Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vaření - krátce podusíme

Od: gumidek® odpovědí: 36 změna:

Ahoj rádci a hlavně rádkyně.

Dnes bych si chtěl něco uklohnit. Není mi jasná jedna věc.

" krátce podusíme". Proč nenapíšou čas a teplotu?... Jak to ksakru poznám *co*

Dík

Zdá se jako blbej dotaz, ale vařit mě nikdo neučil. Začínám po krůčkách.

:)

Mám ještě kousky telecího. Nějaký nápady, jak udělat rejži, zeleninu MIX z mražáku a telecí?

Prosím návod jak pro úplného blba. Tedy pro mě *smich*


doplněno 03.06.23 09:59:

toprecepty.cz/...

 

 

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

id
hodnocení

5x
Kupte si Kuchařka pro dceru. Vyšlo již 5. Vydání. Je k nalezení i na netu. Vše polopaticky napsáno k začátkům kuchařského umění.

 

hodnocení

2x
avatar boba

No záleží na tom, co krátce podusíte. Většinou se maso dusí delší dobu.

Já často si jakékoliv maso peču na kostky s cibulí v remosce a když je měkké, šoupnu tam pytlík mražené zeleniny a dopeču. Moje nej jídlo.

hodnocení

Popiš to. Zní to lákavě.

Do remosky dám nakrájenou cibulku, kostky telecího a zapnu remosku?

Olej nebo sádlo ne?

Nemám napřed remosku rozehřát, rozpustit sádlo a cibulku zesklovatět a pak maso?

Vodu jo nebo ne?

...

Fakt to potřebuji jak pro debila. Nedělám si srandu. Já vím, že kuchyřům ty detaily už unikají a berou to jako reflex, ale já ho nemám. Díky

Ano, nakrájím cibuli na měsíčky, na to maso na kostky, osolím, okořením a podliju vodou. Peču do měkka. Potom přidám zeleninu a dopeču. Je to fakt ňamina. Peču to třeba s baby mrkvičkou, s fazolkama, nebo s různými druhy zeleninových směsí. Dobrou chuť:)

Tuk žádný, ono si to maso pustí samo.

Remoska se předehřívat nemusí. Pokud máš raději tučnější jídlo, můžeš si tam přidat sádlo nebo máslo, podle masa.

hodnocení

OK, kolik tak ještě vody? Utopit to maso nebo jen tak na dno do půlky kostek masa, jen ať to plave a kouká?

Dík

Asi tak do poloviny masa.

slovan

Máte štěstí, paní Boba, na flegmatického admina.

Za upšouknutí typu "Většinou se maso dusí delší dobu." by jste byla na většině webů smazána nebo zablokována... To jsou fakt rady za všechny drobné...

Jak dlouho trvá "delší doba" ?

elba

pro : roba - hovězí/telecí maso teda žádný tuk nepustí,nemá ho,takže to vaříte spíše

slovan, proč vůbec reagujete. To tady mám vyjmenovávat přesný čas, jak dlouho se které maso dusi? Vždyť to ani není možný vzhledem k druhu a typu masa, kdy je to pokaždé jinak, pane chytrý.

elba, to byste se divila, kolik pustí tuku hovězí maso, nekupuju žádné suchopary, jako je falešná svíčková z kyty a pod.

Kolego Gumidku - "Olej nebo sádlo " No to záleží dle toho každého člověka, já osobně raději sádlo, jak jsem zvyklý z domova, kdy se u nás používalo max. sádlo , pak máslo a až potom na něco olej, třeba se pekl olejový , máma tomu říkala cviboch-asi nejblíže je to piškotu?. To víš jak v Krasicích, tak i později v Mostkovicích u nás bylo vždy nějaké prasátko ve chlívku, takže dostatek sádla. a vepřového spolu s králíky. Zde asi u telecího bych na tvém místě dal kousek másla nebo olej .
hodnocení

Dnes se povedlo. Dělal jsem na troše sádla a pak po zatažení a osmahnutí zalil vodou do půlky a dusil.

Sice zdlouhavé, ale chutnalo a měkké. Příště otestuji papiňák *mnam*.

Díky všem za rady. Všechny mi pomohli k úspěchu! *hej*

 

 

evelinaeva
hodnocení

2x
Gumi, zdravím.Teleci je celkem rychle měkké, co tam máte? Nakrájet na kostky, hodit na cibulku.Takze :klidne můžete cibulku pomalu dusit na másle, to se hodí lépe k telecimu,kostky masa opecte vzápětí,osolte, zmirnete plamen, duste pod pokličkou, chvílemi zamichejte, podlévejte podle potřeby. Koření podle chuti, (já dávám sladkou mletou papriku). Zaprášit hladkou moukou,michat,podlevat a nechat mouku pozvolna měnit na jemnou omáčku, pokud by vam nevadilo, podlevat mlékem, jinak horkou vodou, lépe vyvarem,pokud je.
Rýže je k tomu moc dobrá, i knedlik houskový. Rýži odmerite do hrnce, 1 salek, proplachnete několikrát. Zalejete studenou vodou., odmerite 2 salky, osolite, kousek másla, (asi 1pol.lzice).Rýži privedete k varu, okamžitě zmirníte var a nechte 8-10 min.
Přeji ať chutná
hodnocení

Zkuste mi to napsat líp. Díky

Výchozí stav je studená remoska či hrnec. Mražená zelenina a očištěné telecí.

Více technicky a pro blbce prosím.

Hodit na cibulku mi přesně nic neříká. Potřebuji vědět kdy to hodit a na jakou. Zda osmaženou na sádle nebo na oleji a tak.

Unikají detaily.

