Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na internetu jsem našla článek o tom, že prý se okurky nemusí zavařovat, že prý stačí je zalít úplně horkým nálevem, zavíčkovat, postavit na víčka jako marmeládu, nechat vychladnout a uložit. Že prý je to tak lepší, že nezměknou a že se nekazí. Já jsem to tak udělala, ale zarazilo mne, že tam psali, že se musí dávat velký pozor, abychom se nespálili, že to je horké a blabla. Jenomže i když byl nálev vařicí, tak ty okurky jsou přece studené a hned se to ochladilo, takže jsem žádný velký pozor dávat nemusela. Udělala jsem tak jenom 8 sklenic a teď se bojím, aby se mi nakonec nezkazilo. Máte někdo s touto metodou nějaké zkušenosti? Děkuji za odpovědi.
Niekedy sme uhorky zavarovali do 4 l skiel. Uhorky sa naložili a zaliali nálevom na vrch sa dali také drievka ako keď sú paličky u doktora na pozeranie do hrdla,aby to nesplynulo. Tie drievka boli súčasťou nakladača. Na vrch sa dal celofán a gumička. Nesterilizovalo sa to vôbec a ani sa to neotáčalo. Nekazilo sa to.
slavco,
připomněl jste mi moje dětství. Naši jinak okurky nedělali, jen do několikalitrových láhví, myslím, že tenkrát byly pětilitrové s vyšším hrdlem. Celofán, žádné víčko. A byly celou zimu. Bohužel, recept se nedochoval, ani jsem to sama nezkusila.
Tak jak tak koukám, tak si nerozumíme. Já mám na mysli ty okurky co se jim u nás říká "znojemské". Prostě ty malé okurčičky sladkokyselé v nálevu, co se prodávají ve sklenicích.
vareni.cz/... Myslím takovéto okurky. Dříve jsem je sterilizovala v hrnci na 80 stupňů asi 20 minut.
Tak Vám všem děkuji za snahu pomoci. Asi jsem se neuměla dobře vyjádřit. Nálev samozřejmě po nalití do připravených a naplněných sklenic teplý byl, ale po nalití už nebyl HORKÝ, jak v některých návodech uváděli, a proto mi přišlo zbytečné je stavět na víčka, jako horkou marmeládu. A to bylo to, co mne zarazilo. Ale Deko jsem nedávala, udělala jsem nálev sama. Voda, ocet, cukr, sůl. Koření jsem přidávala rovnou do každé sklenice zvlášť. Jelikož se mi to zdálo trochu podezřelé, tak jsem nakonec do toho láku přidala pytlík Pomůcky pro zavařování. Což by mělo částečně nahradit to Deko, jak píše Clayman. Ale dala jsem jenom jeden pytlík, nedala jsem tam to množství, které by v tom obsahu podle návodu mělo být. Tak snad se mi to nezkazí. Já je vždycky normálně zalila teplým nálevem a pak sterilovala klasicky v zavařovacím hrnci, ale když teda psali, že se to dělat nemusí, tak jsem to zkusila. Prý takto vydrží také i několik let. Ale přikláním se k názoru Claymana, že to jistí to Deko, jenomže v těch receptech Deko nepoužívali, tak proto jsem se tady zeptala, jestli to někdo bez toho Deka tak dělá.
Je to zajímavé, asi to taky zkusím a tím, že se to nemusí zavařovat není problém udělat jen 2 skleničky. Jsem zvědavý na konzistenci, které se jinak dosahuje délkou a teplotou zavařování...
Rozhodně bez Deka, pokud to bez něj nepůjde je to pro mě špatný nápad.
Pokiaľ nepoužijete Deko ale iný nakladač bez konzervačných látok,tak je to isté ako keď si tieto suroviny namiešate sami doma.
Moje maminka nikdy okurky nezavařovala. Nikdy! Nakládala do 3ti litrových sklenic. Mívali jsme jich desítky. Nikdy se jí nezkalily, nezkvasily. Ani ty, které jsem si dovezla do teplého paneláku a jedli jsme je ze špajzu, kde byly uložené. Já jsem se pokusila několikrát a vždycky mi zkvasily- kvašáky. Při koupi nakladače, Deka nebo Pikanty, je potřeba vybrat správný. Některý je na nakládání a některý ke sterilování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.