Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Potřebovala bych poradit, jaké berle má používat dcera 19 let po vysoké amputaci nohy a je bez protézy. Zatím je na vozíku, ale má se hýbat. Podpažní vysoké berle ji tlačí pod paží a prý se jí s nima špatně chodí a francouzské hole ji doktor nedoporučil. Máte někdo nějaké zkušenosti, zda se dá s těmi francouzskými holemi bez nohy chodit? Díky Petra
Přijde mi to natolik specifická otázka, že bych ji řešila s doktorem - klidně s někým jiným, než ke komu chodí dcera/vy. Amputovaná noha není rýma, kterou řešíme čas od času všichni. Krom obvodního doktora bych se zeptala i dalších odborných doktorů - stavy po amputaci spadají možná do péče ortopeda? Nevím. Možná se podívat i na Facebook, jestli tam není skupina lidí s amputovanými končetinami a poradit se tam.
Dcery je mi líto, představa, že člověk v devatenácti přijde z ničeho nic o nohu je hrozná. Mimo obsah otázky by mě zajímalo, co té amputaci předcházelo, že k ní muselo dojít, ale chápu, že to není gró dotazu.
Já jsem před cca 48 roky měl úraz a na levé noze byly kosti roztříštěné a chodil jsem s nohou nesenou a měl jsem berle do podpaží. Tenkrát byly ještě dřevěné, dnes bude asi dural a nedovedu si představit nosit váhu těla na francouzských berlích. Za prvé hmotnost těla a za druhé u francouzských bych se bál "podvrknutí" ruky/rukou - u podpažní berle se mohu zachytit stiskem pažek tělu. Samozřejmě jsem muž - nebo tenkrát 17 letý chlapec a v dobré fyzické kondici - tj větší síla v rukou, ale žena / dívka je zase lehčí, ale musí si vypracovat svaly na rukou aby to pro ni bylo pohodlné...akceptovatelné... prostě aby se dalo komfortně chodit. Já pamatuji, že ne všichni zdraví mi tenkrát stačili v krátkém běhu na autobus. Prostě člověk si najde způsob jak žít s daným problémem. Jinak samozřejmě přeji ať to dopadne jak to jde nejlépe.
Podpažní, správnou délku, možná měkkou podložku (něco úzkýho jen nahoru)
Fr. může vyzkoušet, bude míň stabilní a je potřeba větší síla v rukou (neopře se ramenama, váhu těla musí udržet rukama) - když bude mít sílu a obratnost, tak může být rychlejší než s podpažníma.. Na zkoušení není od věci mít přilbu a třeba vycpaný batoh, když sebou flákne aby to bylo bez následků (cvaknout hlavou o zem = průšvih, s přilbou se zvedne a zkouší dál).
Jestliže lékař nedoporčuje francouzské hole, nejspíš ví, proč to říká. Proto bych se maximálně snažila si na berle zvykat. Ale pro jakousi drobnou občasnou úlevu bych si někde vypůjčila i francouzské hole. Jestli se s nimi v dceřině případě dá chodit, si musí vyzkoušet někde doma, v bezpečí. Francouzské hole má doma po rodičích a prarodičích kdekdo, můžete si je půjčit. Ale věřte, že to, co dnes od berlí bolí, se časem nějak "opouzdří", vytvoří se nějaké mozoly a bolest se ztratí nebo velice zmírní. Takže za mě francouzské hole jen na velmi krátký čas, než si na berle dceřino podpaždí zvykne.
Váš problém je v tom že se o berle v podpaží opírat nemá, veškerou váhu mají nést ruce v držáku uprostřed, ty nastavte do takové výšky aby se pod paží berle neopírala. Toto vše Vám měl už nastavit a vysvětlit ošetřující lékař
až dostatečně posílíte ruce přejdete jako všichni na francouzké hole. protéza k Vašemu postižení určitě existuje, osobně znám člověka s amputací v kyčli co ji má a chodí velmi dobře jen s obyčejnou holí typu čagan
obraťte se na skutečné odborníky ti Vám jistě poradí , nechte si poradit dobrého protetika a s protézou pak někam na dobrou rehabilitaci, jste li z prahy tak asi Malvazinky
Petro, zajděte si do instalatérských potřeb a vemte si sebou berli a poproste o část těsnění na rozvody trubek molitanové šedé. Pokud vám nenabídnou nějaký nepotřebný zbytek a tak si kupte vhodný průměr a rozevřete a třeba gumičkami či provázkem upevněte při krajích potřebný kousek dle velikosti opěrky. časem se sice trošku omačká, ale vyzkoušeno v okolí.