Díky za pomoc.

evelinaeva
O. K. Hrnec, silné dno, kus másla, rozpustit, nadrobno nakrájenou cibulku na pomalem ohni orestovat a pri tom míchat. Tu cibulku si nakrajejte pred tim nez dáte máslo na ohen, aby se neprepalilo, jo.
Poté co cibule zesklovatí,přidejte kostky masa,obracejte a michejte. Pokračujte podle mé první odpovědi.
Kdyz neco nebude jasné, napište konkrétně o co jde, at cely postup nemusime opakovat.
zaseja

Souhlasím s gumídkem, špatně napsaný postup.

Nakrájet na kostky, hodit na cibulku.Takze :

klidne můžete cibulku pomalu dusit na másle, jak se dusí na másle, máslo je tuk, takže se na něm snad dá jenom smažit

kostky masa opecte vzápětí, kde opéct, jako hodit na tu cibulku a na ní opéct? To se ta cibulka, která je už usmažená na tom másle nespálí?

osolte, zmirnete plamen, duste pod pokličkou, chvílemi zamichejte, tohle bych chápal

podlévejte podle potřeby. kolik vody aby tam bylo, jenom malinko na dně, nebo aby maso bylo napůl ve vodě

Koření podle chuti, to by asi taky šlo

Zaprášit hladkou moukou,michat,podlevat a nechat mouku pozvolna měnit na jemnou omáčku, tohle mi problémy dělá, asi tam tý mouky dávám moc a špatně to míchám, mám tam cucky

evelinaeva
zaseja: recept je na dušené teleci soté a píšu :dusit můžete klidne na másle, ano, nejdříve se na tom masle osmahne, pozdeji se stále na tom másle dusí.
zaseja

Jenom na másle a bez přilití vody se dá dusit?

evelinaeva
zaseja-ano, na masle a bez priliti vody se dusit dá. Píšu : pod pokličkou dusit, zmirnit oheň..
Pokud dáte poklicku, maso zacne pouštět šťávu a dusi se tak.
Vzkaz pro zaseja- píšete, že máte problém s moukou,která namísto hladké omáčky,vytváří hrudky. Dělejte tedy omáčku tak,že si vedle v misce rozmíchejte hladkou mouku ve studené vodě,ale postupujte následovně: v misce máte třeba 2lzice mouky,tu vodu do ní přidávejte po lžičkach a už v této fázi musíte mouku do hladka vymíchávat a to ještě v té misce. Bude nejdříve jako hustá kaše,později, jak budete přidávat vodu,zřídne a vy jí můžete prilevat do hrnce s masem,ale ani v tom hrnci neprestavat míchat. Takto se vám uvaří hladká omacka. Pokud máte rucni šlehací metlu,je lepsi promichavat
mouku s vodou metlou, namísto měchacky.

 

111®
hodnocení

2x
Pokud se bojíš ze ptepalus cibuli orestuj maso zvlášť a pak pridej k cibulce. Nnebo vyber cibulku dej misto ni mado a po orestovani cibuli vrať a podlij malo a dus. Musis hmidat a po trochach podlevat. Nejlepe nrjakym vyvarem. Vodou v nouzi. Take to jde vinem.
hodnocení

Víno červené nebo bílé?

Zatím dám vodu. Aby to nebylo, jak pejsek s kočičkou vařili dort a od každého tam dali něco ;)

Hovězí většinou vyžaduje červené

 

hodnocení

2x

@gumidek - Začínám po krůčkách.

Tak po nich pokračujte :) Tady je ta Kuchařka pro dceru, co zmiňuje @id

Recepty pro začát/...

Recepty, které fu/...

hodnocení

Supr, díky.

Mám jenom starý kuchařky po máti z doby 80-90 let

Ty nejsou staré - některé, co mám doma, jsou o cca 100 let starší :)

hodnocení

Trochu staré mi to připadá, když k vůli ekonomice píšou místo másla margarýn, nebo jinde solamyl a jiné sra*ky. Přímo je to tam tak psáno k vůli úsporám. Na to já prdím. Zdraví mám jen jedno a zrovna tohle je pro mě překážkou vařit s chemie (IBD).

Ale třeba recepty na bábovky a tak jsou tam bezproblémové. Pro mě i nejjednodužší a už se několikrát povedly.

Solamyl není žádná sra*ka, ale bramborový škrob. Když si doma nakrájíte syrové brambory do studené vody a necháte odležet, tak se vám v míse usadí taky, aniž byste přidával jakoukoli "chemii". A na zahuštění některých jídel je lepší než mouka.

hodnocení

To jsem se hodně sekl. *smich*

az-recepty.cz/...

 

riva
hodnocení

0x

Teplota? Dusí se za přítomnosti vody, která vře, takže teplota bude 100 st.C.

 

hodnocení

Potřebuji manuál ve stylu:

Vezmu hrnec, naleju vodu, zapálím pod ním plyn, až vře voda, tak ponořím sáček rýže, stáhnu plyn, vařím sáček rýže 15 minut, vytáhnu po 15ti minutách sáček s reží, rozbalím a nasypu na talíř, atd...

Nějak takto.

evelinaeva
Zkuste si udelat rýži sypanou, v tom sáčku to není ono.
evelinaeva
Jaká zelenina je v tom mraženem sacku? Do toho teleciho soté se moc nehodí, takze ji vraťte na mrazák, pokud se rozhodnete pro ten recept
zaseja

gumídku, vařím rýži stejně, a i když jí nemám v oblibě, tak si jí tak 2x do roka udělám.

V tom pytlíku mi vyhovuje, rýže nemá být sypká, má držet pohromadě.

hodnocení

zaseja... jo, mám raději taky tu lepící a měkkou. Tvrdou, sypanou rád nemám.

Díky za doplnění popisu. Už to začínám chápat. Nevypadá to složitě.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]