Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oslava 25 lidí - kolik čeho a co

Od: denny276® odpovědí: 14 změna:
Přeji krásný večer drazí *slunce* Naši se rozhodli, že letos oslava proběhne na zahradě. Jedná se o oslavu sedmdesátých narozenin, lidí bude 25. Dříve jsme tyto oslavy doma dělávali,byla i udírna, všichni byli mladší a hodně pomáhali (na poslední home made oslavě mi bylo 13 let, takže si nic moc z toho nepamatuji). Letos je to vše na mě. Otázka zní: co byste připravili vy a cca v jakém počtu? Oslava bude první víkend v červenci, hosté nejsou "nenažranci". Čas cca od 14.00 do řekněme 21.00. nikdo nezůstane spát. Alkohol víme,jaký kdo pije. Ten klidně může zbýt (i když my nepijeme). Občerstvení pořád váhám. Nebo napadá mě toho hodně, ale jde mi o zkušenosti s přípravou a pod. Nevím zda udělat guláš, nebo třeba v troubě prohřívat kýtu? Udírna již není k dispozici. Velký gril je, u něj by však někdo musel stát (zajistil by to bratr, nemám v plánu,aby gril běžel po celou dobu). Chlebíčky, obložené mísy - máme jen tři lednice a někam se musí i nacpat dort. Nějaké mini řízečky určitě bych udělala také. Nechci toho dělat zbytečně hodně, když to bude v létě. Vůbec nemám představu. Také bych asi udělala třeba čtyři šišky slaného štrůdlu a čtyři šišky sladkého. K tomu klasicky nějaké šneky. Možná i utopence nebo nakládaný hermelín? Zeleninový salát by nechyběl určitě. Také musím nějaké zákusky vymyslet. Aby to nebylo obyčejné, ale aby to zas nepotřebovalo všechno vyloženě lednici. Prostě uvítám jakékoliv Vaše nápady, rady a postřehy. O peníze nejde, stresové situace zvládám (vždycky se něco pos**e, takže nou stress *smich*) , jde vyloženě o to, aby bylo dost pro všechny a co si budem - aby se člověk nehonil víc, než je nutné. Přebytky se zabalí hostům domů. Ale prostě nevím, nemůžu to nějak dat dohromady, kolik čeho na osobu -od oka atp. Moc děkuji *slunce*

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rajskyprotlak
hodnocení

2x

Osobně bych se v létě vyhnul obloženým mísám i chlebíčkům a spíš bych uvažoval o několika šiškách dobré domácí sekané, která by se nabídla na mísách studená s kyselou nebo i čerstvou okurkou, rajčaty, paprikami jako podvečerní jídlo, případně ještě doplněná o pár pečených kuřecích špalíků pro ty, kdo sekanou nemusí.

hodnocení

Vystavená sekaná se mi v létě také úplně nelíbí. Ale možná by někam zařadit šla, popřemýšlím. Děkuji za další nápad. Lednice budou volně přístupné v letní kuchyni,takže by to bylo po ruce.

hodnocení

0x
Věřím , že oslava bude výborná. Já bych osobně zajistil přísun řízků a bramborového salátu + bečka piva *mnam*
hodnocení

Děkuji za důvěru *srdce* Naštěstí v rodině nemám nikoho "pintlich" *smich* Pivo právě nepijí, jinak bych od kluků vzala pipinu a narazili bychom bečku.. takhle mám zatím nakoupeno jen 21 litrů vína *smich* Ten salát v létě, v kombinaci s alkoholem, no nevím, wecka máme jen tři, aby to byl dostačující počet *smich*
Nezapomeňte na pořádnou hudbu a přeji , ať se vše vydaří . Rodičům přeji další krásné roky *srdce* *slunce*
hodnocení

Hudba bude, mám kluky s menší kapelou, připravím jim i zábavu a bude i karaoke, naši rádi blbnou *smich* Děkuji za přání, vyřídím. Budou moc rádi,že letí přání i z poradny;)

liska5
hodnocení

0x

Mně se na kulatiny / květen/ vyplatilo udělat obří hrnec segedínu. Nejdřív se podával na určitou hodinu, a dalo se všem. Zbytek v menším hrnci v ledně byl na večerní hlad některých jedinců. Místo knedlí rohlíky a dalamánky. Měli jsme to v obřím hangáru na zahradě, tam se knedlíky ani nečekaly. Jinak studené mísy s anglickou, uherákem a debrecínkou, vajíčky na čtvrtky, plátkovými sýry, olivami a pečivo. Tam se dá zbytek nejlíp zmrazit. A proloženo rajčaty, okurkami, paprikam a petrželovou natí, to vypadalo dobře. Tyčinky, chipsy, oříšky do misek k vínu a pivu. A pak kopu svatebních koláčků nebo frgály..

