Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Ledový salát zatepla,zkusila to některá?

Od: etly odpovědí: 16 změna:

V Kauflandu měli ledový salát za 9,90 kč,bylo mi to podezřelé.Jasněže,je tak tuhý,tvrdý,nepokousatelný,že se nedá jíst zasyrova.Chci ho vyhodit,ale koukla jsem do receptů,jestli není zpracovatelný zatepla,ale nic.Máte některá osobní zkušenosti? Přivítám je

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar babkazov

Moje babička zalévala hlávkový salát horkým nálevem s vyškvařenými kostičkami špeku a tukem z nich.. Bylo to odporné. Jako slimáci.

Tohoto salátu se špekem sním teď téměř denně mísu. Žádnou jinou zálivku jsem za celý život nepřijala jako dostatečně dobrou :). Ale chce to speciální postup. Dokonale suchý salát, solit listy, nechat špek dost ztmavnout, zapomenout na pokusy s různě ochucenými octy, nenechat to na stole příliš vychladnout... Také to znám od babičky a návyk na tento salát úspěšně předávám dětem i vnoučatům.

etly
hodnocení

No jo,na to jsem zapomněla,to bývala dobrůtka,to dělali na vesnici

id
Dělám takový salát dodnes, mňamka.

Nepřehlédli jste to slůvko horký? Babička salát přelila horkým nálevem? Bylo ho cca 0,5l. :-D "Šprčky" ty já ráda, bez špeku neumim žít. Jen v kávě mi nechutná.

Přemýšlím, proč máte, babi z OV, vzpomínky na horký nálev. Kostičky špeku se sice na kastrůlku škvíří, ale když se to zaleje půl litrem nálevu, už to horké není. Na listy salátu to nalévám ihned, aby zálivka nepřevzala z kastrůlku další teplo. A po přelití studených listů salátu se teplota zase o něco sníží. Zásadně promíchávám salát rukama. Rozhodně nemívám pocit něčeho horkého, vlastně ani příliš teplého. Dám si dnes v poledne pozor :).

Bimbam, podám vysvětlení, jak to dělávala babička a vlastně i moje mamka, než to táta zakázal. Na železňáčku rozškvařila špečky, zalila vodou, zavařila a přidala sůl, cukr a ocet. Trochu zchladila a salát, krásný, čerstvý, křupavý, horkým nálevem zalila. A byli z toho slimáci. Už je po smrti nějakých 70 let a už se jí zeptat na nic nemohu. Mamka byla zvyklá z domu. Co už?! :-D Miluji salát a dovedu hos níst neuvěřitelné množství. Salátem se klidně mohu najíst, ne dojíst.

Bože, s tím špekem - jen špekem bez toho teplého nálevu - jen normální nálev - to dělal náš děda - už jsem to zapomněla a nevzpomněla jsem si na to dobrých 30 let. Udělal normální salát s nálevem a těmi opraženými špečky to jen tak poházel. Bylo mi to odporné. ale zítra si to hned udělám!

 

 

hodnocení

3x

Za tepla vařím z přerostlého hlávkového "vyběhlíku", ale z ledového to půjde taky - salát nakrájet, podusit na zpěněném másle až změkne, přidat konzervu hrášku bez nálevu (možno i čerstvý, ale pak se dusí déle), osolit, opepřit. Když mám, přidám pro chuť šťávu z masa, tekutý bujón a pod. Původně je míněno jako zeleninová příloha, dá se jíst i samotné nebo s kouskem pečiva. Druhá verze je podobná, jen se nejdřív zpění cibulka, případně kousek česneku a namísto masové šťávy zalije záklechtkou z mouky a smetany. Obojí lze i bez hrášku.

 

hodnocení

2x
avatar mario
My na jižní Moravě (hlavně na Horňácku) , děláme takzvaný poparený sauát (spařený salát) . Polovinu ledového salátu nakrouhám a dám do mísy . Udělám si dva litry bešamelu a ještě do bublajícího bešamelu hodím ten nakrouhaný salát (v tu chvíli už odstavit z plotny) . Zakryju poklicí a nechám deset minut ležet. Poté tam dám tři polévkové lžíce zavařeného kopru a dochutím octem , solí , pepřem a cukrem . Podávám k tomu brambory a vejce , popřípadě vařené hovězí či vepřové (např z vývaru) . Moje babička k tomu dělala namísto brambor takzvaný granát (knedlík , vyrobený jen z mouky , soli a vody ) . Poté se vařil . Byl tuhý a tvrdý , musel se vždy nakrájet na menší kostičky a až poté servírovat :)
etly
hodnocení

To je něco,jak v JČ dělají kulajdu,protože tam bývávalo asi mnoho hub,ten kopr to tam jistí,jinak ten ledový salát,má rozdílnou tvrdost,jednak tenké listy a pak ty košťálové.

 

hodnocení

2x

Z ledového salátu si občas vařím polévku, stejně jako např.ze žampionů,z dýně, chřestu, brokolice, květáku atd. ,rozmixuji, kousek si nechám na nakrájení do hotové polévky. Kořením podle chuti. Polévky jím teplé.

etly
hodnocení

Kdo má rád rozmixované polévky,já nikoliv,ale paní v Toskánsku uvařila polévku a byla tam i listová zelenina a bylo to velmi chutné.

 

hodnocení

0x

Teplé si to nedokážu představit.*ee*..nakrájela bych na drobné nudličky, zakápla citronem, mám ráda s lososem ve vlastní šťávě, můžete i přidat olivy, případně nějaký dresing, je to výborná letní večeře.

etly
hodnocení

Na to se neptám.předesílám,že je to jak ze stromu tvrdé *nene*a ne ze zahrady ...

 

hodnocení

0x
avatar clayman

Buď to bych to přidal jako část místo špenátu třeba do špenátové polévky nebo nakrájet na nudličky a když děláte čínu přihodit to do hotového jídla a nechat 2 minuty dojít. Popř na nudličky do omelety bych se toho nebál. V té i když to bude křupat tak to bude dobré.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]