Nejste přihlášen/a.
Prosím, dosud jsem vařila, jen na plynu. Teď jsme si pořídili indukční sporák Elektrolux. Největší plotýnka na něm je vlevo dole a má mít průměr 21cm. Při smažení řízků, nebo bramboráků, je mám upečené vždy pouze z jedné strany, uprostřed a po okrajích jseu bledé nedopečené. Řízky musím hodné v pánvi otáčet a u bramboráku, je to skoro nemožné. Ptala jsem se sousedů a ti mají stejnou zkušenost. Je to opravdu tak, že to na indukci prostě takhle dělá? Nebo máte na to nějaký fígl. Podotýkám, že pánvičky mám nové.
Já s tím problémy nemám, ale používám na smažení těžké pánvičky s tlustým dnem, patrně si teplo naakumulují a drží ho v celé ploše. Ty zkus taky, stávající pánvičky můžeš nechat třeba na cibuli, která tak háklivá na smažení není.
Ne, takto to na indukci normálně nedělá. Mám také indukční desku od Electroluxu. A k tomu pánev se silným dnem. Chvíli trvá, než se rozehřeje, ale ohřev je naprosto rovnoměrný. Dříve jsem měl indukční desku od Tefalu a ani tam nebyl ohřev nerovnoměrný. Osobně tipuju, že problém je v tom nádobí.
Občas používám i obyčejný starý smaltovaný pekáč - v dvouplotýnkovém režimu, kdy jsou v provozu 2 plotny vedle sebe a každá ohřívá polovinu pekáče, a ani tam nepozoruji nerovnoměrný ohřev.
Samozřejmě jsem koupila pánvičku, která drží magnet a má na obalu znak indukce, jinak by mi to přece vůbec neohřívalo. Jen je to pánev za cca 400 kč. Tak, asi to není, to pravé ořechové. Objednala jsem si tedy pánev na indukci od Tescomy (President, za 1500kč), tak doufám, že to bude lepší.
Cim vacsiu hmotnost bude mat kovova panvica urcena na indukciu, tym lepsie bude teplo rovnomerne rozlozene. Zakladne modely panvic tam maju prilis malo zeleza, casto len zalisovane do hlinika. Masivna liatinova panvica bude ok.
Na indukcii Bosch mam rezim, kde dodatocny senzor meria teplotu a sam riadi vykon, len nastavim ci palacinky alebo steak alebo volske oko.
Taky mám problém se smažením na pánvi na indukci. Jeden čas jsem vyhazovala často peníze za pánve s teflonem, který odcházel, a navíc jídlo se smažilo a chvílemi nesmažilo. Musela jsem otáčet pánví, někdy ani to nepomohlo. Tak jsem se namíchla a koupila bez teflonu, opět pánev na indukci , zase věčně nakupuji další pánve, po čase se stejným výsledkem. Takto to pokračuje řadu let, taky mám podezření, že to bude materiálem, i když je doporučený na indukci. Za pánve kolem 400 Kč jsem dohromady dala více, než kdybych koupila 2 drahé litinové a tento nákup mám před sebou. A nervy na dranc. Kupte litinovou.
Položte si otázku, proč se v restauracích používají plynové hořáky.
Zkušenosti s indukčním sporákem nemám, ale logicky podle toho co popisujete, indukční proudy nezahřívají nádobí rovnoměrně, jak je mnohdy deklarováno.
Taky kdo ví, co máte za nádobí. Jestli je to levné na indukci, tak je to špatně. Asi by to mělo být vyšší kvality a tedy i cenově jinde.
Pokud nevaříte vodu, tak základem na smažení nebo stejky by měl být rovnoměrně ohřívaný, a tedy i s tlustým dnem hrnec/ pánev. Dělávám si vepřové nebo hovězí stejky, a jinak než na plynu a opravdu těžké pánvi s tlustým dnem to udělat nejde.
Když na hrnec nechytá magnet, tak nejde použít na indukci, prostě vařič vypne. Dno to chce, silné stěny, aby se prohřály. V tenkém plecháčku je poznat ty impulzy.
Něco málo pro "takyrádce", kteří tvrdí, že sklokeramika a indukce pracují na stejném principu:
Klasická sklokeramika a indukce pracují každá na ÚPLNĚ JINÉM principu! Sklokeramika má klasické "spirály" ohřívané průchodem proudu a na plotýnce nad spirálou se ohřívá hrnec. Indukce žádné spirály nemá, má indukční cívky a bez hrnce na plotýnce vám nehřeje! Teprve s položením hrnce s příslušně masivním nejlépe ocelovým dnem se uzavře indukční obvod a HRNEC začne hřát. Tolik zjednodušeně k principu!
A z toho logicky plynou problémy při smažení řízků, bramboráků, palačinek apod. Jednoznačným problémem je příliš tenké a lehké dno použité pánve. Stejné potíže můžete mít i na plynu. Jak už zde padlo, na pánvi s těžkým ocelovým dnem osmažíte na indukci řízky, bramboráky apod. úplně stejně, jako na klasické sklokeramice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.