Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sójová omáčka z restaurace

Od: omacka odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, ví někdo, jak Vietnamci dělají takový ten sos?

Pokud ano, mohu požádat o detailní postup?

Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Dobrý den, máte na mysli čínskou hnědou omáčku, tzv. Kantonskou? Takovou, co podávají v malých miskách třeba ke kachně? Většinou si je restaurace dělají sami, ale nedrží se vždy receptu, restaurace si občas přidá něco pro doplnění. Před lety jsem zde sama hledala někoho, kdo ví. Teď už vím já *smich* Skládá se ze sójové omáčky, zázvoru, třtinového cukru a česneku. Dále se pak může přidat pepř nebo rýžový ocet. Omáčka se nechává probublat.
omacka
hodnocení

No, myslím, že máme na mysli tu samou, taková hnědá, co vypadá jako hodně hustý vývar.

Takže sem si je naivně myslela že je to nějak zředěná klasická sójová omáčka, která se dá koupit..

Můžete si jí udělat doma, nebojte se toho. Když ji zavřete do sklenice,tak vydrží dva týdny. Do malého kastrolku dejte trošku sezamového oleje (pokud máte - bezvadně vytáhne chuť), najemňounko zázvor- asi 3 centimetry (já strouhám, ale měl by se nakrájet), nechte orestovat. Pak přidejte jeden a půl hrnku kvalitní sójové omáčky (kvalitní je základ, hodně se to projeví na chuti) ,pak přidejte jeden a lehce přes půl hrnku třtinového cukru (lze i jeden hrnek bílého a jeden třtinového), rozmíchejte a na nejnižším stupni nechte probublávat asi patnáct minut. Vedle v malé mističce si rozmíchejte asi 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu a asi dvě lžíce vody. Pak přidávejte pomalu do omáčky a nechte to celé ještě pár minutek provařit. Omáčka po vychladnutí ještě zhoustne.
A která sójovka je "kvalitní"?
Tak já myslela původně takovou lepší, ne žádnou obarvenou vodu plnou chemických vylepšovadel. Při výběru je fajn řídit se složením, ale i vlastní chutí. Měla by obsahovat pouze sóju, pšenici, vodu a sůl. U nás dobře dostupné jsou Kikkoman. Mě však chutnají více od River Pearl, obsahuje ale i cukr. Záleží i na druhu, některé mají v sobě éčka i od téhle firmy.
Na já zase dofal v nějakou ověřenou značku od n|koho s více zkušenostmi. Na běžné přichucování kupujeme vitanu, ale uvědomuji si, že je to asi spíš taková slaná voda. Na vaření pak tuto, ale nevím, jestli není lepší. zbozi.cz/...
Nepracuji v oboru, takže zkušená nejsem. Ale oblítala jsem restaurace,kde mi chutná a vyzjišťovala si informace. Nejen v CZ. K určitým druhům sojovek se zde v CZ nejde pohodlně dostat. I v restauracích používají Kikkoman nebo Pearl River. Ta ve Vašem odkazu je zrovna ta, o které jsem psala výše, že mi vyhovuje chutí. Ale ještě raději mám jejich houbovou sójovou omáčku, ta je skvělá na smažené nudle.

hodnocení

0x
Pochybuji, ze si ji dělají sami.

verunecka
hodnocení

0x

Asi záleží, kam chodíte. Já si myslím, že u nás prsknou normální kupovanou (kterou i prodávají, je tu bistro + večerka) a vůbec se s tím nemažou. Nějakou vyšší gastronomii bych v tom nehledala teda. A to včetně kvality omáček, jestli si myslíte, že v běžném bistru mají aspoň Kikkoman, tak bych řekla, že se mýlíte. :D Něco jiného jsou ty lepší restaurace, tam by to snad mohlo mít i něco dočinění s vařením. Jinak doporučuji YouTube, jsou tam i autentické recepty z česko-vietnamského bistra (česky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]