Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Teplota kašování instantní kaše

Od: herd® odpovědí: 9 změna:
avatar herd
zajímalo by mě, jaká komponenta ve složení instantní kaše (třeba ta Emco"Ovesná kaše") je zodpovědná za to, že po zalití horkou vodou se z toho nestane jen rozpuštěný prášek ve vodě, ale opravdu se to změní v kaši. A hlavně, při jaké teplotě minimální se to děje. Čili, jakou teplotou je to potřeba zalít a pod kterou teplotou spojení nenastane
Zde je složení:vločky 71%, cukr ,sušené polotučné mléko, ovesná mouka, sůl. (případně konkrétně která látka z daných součástí zde opsaných , pokud to jde vypíchnout )

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar libor007
Není otázka trošku zbytečná? Když si místo té emco chemické šmakulády koupíš z lidlu jemné ovesné vločky za dvacku půl kila a zaliješ vroucí vodou, udělají přesně to samé, co emco s milionem éček. Nakrájej sušené ovoce např švestky, přidej sušené mléko, skořici, špetku soli, nakrájené slunečnicové semínka, trochu chia, kakaa a dle chuti malinko cukru. Budeš mít nachystanou kaši s mnohem lepším složením.

 

hodnocení

1x
avatar gilhad

Cukr a sůl se normálně rozpustí a dodávají tomu chuť. (Stejně jako se rozpustí třeba cukr v čaji)

Sušené mléko se rozpustí taky a vznikne něco jako mléko (bílé, ochucené, s tuky atd.), dodává tomu chuť.

Vločky se nacucnou vodou a nafouknou a změknou. Je jich tam 71% (a podle pravidla, že se složky uvádí v pořadí takže čeho je víc se uvede před tím čeho je míň, tak následuje cukr, pak mléko, pak mouka a nakonec sůl) a dávají tomu ten objem.

Když si přez noc namočím samotné vločky do (klidně i studené) vody, tak do rána vznikne taková hrubá kaše.

Pak je tam ještě mouka (která se složením moc od vloček neliší - mouka jsou pomleté obilí, vločky jsou spařené a pomačkané obilí), která se taky nacucne a zaplní mezery mezi vločkama.

Základně by se z toho stala kaše i po zalití studenou vodou, protože to obilí (vločky a mouka) nabobtná a změkne.

Horká voda se do toho vsakuje výrazně lépe a taky to obilí tak trochu povaří (takže změkne ještě víc - čím teplejší, tím větší efekt).

Svoji roli hraje i kolik vody k tomu přidáš - pokud málo, tak to nenasákne dost a bude to suché a hrudkovité a bude se to drolit. Pokud jí dáš moc, tak se to nezahustí dost a bude to řídké, pokud ji dáš ještě víc, tak to bude hodně vodové a přejde to do stavu vločka tady, vločka tam a špinavá voda mezi nima.

Vzhledem k tomu, že v tom není nic jedovatého, nebo škodlivého, nic nebrání domácím experimentům - vezmi trochu směsi (třeba jen lžíci, nebo tak) a zalij to nějak teplou/studenou vodou v nějakém množství a sleduj, co to udělá, jak to bude vypadat a chutnat. Vzorek po experimentu můžeš bezpečně sníst, nebo přimíchat k další várce a nic špatného se nestane. (Jo vločky jím i suché, i mouku jsem kolikrát snědl suchou - žádná vášeň, ale žádný problém.)

Ty experimenty ti o tom prozradí mnohem víc a názorně odpoví všechny možné otázky. Můžeš si i zkusit, co se stane, pokud vezmeš samotné vločky a zaliješ mlékem/vodou, případně pokud je předtím pomeleš/podrtíš, aby ses příblížila jemnosti té kaše.

K dalšímu vědeckému bádání pár odkazů:

Kaše cs.wikipedia.org/...

Ovesná kaše cs.wikipedia.org/...

Krupicová kaše cs.wikipedia.org/...

proklikat odkazy v tom, najít si různé recepty, sama experimentovat ... mlsáním ku znalostem

*hledam*

 

kmet
hodnocení

0x

Podle mě to prostě uvaří, třeba i bez těch vloček, pak to dehydrují, převedou do sypké podoby a smíchaji se zbytkem.

hodnocení

jen detail, mě nezajímá proce výroby, ale následně přípravy

 

porridge
hodnocení

0x

Za to zkašování můžou ovesné vločky - působením vody/mlíka nabobtnají. Konkrétní teplotu ale nevím, obecně se kaše prostě vaří - takže tak těch 100 stupňů.

 

makak
hodnocení

0x
Je to přesně 68,3°C.
hodnocení

při jakém tlaku pane mistr

makak
14.06.23 22:40
1001hPa

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Takovouhle instantní kaši zalévám v misce vodou, která začala vařit. Mám ráda řidší, tak více vody. A dám čas, aby komponenty stihly vodu vsát.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]