Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domáci kvaš.zelí uplně bez štávy

Od: petr2 odpovědí: 17 změna:
Zdravim.Dělal jsem si pred měsícem poprvé kvašené zelí do sklenic.Zelí je výborné,křupavé ale nema vubec a vubec ale vubec žádnou štavu.Vše jsem dělal jak se má.Pomer soli,šlapání,pěchováni,zalití atd.Dnes zeli vyborné ale štáva nikde…
Jediná “chyba” která mi napadá že jsem zelí opravdu do sklenic silně a řádně do sklenic pěchoval.Štáva lezla nahoru vše nylo zalité.Pak bylo bez štávy tak jsem asi 2x dolíl osolenou vodou a stejně je štáva pryč.
Nenapadá někokoho co se udělalo spatně?Nebo to že je suché a bez štávy nevadí?
Diky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sú tri druhy kapusty,čiže zelí. Skoré,ktoré je nevhodné na nakladanie,potom poloskoré,ktoré na nakladanie najvhodnejšie a neskoré,ktoré je samé o sebe dosť suché a vhodné na dlhé skladovanie, a to je tiež nie veľmi vhodné na nakladanie,lebo má v sebe málo vody,čo je asi váš prípad.

petr2
hodnocení

Jasně diky za odpoved ale nevim jestli to je přičina…Nakládal jsem začátkem rijna.A zelí se nakládá až do konce listopadu.Takže to “nevhodné”a které má dle vás málo štávy bude až za měsic.
Ale díky za názor.Chápu že je to alchymie.
Jinač štávy při šlapaní bylo hodně

id
hodnocení

0x
Tohle se mi stalo vloni. Při kvašení ve sklenicích šťáva vytekla. Zelí chutově bylo výborné, vůbec nezněnilo barvu a poslední sklenici jsem otevřela až 8 měsíců po naložení.
petr2
hodnocení

Přesně co pišete je nyni muj připad.Barva,chut ,kyselost,křupavost vše v pořádku ale bohužel ani kapka štávy….
Jinač děkuju za názot

hodnocení

0x
Po zadělání zelí šťávu vytlačí plyn při kvašení a po nějaké době pak hladina prudce "spadne" zpět. To je normální. Je potřeba ten okamžik ohlídat, protože z plnějších sklenic většinou něco přeteče ven a tekutina pak logicky chybí. Pokud vidím šťávy málo už při samotném dusání (stalo se mi zrovna letos) a hladinka sotva pokryje vrstvu zelí, dolívám na úplný závěr rovnou trošku převařené osolené (vystydnuté) vody - třeba 2cm nad. Totéž můžete udělat vy teď, pracovat už to nebude - stačí tedy jen tolik, aby bylo sotva ponořené. Pokud nakládáte do soudku, pozor na zalitý žlábek.
petr2
hodnocení

Štavy při šlapání bylo až až…Při mačkáni do sklenic také že mi štáva tekla kolem rukou ven.Po upěchování zelí zatížené a podvodou.Poctivě doléváno a kontrolovano během kvašení.Po dolití vždy za 2 dny štáva fuč(to už ale zelí nekvasilo horem tedy štáva neunikla)
Nevim nooo i tak diky
Rád experimentuju koupim letos ještě zelák a zkusim to v zeláku
asd1

Podle popisu málo zatížený...

Koupil jsem si kvalitní kameninový nový zelák a většinou se v něm zelí zkazilo. Tak jedu do skla a vždy naprosto ok.
asd1

Kamenina se mi taky neosvědčila. Teď plastový soudek, občas zkontrolovat ponoření a odebrat šlem a zelí pokaždé výborné. Sklo taky bude OK, určitě je dobrá ta latexová rukavice jako ochrana proti přístupu vzduchu (těsní, je pružná může to kvasit)

Tak já se připojím do diskuze.Mám koupený klasický zelák.Nevím co to je za materiál ale je celý glazovaný jako porcelán krásně hladký..Chci nakládat.Ted jste mi ale trochu odradily že se vám zeláky neosvědčily...Ještě nebyl použit a mohu ho vrátit.Tak váhám co ted...

Když vemu variantu tedy např.5L skelnici tak klasicky napěchovat zatížit a tu rukavici natáhnout přes to a nechat být? A ta rukavice se tam nechává po celou zimu co se zelí skladuje? Nebo po dokvašení se odebere a už se tam nedává? Čím se to pak kryje a udržuje?

Díky

asd1

Vrátil bych ho a pořídil plastový sud, ne průsvitný ale modrý. Velký víko. Na zelí vyvařená utěrka, dřevěná deska natěsno (dvojdílná + prkýnko napříč), zátěž a víko jen položený. Pokud je sud průsvitný tak přes něj černý plast pytel. Na 30 kg zelí akorát...

Plastový sud 30 l/...

Na menší množství spíš vyšší úzkou nádobu s širokým hrdlem než nízkou širokou.. Nebo ty sklenice, našťouchat zatížit, nahoru rukavici, vynálezce tu psal že až rukavice splaskne tak je hotovo. To jsem ale nikdy nezkoušel, sud je sud *smich*

V kameninovým zeláku jsem skoro vždycky horní 10 cm vrstvu vyhazoval i když se hlídalo ponoření a zalitý žlábek..

hodnocení

0x

Miluji kyselé zelí v plechocvkách z Lidlu. Je hodně našlapané a téměř bez zelňačky. Vůbec mi nechybí. Je skvělé!

petr2
hodnocení

Děkuji za informaci že milujete zelí z Lidlu v plechovce.Odpoved je pro mne strašně přinosná…

Málo jsem zdůraznila, že je také bez vody, bez šťávy a ničemu to neškodí. *mir*

Jistě. Sterilované v plechovce snese vše. To ale neřešíme.

Libore, už mi to přijde jako žabomyší rozprava. Řeknui, ty někde čteš o sterilovaném zelí?

hodnocení

0x
Možná jste málo promackavala?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]