Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oblečení na pohřeb

Od: juli odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, je mi 23 let a chystám se na pohřeb kamarádovi (21 let). Mám v plánu si vzít černé pouzdrové šaty pod kolena, s dlouhým rukávem a decentním výstřihem do V. Jenomže mám pouze světle modré lodičky. Myslíte, že jsou vhodné nebo mám radši ještě někde sehnat klasické černé? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x
Dobrý den, v černém oblečení je na pohřbu většinou jen nejbližší rodina - ostatní účastníci mohou být oblečení vkusně, ale nemusí být výhradně v černém. Takže takto to bude v pořádku. Zdravím!

hodnocení

2x

Černé šaty jsou sice vhodné, ale nejste ani vdova nebo blízká příbuzná, tak není potřeba být celá v černém. Prostě se hodí tlumené barvy, ale světle modré lodičky bych si asi nebrala. Je léto, můžete mít černé páskové.

hodnocení

1x

už je možná trochu pozdě, ale eště sem umístím svůj názor
a) světle modrý lodičky sou na pohřeb prostě nevhodný, a tím to končí; ono se to asi ztratí, a asi to nikdo nebude řešit ani na místě, tím spíš v déletrvajících vzpomínkách, takže vlastně nejspíš o nic nejde, nicméně pořád platí, že tazatelka ze sebe tak trochu udělá krávu, která není schopná se patřičně oblíct (nebo eště jinak, řadí se statusově do skupiny lidí, co nejsou s to mít a používat adekvátní šatník, neboli se společensky poněkud deklasuje (nic proti tomu, já to skoro jistě dělám dík svý lenosti a pohodlnosti často taky, jen to (aspoň) asi do jistý míry vím));

b) k malý večerní se decentnější tmavý boty můžou tazatelce hodit i jindy (myšleno nikoliv jen na dalšim pohřbu) - nevěřim, že světlě modrý lodičky sou krom pohřbů vhodný boty ke všem myslitelnejm příležitostem

obecnějc - řešit vhodnost oblečení vůči tomu kterýmu mrtvýmu tim kterym účastníkem pohřbu podle mě nemá cenu, to je příliš proměnlivý nezachytitelný hledisko, dá se ale řešit pohřeb coby společenskej rituál s předepsanejma formama (kde pokud vím neplatí kritérium, čím mladší nebožtík, tím volnější pravidla, frivolnější oblečení...);
samozřejmě za specifický situace je možný (zvlášť v dnešní liberátně pohyblivý době) formy ignorovat - konkrétně si třeba umim docela klidně představit, že se na pohřeb dostaví houf lidí v trempskejch outfitcích (za jistejch okolností aspoň), ale to neni případ tazatelky, ta se ptá po modrejch lodičkách, protože vhodnější nemá, ne protože světle modrý lodičky maj mít vzhledem k situaci nějakej specifickej význam...

mimochodem, tohle laskaví pohřebáci dost podrobně rozváděj slovem kondolence.info/... ,
i obrazem...

doplněno 08.08.23 15:30:

P.S. ty boty na obrázku ale asi maj zbytečně vysokej podpatek (viz i poznámka v odkazovanym textu, jakkkoliv ten naopak naopak opomíjí / víc toleruje jiný aspekty)

Oblečení na pohřeb

liska5
hodnocení

0x

Ty boty zas nemusí tilik rušit. A když si dáte světlemodro-černý šáteček na krk a eventuálně ponesete světlemodré květiny s černou stuhou...

id
hodnocení

0x
Vždy se řídím podle toho, co by si nebožtík přál. Jeli to osoba 70 +, šla bych v černém, ale mladému kanarádovi určitě ne. Zvolte tlumené barvy společenského oblečení a k tomu vámi popisované lodičky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]