Cokoli se dá naložit i čerstvé, papričku nevyjímaje. Rozkrájet na proužky, dobře odstranit semínka, opláchnout a osušit (nic mokrého by do oleje nemělo přijít). Jednu si můžete v lahvi nechat celou "na parádu".
Do oleje dávám bylinky, a jedině suché. Ta voda v tom vadí. Takový měsíček, okvětní lístky, mám v oleji dlouho, měsíc určitě, a ještě občas protřepávám. Pak je slitý olej oranžový, čirý a má v sobě léčivé látky. U potravin to bude podobně, možná bude louhovací doba kratší. Sušené feferonky mohou mít v kořenářské prodejně i ve zdravé výživě. Doma nějaké mám, ale dát je do oleje mne nenapadlo.
Ochucený olej si doma nedělám , ale dělám si ochucený ocet . Použiji jablečný ocet - 350 ml a do něj dám jednu feferonku , dvě sušená cherry rajčata a dva stroužky česneku (trochu rozmačkaný). Nechám to jeden týden macerovat a každý den s tím zatřepu . Poté scedím , dám do láhve a používám na ochucení salátů . Zkoušel jsem i jednu bylinkovou verzi , kdy jsem do toho octu dal tři natě česnáčku a po týdnu byla vynikající zálivka *mňam*
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.