Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebuji poradi .Kamarádka potřebuje sundat prstýnek,všechno selhalo tak se rozhodla, abych zkusil rozříznout a nebo přeštípnout, ale moc si nejsem jistý co by bylo lepší.Ale jiná možnost není. Nevíte čím nejlépe rozříznout a nebo jiné mechanické řešení. Děkuji za nápady.
Nenapsal jste, z čeho dotyčný prstýnek je. Zlato či stříbro jsou relativně měkké kovy, se kterými si kleště či pilka na železo poradí. Pokud je to chirurgická ocel, tak si na tom vylámete zuby a dost pochybuji, že by Vás to kamarádka nechala dělat flexou. Mohli by Vám pomoci v nemocnici, ale spíš budou jistější hasiči (pokud si pamatuji, tak některé jednotky HZS už podobné případy řešily). Ovšem počítejte s tím, že to bude nejspíš něco stát.
Ano máte pravdu,jsou to hasiči.
K záchraně zraněného prstu hasiči v dílně stanice velmi šetrně použili zámečnický svěrák. Prstýnek z chirurgické oceli pomalu, za neustálého ochlazování, pomocí jehlových pilníků a plátku pilky šetrně a bez dalšího zranění přepilovali. Prstýnek se hasičům z prstu podařilo sundat za necelých 20 minut. Zbytky prstýnku předali majiteli a mladíka s pohmožděným prstem pak odeslali k dalšímu ošetření do nemocnice.
a další:
Devatenáctiletý muž přišel hasiče požádat o pomoc přímo na stanici v Lidické ulici. Mladík měl na prostředníku levé ruky dvouplášťový prstýnek z chirurgické oceli, který na prst navlékl zhruba před rokem a od té doby ho nesundal. Když se o to v poslední době pokoušel, zjistil, že se mu zřejmě zvětšila ruka a prsten nešel přes kloub prstu stáhnout. Když nepomáhaly pokusy prst podchladit a mazat mýdlem, rozhodoval se, zdali má vyhledat lékaře nebo hasiče. Nakonec přišel na požární stanici.
Hasiči k uvolnění prstu použili akumulátorovou rozbrušovací pilu, kterou mají zejména k otevírání dveří bytů. K ochraně prstu před ostřím pilky prstýnek podložili ocelovým plíškem a okolí řezu ochlazovali. Prstýnek se jim přímo na prstu podařilo rozříznout za několik minut. Akce se obešla bez sebemenšího poranění.
Tak hodně štěstí
Ještě jeden:
Valašské Meziříčí (Pressweb) - Nevšední zákrok s velkou úlevou od bolesti: Dne 18.2.2009 v 15:09 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění prstýnku pacienta ve Valašském Meziříčí.
Na chirurgii nemocnice ve Valašském Meziříčí přišel dnes odpoledne muž, který měl velké bolesti na prsteníčku pravé ruky. Důvodem byl příliš těsný prstýnek, který nešlo z napuchlého a rozbolavělého prstu stáhnout běžným způsobem. Informoval o tom tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček.
Prstýnek z chirurgické ocele byl příliš silný na překonání pomocí nástrojů lékařů, a proto byli o pomoc požádáni hasiči. Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal velitelský vůz zn. Jeep s rozšířenou výbavou.
" Hasiči byli na místě za pár minut a okamžitě se pustili do rozřezání prstýnku. Ten byl nejdříve uchycen do kombinovaných kleští, a poté pomalu a šetrně rozřezáván plátkem na železo. Třiadvacetiletý mladík i přes zjevné bolesti strpěl zákrok hasičů bez vnějšího chlazení. Asi po deseti minutách se hasičům podařilo prstýnek rozřezat a prst vysvobodit z nepříjemného sevření. Podobné zákroky jsou spíše výjimečné, ale stávají se. Z minulosti si pamatujeme na pomoc při vyproštění prstu dítěte z železného rámu postele, vyproštění prstu chlapce z automatu nebo na případ rozřezání ocelových policejních pout", sdělil Ivo Mitáček.
