči a uvařím držkovky hodně, tak v krabici část, cca 3 úorce, uložím do mrazáku.

Pro ty, co nemíchají, bych chtěl zdůraznit, že není problém dát cca pět porcí, které vaříte, třeba do lednice. Ale Leli (Hanzlík) ve filmu měl konev 25 litru. Na zabijačkách občas bývá polévky i víc, o takové množství se už prostě musíte starat jinak. Možná s tím problémem budou souviset i normy na skladování potravin ve velkých kuchyních.

makk
hodnocení

Ano, ve velkém je to něco jiného, právě proto se ptám, jak jsem už psal, občas dělám třeba 12litrů a to už není málo. Neodvážil bych se to nechat stát na plotně jen tak, takže to míchám, ale nevím proč to dělám a jestli je to nutné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]