Nejste přihlášen/a.
Jak dlouho vaříte vejce natvrdo?
A ten čas počítáte od dosažení varu do vypnutí plotny, teď jsem to vařila a než jsem dosáhnul varu tak to bylo asi 10 min.
tak vím že ve varu mají být asi dalších 10 min.?
a po uvaření vypnout oheň Nebo i slít vodu, nebo i propláchnout ve studené vodě? Jak to děláte vy?
Dávám do studené vody, tu osolím a vařím cca 10 minut. Potom hned sleju a nechám ve studené vodě.
@zaseja když jsou vejce studená z lednice, tak aby mi nepraskla, případně nevytekla, někdy dávám i trochu octa.
Nevěřím, nevidím logiku, ale udělám pokus, dvě vejce do vody normální v jednom kastrůlku a dvě vejce ze stejného balení do osolené vody ve druhém kastrůlku, dodržím stejné časy, okamžitě zaleju studenou vodou a nechám 20 minut ve studené a pak uvidím.
Pokud si vzpomínám sůl se přidává do vody,protože když vejce praskne při vaření bílkovina se rychleji srazí a nevyteče celý obsah. Možná, že se jená o směs voda +NaCl má voda nižší bod varu. A zaseja byl rychlejší..
Teď jsem dodělal pokus a je to opravdu jenom pověra, do 1 litru studené vody 2 vrchovaté lžičky soli a výsledek úplně stejný.
Tak netuším, jestli je to pověra, my to tak děláme odjakživa a vajíčko nepraskne. Zrovna tak dávám např. na odklopený hrnec vařečku a voda nepřeteče. A také to funguje.
Protože to někdo popletl. Aby vejce při vaření eventuelně nevytekla, nebo co nejméně, kdyby náhodou při vaření praskla, tak se přidává do vody trochu octa, ne sůl. Sůl ničemu nezabrání, ani neulehčí loupání.
Dám vejce do teplé vody a od varu stačí 8 min na tvrdo.
Pokud rozklepnu do pánvičky a zakryju poklicí stačí 4 min. Odpadá otravné loupání, pokud to má sloužit např do pomazánky.
Základ je dávat vejce do vroucí vody, pak zhruba do 10 minut (S-ka co většinou prodávají stačí i míň)
Ty rady co dávají vejce do studené jsou nesmysl, jednak nikdy přesně neodhadnete kdy se voda už vaří, druhák vejce se začíná vařit mnohem dřív než při bodu varu (snad už od 60 °C) čili když začínáte studenou nemáte absolutně šajn od kdy se vejce skutečně vaří, podobně je to s tím vypnutím sporáku a ponecháním vajec v horké vodě - je podstatný rozdíl podle typu vařiče nemůžete srovnávat plotýnkový s plynem nebo indukcí, také záleží na množství horké vody atd
Natvrdo těch zmiňovaných 8 minut od bodu varu. Když to bude víc nevadí. Ale pokud na hniličko, tam to už musíte hlídat, maximálně 6 minut a hned slít vařicí vodu a napustit studenou. A aby vejce nepraskala, a nevytékal bílek, tak prorazit speciálním bodcem skořápku na jednom konci. Vypadá to takto. domacipotreby.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.