Foto: HZS Zlínského kraje
tady jsou nějaké rady, jak sundat prstýnek baby-cafe.cz/... jinak pokud jde rodit, tak u porodu nemusí mít prsten dole
Tak opozdile píšu...Píšu proto,protože vím,že spoustu lidí,který budou mít obdobný problém,tak se radu budou snažit vyhledat na internetu! Já měla před nějakými 3mi týdny stejný problém.Už dva roky jsem nosila prstýnek na stejným prstě,sundavala jsem ho jen na noc a právě až po dvou letech mi z ničeho nic otekl prst a prstýnek už nešel dolu...
Jelikož mi prstýnek z CHIRURGICKÉ OCELI nešel sundat ani mýdlem,olejem,ani po dlouhodobém chlazení...Napadlo mě vyhledat rady právě tady,i když se mi zdálo,že spoustu rad by mohlo pomoct.Jako třeba ta režná nit,nebo obdobné pokusy,jako bylo třeba chlazení ve studené vodě a pak ve velmi horké (že by se ocel mohla roztáhnout),tak mi bohužel nic nepomohlo,akorát mi prst otekl ještě víc
Druhý den se mi rodina pokoušela prstýnek rozříznout pilkou...Jeden ho držel kleštěmi,aby se neotáčel...Dtuhý pod tím držel podtáhlej malinkej kousíček utěrky,protože víc se tam fakt nevešlo
A třetí to chladil vodou,aby to nepálelo...Ale udělal se do prstýnku jen slabý zářez a dál už to nešlo,možná by to prý šlo,kdybych se nebála,ale bála sem se,protože to pálelo i když se to chladilo voudou (Prostě nejsem žádná hrdinka)...
A tak sme další den ráno volali,do nemocnice (na chirurgii),jestli tam by mi s tím něco neudělali...A řekli mi,že ani nemá cenu chodit,že jestli je to prstýnek z CHIRURGICKÉ OCELI a prst je oteklý (což byl opravdu dost) ,tak že s tím nic neudělaji...Ale že si máme zkusit zavolat k hasičům...Zkoušeli jsme hasiče a ty řekli,že si tam máme zajít.Tak sem tam večer dorazila a oni už tam byli všichni nastoupený
Zkoušeli to jak normálními kleštěmi,tak i provázkem,režnou nití,mýdlem,po té i těmi velkými kleštěmi co maji k těm nehodám a tak...Pak volali na Kladno k hasičům,jestli neví co s tím,ale ty jim jen řekli,že se s tím ještě nesetkali...Tak sem o5 z nadšení že prstýnek půjde dolu znovu sešla
Už mě to hrozně bolelo a tak mi nezbejvalo jen to chladit a čekat do druhého dne...Dozvěděla sem se,že mám domluvenýho ZUBAŘE,že si tam prý mám zajít a že mi to zkusí sundat (rozbrousit tou vrtačkou na zuby) ...
) Takže brzké ranní vstávání a hurá k ZUBAŘI
Tam mi pod to strčili nějakej plíšek a z broušením se začalo
) Netrvalo to tak dlouho a prstýnek rozbrousili,ale to nebylo všechno...
I když se prstýnek rozbrousil zkrs stěnu,tak mi nešel dolu,protože ta ocel byla fakt pevná,takže byla ještě třeba kleští a velké síly,aby prstýnek vůbec roztáhli
) ROZTÁHLI TO A PRSTÝNEK UŽ SME PAK LEHCE SUNDALI
Po 2 týdnech se mi prst zahojil celý! Takže to sem jen chtěla dát rádu všem,kteří se s takovou hloupostí ještě někdy setkají...Žádné rvátí nití,žádné řezání pod studenou vodou,žádný hasiči a HLAVNĚ ŽÁDNÉ DLOUHÉ ČEKÁNÍ...Ihned si zajděte k zubaři a máte po problému
Tak zkoušeli jsme vše, stejně došlo na pilku a prstýnek z chirurgické oceli jsme kamarádce krásně šetrně odřezali. Možná je jen důležité v konečné fázi pod prst dát plátek tvrdého papíru nebo čehokoliv jiného,aby nedocházelo k pálení a případnému pořazení.
Hodně štěstí Mudr. Jan a Karel
Nezapomeňte pořádně posilnit odvahu, jakýmkoliv nápojem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.