Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kysané zelí, sůl s jodem?

Od: winki® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den. Je vhodné dávat do kysaného zelí sůl s jodem a nebo je lepší čistá sůl. Děkuji

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar libor007
To fakt neřešte. Jódu je tam naprosté minimum.

 

hodnocení

2x

Sůl bez jodu jsem už dlouho v obchodě neviděla. Nakládáme zelí každý rok a dáváme kamennou - s jodem.

 

hodnocení

2x
avatar mario
Používám mletou himalájskou. Jde sehnat běžně v obchodech (kupuji v jednotě) . Jód je skoro všude , nevidím důvod , dávat si ho ještě navíc v soli
Já taky himalajskou *palec*
lmgify

To je ta růžová? Jsem nedávno viděl dokument, jak Pákistánci barví běžnou sůl ve velkém na růžovo a prodávají ji po celém světě za vysokou, himalajskou cenu. ;)

@imgify Tož doufám , že to není můj případ *smich*
bohuslavpech

Tedy přátelé himalájské soli, povím vám svůj příběh.

Občas mě bolí v krku a naučil jsem se v takovém případě kloktat slavou vodu. (Pomáhá). Slaný roztok si uschovám ve skleničce a za týden (za měsíc) opět použiju. Sůl je přece konzervant, není čeho se bát. Až jednou jsem doma nenašel ani zrnko běžné kuchyňské soli, použil jsem tedy himalájskou. Vykloktám, uzavřu a uložím. Za měsíc znovu otevřu skleničku, a překvapení - našel jsem tam smradlavý, zkažený, páchnoucí roztok. Tím u mně himalájská sůj navždy skončila.

Týýý jooo! *alene*

 

hodnocení

2x
avatar aja1946
Ne, kupte mořskou nebo himalajskou

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

Nikdy nás sůl, po celá desetiletí desetiletí, když jsme šlapali zelí, nezajímala. Prostě se koupila a použil sůl, která byla na pultě.

 

hodnocení

1x

Jodizace soli se provádí z důvodu prevence vůči onemocněním štítné žlázy.

Wikipedie říká: Dávka přidaných látek bývá obvykle velmi malá, uvádí se maximálně 0,005 %. V obchodě se dnes už lze jen těžko setkat se solí, která by nebyla obohacena sloučeninami jódu, ačkoli se prý vyskytují v rámci úsporných opatření snahy některých provozovatelů veřejných stravovacích zařízení takto ušetřit. Jod je potřebný pro správnou funkci štítné žlázy.

P.S.:

Fluor v soli a ve vodě vám nevadí? Sůl se také fluoridizuje ...

FLUORIDACE SOLI

Fluoridovaná sůl obsahuje obvykle 250 ppm fluoru. Fluorid (NaF nebo KF) se při výrobě takto upravené soli přidává ve formě roztoku, což usnadňuje jeho homogenní distribuci. Jde o nenákladnou metodu, kterou lze použít jak individuálně, tak kolektivně. Její nevýhodou je, že dávkování fluoru není při ní přesně kontrolovatelné a dále to, že malé děti konzumují jen velmi málo soli; i těhotným ženám je doporučována dieta s nízkým obsahem soli. Cena fluoridované soli se podstatně neliší od ceny soli bez fluoru. V České republice je fluoridovaná sůl na trhu běžně od roku 1994.

Fluoridovaná sůl se má používat pouze v oblastech s obsahem fluoru v pitných vodách nižším než 0,6 ppm. Z fluoridace je vyňata sůl používaná k průmyslové výrobě potravin.

EFEKT FLUORIDACE SOLI

Na základě dosavadních zkušeností se uvádí redukce kazu o 49–83 %. Účinnost fluoridace soli je některými autory považována za stejně vysokou jako účinnost fluoridace pitné vody. V kombinaci s používáním zubních past s fluoridem bylo u švýcarských dětí pozorováno snížení kazivosti až o 93 %. S používáním fluoridace soli k prevenci zubního kazu má dnes pozitivní zkušenosti kromě Švýcarska řada zemí, např. Brazílie, Kostarika, Finsko, Francie, Jamajka, Kolumbie, Maďarsko, Mexiko, Německo, Španělsko aj.

nechcikazy.cz/...

V každém litru mořské vody je 35 mg nejrůznějších solí, nejvíce, cca. 70 % chloridu sodného (NaCl).

Kromě chloru a sodíku ještě také sloučeniny hořčíku, síry, vápníku, draslíku, bromu, fluoru a stroncia ... a také plastové částečky, které jsou všude.

Himalájská sůl obsahuje více chloridu sodného - NaCl (97 až 98 %) než běžná kuchyňská sůl.

Růžové zbarvení způsobuje příměs železa, kterého obsahuje 1/7 až 9/10 doporučené denní dávky (DDD).

Dále obsahuje sloučeniny vápníku, hořčíku, síry, zinku, mědi, chromu, olova a další ve stopových množstvích DDD.

 

 

sametka
hodnocení

0x

Doporučuje se bez jodu, ale to víme pár let, do té doby jsme nakládali zelí jodizovanou. Tu bez jodu mají běžně v COOPu, modrý pytlík.

 

hodnocení

0x

Sůl neřeším, žádnou speciální nekupuji, zelí prosolím jen málo od oka, aby trochu změklo. pak mačkám do zeláku, nedávám ani cibuli a kmín, v zimě mám ráda saláty . Mám zelí moc dobré,nikomu raději moc nenabízím, ale každý má jiný recept, ale sůl špatně naložené a třeba nezalité zelí nezachrání.

 

hogan
hodnocení

0x

tak me napadlo nalozit teli do velke solne svicky*smich*

jinak sul neresim, proste normalni kuchynska... cemu by mel jod vadit?

do zeli davam cibuli, kopr, kmin... nekdy jablka-jadrnicky...

 

hodnocení

0x
avatar aja1946
Zásadně na kysané zelí používám himalajskou. Jinak bez jódu a fluoru se občas sežene alpská sůl

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]