Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik masa na uzení?

Od: hanesz odpovědí: 2 změna:
Zdravím,
právě jsem si pořídil udírnu a chci začít s uzeným masem. Rád bych si připravil bůček a krkovici asi pro 6 až 7 lidí. Jelikož nemám s uzením žádnou zkušenost, tak bych Vás chtěl poprosit o radu kolik kg masa koupit? Nemám představu jak se maso zmenší apod.
Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To nikdo z nás netuší. Mohli by to vědět v řeznictví nebo někdo z okolí, kdo už maso udil.

Já bych postupoval asi takto: napřed si určím jestli každý z těch sedmi lidí dostane jeden plátek bůčku a jeden plátek krkovičky a nebo jestli jeden člověk "sežere" půl šrůtky od každého (což u dobrého uzeného není vůbec problém).

Z toho by ses mohl dopracovat k počtu šrůtek.

Z libového masa se při uzení ztratí pouze voda, z tučného masa bude odkapávat i mastnota, takže se zmenší více než libové maso.

Taky je dobré, aby velikost jednotlivých šrůtek masa byla přibližně stejná. Pak budou všechny šrůtky přibližně stejně prouzené.

Taky si musíš vyzkoušet které maso dát do které výšky v udírně. A topení je vůbec nejdůležitější. Takže bych spíš našel někoho v okolí kdo udí a šel pro začátek něco okoukat.

hodnocení

3x
No, asi takhle. Nejdříve se to nauč. Já když jsem začínal, tak vždy jen tak dva tři kousky bůčku. Teprve třetí pokus byl poživatelný. To jen, abys toho nevyhodil moc najednou.
Naložit maso, tak na šest týdnů, já zatap v udírně již v pátek odpoledne, klidně do půlnoci topím a v sobotu zatápím v osm ráno a maso dávám tak v deset. Podle velikosti udím osm až deset hodin.
Udírnu mám zděnou, pak vata jako izolace a další patnáctka zeď. Krásně drží teplo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma uzení bůčku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]