Dcera zas dělává lavor zeleninového salátu ke grilovanému masu.

hodnocení

Právě místo segoše je ve hře guláš klasický, ale také s pečivem. Frgály, to není vůbec špatný nápad, nepotřebují chladničku. Prima, děkuji.

hodnocení

0x

Byla jsem na několika oslavách a většinou se peklo sele. Na jedné oslavě si děcka opékaly buřty, což byla pro ně bezva atrakce..

Ze sladkého štrůdly a koláče na plech, ty 4 štrůdly se mně zdají málo pro tolik lidí, protože štrůdl jí každý.

Na jedné oslavě byla i bowle.

Guláš jí taky každý, udělat pořádný hrnec, zeleninový salát je super..Nic víc bych asi nevymýšlela, abyste celé odpoledne nestála u sporáku. Hlavně aby od každého bylo dost a nemusela jste celé odpoledne kmitat a lidi se víceméně mohli obsloužit sami.

makk
hodnocení

0x

Já si vždy udělám tabulku v excelu. např. do sloupců si dáte řízky, pivo, chlebíčky... a do řádků návštěvníky. A pak jdete a říkáte si "no tenhle dá tak 5 piv, dva chlebíčky..." jakkoliv je to ničím nepodložený odhad, tak mě to pokažé vyjde skoro přesně.

U guláše byla kdysi norma 100g masa na porci, já počítám tak 130g na porci a samozřejmě je třeba počítat, že několik lidí si dá 2x (nebývá jich moc, alespoň u nás). Pokud se griluje maso v celku (kýta, krkovice..), počítám 0,5kg masa na osobu. Tam těžko počítat porce, protože každý si bere jen trochu, zato několikrát.

hodnocení

To je přesně to, nad čím potřebuji popřemýšlet.. kolik kdo čeho zblajzne cca. Ať je dost, ale ať nezbývá zbytečně moc. Ještě jsem se ani nerozhodla,zda guláš nebo gril.. oboje mi přijde jaksi moc. Když budou ty různé další pochutiny kolem.
makk

No jak říkám, stačí u každého člověka odhad a vychází to překvapivě přesně.

Pokud jde o sortiment, tak za mě nejlepší jedno hlavní jídlo, tj třeba ten guláš nebo grilované maso, ale to musí být tak, že je možné to jíst během několika hodin (někdo nechce hned, jiný si chce po chvíli vzít ještě...), takže pokud grilované maso, tak v celku velký kus, který se postupně okrajuje (nejčastější je vepřová kýta). No a pak samozřejmě "něco na stůl" (chlebíčky, miniřízky...) co je k dispozici v podstatě pořád.

hodnocení

0x

Pokud se brácha netřese na to, že bude grilovat, a pokud všichni pozvaní jedí guláš a nepotřebujete dělat hodně druhý na grilu, bude praktičtější udělat guláš. Udělala bych cca 35 porcí - mělo by zbýt, ale ne moc. Máte toho dost, tak není potřeba přehánět s množstvím. Třeba počítejte 4 chlebíčky na každého, 3 mini řízečky, ty čtyři šišky salného a sladkého štrůdlu je tak akorát, na šneky použijte třeba tři balení listového těsta, 4 mísy salátu, utopence a hermelín třeba počítejte jen jako chuťovku - 30 mini porcí. Pokud budete mít místo v lednici, tak to můžete doplnit obloženými mísami + pečivo, které bude i k řízkům a guláši. Pokud by ze sladkého nestal dort, štrůdl a frgály, bez lednice může být také perník/bábovka/muffiny bez krému. Doplňte to křupkami, oříšky a všichni snad budou mít dost.

hodnocení

No co si budem, úplně se brácha u grilu ohánět v létě nechce.. *smich* Sice mám u grilování volnější ruku na nápady (jako různé druhy špízů, různě naložené různé druhy mas, klobásy.. prostě možnost se vyřádit), ale na druhou stranu myslím, že guláš bude "pohodlnější", že bude jakoby o starost míň. Ten Váš počet mi celkem sedí, to vůbec nezní špatně..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]