Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Okurky bez zavařování, jen horký nálev

Od: suzymon® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, na internetu jsem našla článek o tom, že prý se okurky nemusí zavařovat, že prý stačí je zalít úplně horkým nálevem, zavíčkovat, postavit na víčka jako marmeládu, nechat vychladnout a uložit. Že prý je to tak lepší, že nezměknou a že se nekazí. Já jsem to tak udělala, ale zarazilo mne, že tam psali, že se musí dávat velký pozor, abychom se nespálili, že to je horké a blabla. Jenomže i když byl nálev vařicí, tak ty okurky jsou přece studené a hned se to ochladilo, takže jsem žádný velký pozor dávat nemusela. Udělala jsem tak jenom 8 sklenic a teď se bojím, aby se mi nakonec nezkazilo. Máte někdo s touto metodou nějaké zkušenosti? Děkuji za odpovědi.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x

Niekedy sme uhorky zavarovali do 4 l skiel. Uhorky sa naložili a zaliali nálevom na vrch sa dali také drievka ako keď sú paličky u doktora na pozeranie do hrdla,aby to nesplynulo. Tie drievka boli súčasťou nakladača. Na vrch sa dal celofán a gumička. Nesterilizovalo sa to vôbec a ani sa to neotáčalo. Nekazilo sa to.

slavco,

připomněl jste mi moje dětství. Naši jinak okurky nedělali, jen do několikalitrových láhví, myslím, že tenkrát byly pětilitrové s vyšším hrdlem. Celofán, žádné víčko. A byly celou zimu. Bohužel, recept se nedochoval, ani jsem to sama nezkusila.

 

hodnocení

4x
avatar denny276
Dobrý den, také to tak občas děláme. Horký lák je v hrnci na kamnech (mám Zepter,takže lák fakt horký), okurky mám předem natlačené ve sklenících. Zalévám jednu sklenici, ihned utáhnu, otočím ji a jdu zalívat další sklenici. Nemám ruce citlivé na teplo,ale teplé sklenice jsou. Rozhodně se mi nikdy nestalo,že by okurky teplotu láku stáhly a sklenice nebyla teplá. Mám tedy na mysli okurky klasické,ne žádné kvašáky,močáky atp. Prostě jakože Znojemské;) jo a jinak hodně zavařuji v mikrovlnce.
doplněno 17.07.23 21:29: Lák děláme bez Deka.
Okurky bez zavařování, jen horký nálev

 

hodnocení

3x
avatar aja1946
Právě čekám až dojdou. V kameninovem hrnci záleju svarenym vlážným nálevem, 1 díl octa, 2 díly vody, sůl a cukr dnle chuti, pár kuliček pepře a lžičku horcicnych semínek, pár koleček mrkve,. Prokládám cibuli a koprem. Nechám asi týden při pokojové teplotě, pak dám do sklenice a do lednice. Vydrží mi měsíc, pokud je nesnim.

 

spu
hodnocení

2x

Ano, nemusí. Jde jen o to, aby chytlo víčko.

hodnocení

No víčko nemůže chytnout, jelikož nálev byl po nalití vlažný. Tak je to jenom zašroubované.

spu

Až začne nálev vařit, tak ho stlumim, leju šufánkem do sklenic, druhej je zavírá a obrací víčkem dolů. Další dotazy?

 

hodnocení

2x
avatar clayman
Je v tom Deko, to asi říká vše. Za mě špatný. Ale vydrží.
Pokud ty okurky mají pokojovou teplotu nevychladi horký nálev.

 

hodnocení

Tak jak tak koukám, tak si nerozumíme. Já mám na mysli ty okurky co se jim u nás říká "znojemské". Prostě ty malé okurčičky sladkokyselé v nálevu, co se prodávají ve sklenicích. ;)

vareni.cz/... Myslím takovéto okurky. Dříve jsem je sterilizovala v hrnci na 80 stupňů asi 20 minut.

 

hodnocení

Tak Vám všem děkuji za snahu pomoci. Asi jsem se neuměla dobře vyjádřit. Nálev samozřejmě po nalití do připravených a naplněných sklenic teplý byl, ale po nalití už nebyl HORKÝ, jak v některých návodech uváděli, a proto mi přišlo zbytečné je stavět na víčka, jako horkou marmeládu. A to bylo to, co mne zarazilo. Ale Deko jsem nedávala, udělala jsem nálev sama. Voda, ocet, cukr, sůl. Koření jsem přidávala rovnou do každé sklenice zvlášť. Jelikož se mi to zdálo trochu podezřelé, tak jsem nakonec do toho láku přidala pytlík Pomůcky pro zavařování. Což by mělo částečně nahradit to Deko, jak píše Clayman. Ale dala jsem jenom jeden pytlík, nedala jsem tam to množství, které by v tom obsahu podle návodu mělo být. Tak snad se mi to nezkazí. Já je vždycky normálně zalila teplým nálevem a pak sterilovala klasicky v zavařovacím hrnci, ale když teda psali, že se to dělat nemusí, tak jsem to zkusila. Prý takto vydrží také i několik let. Ale přikláním se k názoru Claymana, že to jistí to Deko, jenomže v těch receptech Deko nepoužívali, tak proto jsem se tady zeptala, jestli to někdo bez toho Deka tak dělá. :)

Je to zajímavé, asi to taky zkusím a tím, že se to nemusí zavařovat není problém udělat jen 2 skleničky. Jsem zvědavý na konzistenci, které se jinak dosahuje délkou a teplotou zavařování...

Rozhodně bez Deka, pokud to bez něj nepůjde je to pro mě špatný nápad. :)

Pokiaľ nepoužijete Deko ale iný nakladač bez konzervačných látok,tak je to isté ako keď si tieto suroviny namiešate sami doma.

hodnocení

Právě že psali, že okurky jsou křupavé. Ale oni toho na internetu kolikrát napíšou, a nakonec je všechno jinak. Já ty skelnice pozoruji a zatím se tváří velmi dobře.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Moje maminka nikdy okurky nezavařovala. Nikdy! Nakládala do 3ti litrových sklenic. Mívali jsme jich desítky. Nikdy se jí nezkalily, nezkvasily. Ani ty, které jsem si dovezla do teplého paneláku a jedli jsme je ze špajzu, kde byly uložené. Já jsem se pokusila několikrát a vždycky mi zkvasily- kvašáky. *hi* Při koupi nakladače, Deka nebo Pikanty, je potřeba vybrat správný. Některý je na nakládání a některý ke sterilování.

hodnocení

To je právě ono, já nechci kvašáky, ale obyčejné sladkokyselé okurky. Napíšu jak to s nima dopadlo, to nezapomenu, protože je budu jíst. :) Tady jsem ve starých otázkách našla debatu na téma okurky, ale tam se právě sterilovaly.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]