Pár kilometrů jsem nachodil z berlemi-a to jsem mohl posléze na postiženou nohu došlápnout -po dotočení na chodicí sádru po úrazu-v mém případu to bylo jedno zda berle nbo F.hůl (ta měla výhodu dá se i s jednoukdežto berle msuí-měli by být obě) ,ale za pár dnů si jeden zvykne. V případu dcery po amputaci končetiny je daleko vhodnější použití berlí než F.holí. Che to jen si zvyknout si, ze začátku bude podpaždí bolet-to ale taky ruce s f.holemi. Do berlí se opře a může mít /třeba při placení v obchodu , ruce volné kdežto s holemi to bude horší a bude muset balancovat na jedné noze.
Takto to vidím já , lépe to napsal asd . Někdo to ale může vidět opačně!
Petro, zajdete si do instalaterských potřeb vezměte sebou jednu berli a poproste o zbytek těsnění na trubkové rozvody. Šedý molitan, jde rozevřít. Nebo jej kus kupte, vyberte vhodný pasující průměr. Natáhněte jej na berli a upevněte na krajích buď gumičkami nebo provázkem. Sice se časem postupně trošku omačká, ale dá se vyměnit. Vyzkoušeno v okolí sice u klasických francouzek, ale dobrý. Variace na kdysi původní mechové držátka na horské kolo.
Je mi moc líto, co Vás postihlo připojuji se k Mariovi.
Ještě dceru bude časem trápit Fantomova bolest.
Tyto má a moc měkčené nejsou. Ale bude to chtit asi čas, jak píší ostatní, snad to podpaží trochu otlačí a bude to dobré.
Ještě jednou p.Bobane -ta podpažní část zbrousit nejde je to nějaká pěnová měkší hmota -asi jako tubolit na ppr trubce (mirelonový návlek na vodovodní trubky) Jedině to jde odřezat
Ty podpažky má dřevěné? Ty fakt tlačí a bolí všchny svaly a vůbec všechno, co v podpaží je. Dají se sehnat kovové a ty mají pod pažím dobrý a ještě hodně vypolstrovaný tvar. Francky možná, pro mladého člověka by také šly, má dobrou koordinaci. Svalstvo břicha a zadku má v kondici a když ne, tak se to zlepší. . Mohla by se naučit.
Každopádně je to veliké, bolestivé a omezující postižení.
Možná, že by stačilo jen posunout nahoru ručku, která je opěrou pro ruce, tedy dlaně. A tíhu přesunout na ruce a ne na podpaží.
Já vás zdravím. Jsem po amputaci nohy stejně, jak vaše dcera, měla jsem stejné problémy a vyřešila jsem to francouzskými holemi i přes nedoporučení doktora. Jsou mnohem lepší, mobilnější, pohodlnější, mají v dnešní době již vyměkčená držadla a třeba i opěrky na nasunutí ruky, aby berle držela na předloktí, když je třeba potřeba zavřít dveře, nebo dát nákup do vozíku. Z počátku jsem je střídala s podpažníma, ale časem jsem podpažky měla jen na doma - jsou perfetní, když potřebuju třeba přenést talíř z linky na stůl, to pak je mám jen podpaží a dlaněma můžu dělat téměř vše. Je to jen na cviku a podotýkám, běh na dlouhou trať. Jsem po amputaci 12 let a musím říct, že ještě dnes přicházím na nové možnosti a divím se, že jsem na to nepřišla již dříve. Tak hodně trpělivosti, pozdravujte dceru a kdyby bylo potřeba, napište mi sem: ditasim1@seznam.cz odkud jste, třeba bych ji dojela dodat odvahu a ukázat nějaké fígle. Dita
Zpravidla se toto řeší na rehabilitaci s fyzioterapeutem při pobytu v odborném léčebném ústavu (OLÚ). Ten ji učí správnému postavení a zatížení těla tak, aby nebyly přetíženy svalové partie jednostranně či-li nesprávně, následuje nácvik chůze a s tím souvisí i správná volba holí, i s výškovým nastavením. Hodně sil přeji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.