Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se v dnešní době ještě nakupovat kuchařky?

Od: matiseli® odpovědí: 30 změna:
Proč tištěná kniha, když na internetu lze během okamžiku najít nespočet receptů?
Děkuji za odpověď

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Někdo to má rád.

hodnocení

3x
Vařím podle zkušeností, ale někdy vyzkouším recept z netu . Když jde ale o cukroví , používám staré knihy po babičce :)

hodnocení

3x

Já si myslím, že neoplatí. Nejen neoplatí, ale je naprosto jiná doba, jinak se stravujeme, jsou k dostání jiné suroviny, preferujeme jiné "kuchyně": Ještě nedávno bylo důležité umět uvařit omáčku, knedlíky, maso s hodně šťávou s výpekem, zelí. Zavařit kompoty, naložit čalamádu, zelí, okurky. Aby toho bylo hodně, za málo peněz. Říkávali jsme: Ušetřit se dá jen na jídle. ;) Dnes je jídlo úžasné, ale příiš mnoho surovin. Nákup na jeden oběd obrovský, ale použiju z toho jen část a zbytek se překládá v lednici. Jen tak co mě první napadlo-salát. Kolik druhů nakoupím, na jednu misku salátu, kolik surovin na zálivku nebo drezik? A druhý den už na salát nemám chuť.

hodnocení

2x

Internet zde nebude věčně;)

hodnocení

Papír také nevydrží věčně :D

tak ho zalaminuješ do folie.

Co Kralická bible? Jak dlouho potřebuješ recept pro sebe a svou rodinu?

hodnocení

Jo, já to myslel spíš ze srandy. :)
29.09.23 07:56

Já taky *haha*

hodnocení

2x
Nějaké jsem zdědila, občas si nějaký recept přečtu jak v knize na netu či v časopise, ale z 90% si vařím podle svého dle vlastních úprav úprav. Vyrostla prakticky bez rodičů, život mě naučil, musela jsem se starat od 14 sama o sebe, vaření je mým koníčkem,ráda zkouším a vymýšlím.

hodnocení

2x

@matiseli - Proč tištěná kniha...

Právě proto :) Já je sbírám, mám jich hodně, ale zdaleka nekupuju všechno, co je k dostání. Spíš lovím po antikvariátech, občas něco podědím - "likvidujeme knihovnu po babičce, přijď si vybrat" - a mám radost, když se povede najít. Ovšem sebekriticky přiznávám, že se jedná o lehkou úchylku ;), protože si kuchařku čtu jako beletrii. Internet mě zdaleka tak nepotěší :)

hodnocení

1x
Ano, pro mě to smysl má, hlavně i proto, že si tam píšu vlastní poznámky.
Za další - už takhle většina z nás čumí často do mobilu a počítačů. Není to jen o čtení receptu, ale i o hledání receptu, takže zase další čas navíc uměním do obrazovky.
Jednoznačně tištěný knihy

hodnocení

0x

Tištěnou knihu jsem již roky neotevřela, když si nějsem něčím jistá, juknu do PC. Je fakt, že klasika je jistota, kdyby třeba mel poruchu nebo nešel proud.:)

hodnocení

Pravda... když by člověk zároveň nechtěl využívat mobilní data nebo je vůbec neměl... nebo měl i mobil vybitý... plus kuchařka tištěná má výhodu že tam bývají nejen recepty ale i nějaké užitečné povídání okolo (i když už se takový trend objevuje i na některých webových stránkách).. a poslední výhoda - kdybys náhodou vařila před spaním, tak pro spánek bude lepší dívat se do papíru než do modré obrazovky (ač existují filtry modrého světla apod řešení)

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, sice ji nemám, ale prý existují tištěné kuchařky ve formě jednotlivých listů. Vybraný list/recept si vložíte před vařením pro jistotu do igelitového přebalu, magnetkou připevnite na ledničku a i když máte potom ruce třeba od těsta, tak se jen podivate na ledničku a hned víte (neušpiníte si velkou knihu, klávesnicí PC ani mobil). Jo, já bych papírová kuchařská díla plná chutných obrázků nerušil, zvláště, když nikomu nepřekáží. Zdravím!
Je lepší myslím to mít všechno rovnou v eurofoliich a sanonu.
halamus

Sice jsem to nedělal, ale slyšel jsem, že recept, co je na internetu, je možné vytisknout *smich*

Hm já to neslyšel, když dělám spoecialitu co není v tištěné podobě v asi deseti kuchařských knihách co mám, jsi to vytisknu !

ben®
Jo, jo. Já si takto doma tisknu z PDF verneovky .

hodnocení

0x

Ty recepty se někdy dost rozchází. Každý si něco přidá a dělá dle toho co mu chutná.

Já osobně si přečtu dva nebo tři recepty na netu a objektivně zkusím jeden či dva pokusy dle sebe a to si zapíšu a podle toho už si vařím svoje.

Na kuchařkách mi vadí, že nejsou přesně psané.

Jak má laik poznat, kolik je lžička a jaká lžička? Polévková nebo kávová?

Špetka je co? Kolik gramů?

A podobné koniny ještě z dob Rettigové.

Přelouskám si to tedy do své řeči a funguju. Rozhodně nekupuji k vůli tomu knihovnu kuchaře a nehledám v tom zdlouhavě.

Na internetu vylustruji recepty na konkrétní jídla daleko rychleji a proč si plnit byt knihama.

Jasně, internet nemusí fungovat vždy, ale právě proto si píšu svoje :)

Lžička je lžička kávová a lžíce polévková lžíce. Špetka je nabrat štipec soli mezi palec, ukazovák a prostředník. Solím tak ceý život a málokdy se mi stalo, že bych přesolila. Nesnáším solení lžičkou a nebo mlýnkem. To je jen můj skromný názor.

Jinak dostala jsem v 18 Kuchařku naší vesnice, podle které jsem zpočátku vařila a pekla. Teď už mám všechno v ruce a nerada experimentuju, vařím většinou to co máme rádi a léty prověřené.

Také mám "Kuchařku naší vesnice", v ní pár založených stránek, už ani není potřeba do ní koukat. Špetku soli po celý život chápu jako trochu mezi dva prsty, při pochybnostech tam dám všeho přiměřeně přiměřeně:-D

Dám špetku a jako bych tam nedal nic :-D.

A to solím málo.

Kuchařku naší vesnice, Kuchařku na celý rok nebo Krkonošskou kuchařku mám taky ještě po mámě. Ale ty recepty, kdy se používá Hera nebo jiné rostliné cosi v době, kdy byla krize a bylo normální z toho vařit.

Nic moc. Zastaralé. Když už si vařím, tak na sobě nešetřím nějakými margarýny a náhražkama.

...

Mlýnek mám raději. Zvláště u pepře. Namletý pepř natáhne vlhkost a má po chuti. Čerstvě mletý chutná líp.

:)

Nebo necháme dojít... Jako kdyby nemohli napsat při teplotě 250C pečeme na obě spirály s větrákem nebo bez přesně 40 minut. Místo toho necháme dojít a člověk tam sedí jak na rybách a čumí do trouby :)

Ty kuchařky fakt píšou ženský pro ženský...:-D

@gumidek
Nejen že nejsou kuchařky psány přesně, ale hlavně ta technologie je vojebaná.
Jestli si někdo myslí, že mu nějakej šéfkuchař vytáhne esa z rukávu, tak je na omylu. Oni by to sami uvařili jiným způsobem, daleko chutnější

Taky má každej trochu jinou chuť. Ty recepty jsou vpostatě polotovarové návody. Finální tuning udělá každá kuchařka či kuchař sám. Další ingrediencí nebo změnou poměrů.

hodnocení

0x

To je na každém jednotlivci. Já nepamatuji,že bych něco vařila podle kuchařky... a mám jich doma dost. Časy se mění...

halamus

Říká se "Podle vkusu každého soudruha".

halamus
hodnocení

0x

Kupovat kuchařky se vyplatí jen tedy, pokud vás baví kuchařky používat, ať už k vaření podle receptů, jako inspirace k vlastnímu vaření nebo jako beletrii. A pokud děláte něco, co vás baví, má to vliv na psychické zdraví a to je něco, co má v penězích nevyčíslitelnou hodnotu.

hodnocení

Zajímavá myšlenka děkuji

makk
hodnocení

0x

Hlavně si myslím, že je problém v kvalitě. Dnes je trend, že každá, jen trochu známá osobnost vydává svoji kuchařku, aby si přivydělala, ale vařit neumí a recepty pozsbírá bůh ví kde (nejspíš i na tom internetu).

hodnocení

To mi zní logicky... děkuji za myšlenku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]