Nejste přihlášen/a.
Osobně bych se v létě vyhnul obloženým mísám i chlebíčkům a spíš bych uvažoval o několika šiškách dobré domácí sekané, která by se nabídla na mísách studená s kyselou nebo i čerstvou okurkou, rajčaty, paprikami jako podvečerní jídlo, případně ještě doplněná o pár pečených kuřecích špalíků pro ty, kdo sekanou nemusí.
Mně se na kulatiny / květen/ vyplatilo udělat obří hrnec segedínu. Nejdřív se podával na určitou hodinu, a dalo se všem. Zbytek v menším hrnci v ledně byl na večerní hlad některých jedinců. Místo knedlí rohlíky a dalamánky. Měli jsme to v obřím hangáru na zahradě, tam se knedlíky ani nečekaly. Jinak studené mísy s anglickou, uherákem a debrecínkou, vajíčky na čtvrtky, plátkovými sýry, olivami a pečivo. Tam se dá zbytek nejlíp zmrazit. A proloženo rajčaty, okurkami, paprikam a petrželovou natí, to vypadalo dobře. Tyčinky, chipsy, oříšky do misek k vínu a pivu. A pak kopu svatebních koláčků nebo frgály..
Dcera zas dělává lavor zeleninového salátu ke grilovanému masu.
Byla jsem na několika oslavách a většinou se peklo sele. Na jedné oslavě si děcka opékaly buřty, což byla pro ně bezva atrakce..
Ze sladkého štrůdly a koláče na plech, ty 4 štrůdly se mně zdají málo pro tolik lidí, protože štrůdl jí každý.
Na jedné oslavě byla i bowle.
Guláš jí taky každý, udělat pořádný hrnec, zeleninový salát je super..Nic víc bych asi nevymýšlela, abyste celé odpoledne nestála u sporáku. Hlavně aby od každého bylo dost a nemusela jste celé odpoledne kmitat a lidi se víceméně mohli obsloužit sami.
Já si vždy udělám tabulku v excelu. např. do sloupců si dáte řízky, pivo, chlebíčky... a do řádků návštěvníky. A pak jdete a říkáte si "no tenhle dá tak 5 piv, dva chlebíčky..." jakkoliv je to ničím nepodložený odhad, tak mě to pokažé vyjde skoro přesně.
U guláše byla kdysi norma 100g masa na porci, já počítám tak 130g na porci a samozřejmě je třeba počítat, že několik lidí si dá 2x (nebývá jich moc, alespoň u nás). Pokud se griluje maso v celku (kýta, krkovice..), počítám 0,5kg masa na osobu. Tam těžko počítat porce, protože každý si bere jen trochu, zato několikrát.
No jak říkám, stačí u každého člověka odhad a vychází to překvapivě přesně.
Pokud jde o sortiment, tak za mě nejlepší jedno hlavní jídlo, tj třeba ten guláš nebo grilované maso, ale to musí být tak, že je možné to jíst během několika hodin (někdo nechce hned, jiný si chce po chvíli vzít ještě...), takže pokud grilované maso, tak v celku velký kus, který se postupně okrajuje (nejčastější je vepřová kýta). No a pak samozřejmě "něco na stůl" (chlebíčky, miniřízky...) co je k dispozici v podstatě pořád.
Pokud se brácha netřese na to, že bude grilovat, a pokud všichni pozvaní jedí guláš a nepotřebujete dělat hodně druhý na grilu, bude praktičtější udělat guláš. Udělala bych cca 35 porcí - mělo by zbýt, ale ne moc. Máte toho dost, tak není potřeba přehánět s množstvím. Třeba počítejte 4 chlebíčky na každého, 3 mini řízečky, ty čtyři šišky salného a sladkého štrůdlu je tak akorát, na šneky použijte třeba tři balení listového těsta, 4 mísy salátu, utopence a hermelín třeba počítejte jen jako chuťovku - 30 mini porcí. Pokud budete mít místo v lednici, tak to můžete doplnit obloženými mísami + pečivo, které bude i k řízkům a guláši. Pokud by ze sladkého nestal dort, štrůdl a frgály, bez lednice může být také perník/bábovka/muffiny bez krému. Doplňte to křupkami, oříšky a všichni snad budou mít dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.