Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dynstované brambory

Od: sisi® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, tuhle jsem si vzpomněla, jak moje babička kdysi dělala tzv. dynstovaná jabka - byly to syrové brambory nakrájené na plátky, čímsi se to zalilo a dalo zapéct. Na netu je spousta jakýchsi receptů, ale tohle bylo jednoduché a mělo to takovou zvláštní chuť. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Podotýkám, že už jsem to nejedla tak 40 let a současné recepty jsou přeplácané. Děkuji za odpovědi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aladar
hodnocení

1x

Německy dünsten znamená dusit. Tak jsem Vám vygůglil německý recept a strojově přeložil.

Jak dusit brambory

Při vaření v páře se brambory vaří ve vlastní šťávě. