Zdravím , jedl jsem mnoho palačinek od různých lidí a vždy byla něčím zajímavá a jiná . Máte nějaký svůj recept na který nedáte dopustit a nebo si dáte od oka mléko , sůl , vajíčko a mouku?
Palačinky miluji. 4 vajíčka 800 g mléka 400 g mouky 1 lžička soli 1 lžíce slunečnicového oleje a rozmatlal po celém povrchu pánve s nepřilnavým povrchem. Vytvoří se mastný film a olej se už nedolévá. Pánev se rozpálí, chytne se za držadlo (sundá z hořáku/desky) a druhou rukou se nalije těsto naběračkou na polévku. Jak máte pánev v ruce tak jejím naklápěním a třesením okamžitě rozlejte těsto až do hran (máte na to jen pár vteřin - výsledkem jsou dokonale kulaté palačinky). Pánev se vrátí na hořák/desku a čeká se, až těsto nebude na povrchu tekuté, až se prostě zatáhne. Tím je palačinka z jedné strany hotová, na nic se nečeká a širokou plastovou plochou obracečkou se odloupne těsto od povrchu pánve, naběračku dostanete zhruba doprostřed palačinky a otočíte. Pak ji necháte ještě opéct z druhé strany. Kontorlujete a pánví občas v ruce záhýbete do stran (palačinka musí na povrchu jezdit). Když je podle představ, odložte na talíř a postup opakujte. Mastit se nemusí až na 10 palačinek, pak už je to takové na hraně, ale stejně nemastím. Výsledkem jsou palačinky, po kterých vám neteče olej, krásně voní a hlavně cítíte chuť toho těsta, což vám olej (nositel chutí) paradoxně u palačinky bere a úplně mění její chuť... Zkuste . My je jinak už neděláme, je to top. doplněno 16.08.23 20:00: . . ...širokou plastovou plochou obracečkou se odloupne těsto od povrchu pánve, OBRACEČKU dostanete zhruba doprostřed palačinky a otočíte... . Pardon
rickitan
Děkuji za detailní recept i s postupem , určitě vyzkouším
Palačinky dělám často, vše od oka, specifický recept nemám. Směs nekupuju, to je vrchol hlouposti, však palačinky jsou jen vejce, mouka, mléko. Přidávam do těsta vanilkový cukr, jsou pak chutnější.
Vajíčko, trochu mléka a mouku, udělám hustou kaši a mlékem dořeďuju na požadovanou hustotu. To je můj postup, aby nebyly v těstu hrudky. Vanilkový cukr přidám kdykoliv.
Nikdy jsem palačinky nedělal, ale viděl jsem prodávat láhev s hotovou směsí. Stačí přidat něco, asi vodu, mlíko, nebo co se tam dává, zašejkovat a je to připravené ke smažení. Výhoda je i to, že to má takový ten stop ventilek, jako kečupy, takže dávkování na pánev bude sranda. Docela bych věřil, že ta směs bude vyladěná k dokonalosti.
Nebo, když zbyde krabicové, tak to našlehám v té odstřižené krabici.
Jinak naleju mléko asi do půlky půllitru, klepnu do něj vejce, přihodím pár lžic mouky /hladké i polohr./, kápnu někdy trochu oleje, lehce osolím a drátěnou kvedlačkou vytvořím roztok hustý, asi jako mají namíchanou barvu malíři pokojů. Na rozpálenou pánev se sádlem, kokosovým nebo řepkovým olejem pokaždé odleju a pánví zakroužím, až se těsto rozleje pravidelně. Občas se trhá ta první, když pánev ještě naní pravidelně vyhřátá. Těsto nesladím, někdy ho plním špenátem.
Nejlépe špenát, co zbyl ze včera a je dělaný na cibulové jíšce s trochou mléka, dostatkem česneku, příp. zahuštěný vajíčkem. Někdy do toho i nasekám šunku nebo anglickou. Vše dělám od oka, nejen palačinky...
A když jste jó zmlsaní, tak si ty nakrájené celestýnské nudle těsně před podáváním rychle osmahnete. Jednak jsou křupavější, jednak je do té polévky nesypete studené.
Manželka někdy do těsta přidává nastrouhanè uvařené brambory. Taky si pak obvykle jednu palačinku natrhám do polívky. Jíme je na sladko i na slano. Ale bramboráky jsou bramboráky. doplněno 16.08.23 20:23: Jo, a na palačinky ( s marmeládou, nebo pomazánkovou čokoládou + nasekané oříšky) je než šlehačka lepśí kysanà smetana. My palačinky dělali zrovna v sobotu, aby se využily zbytky vaření marmelád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.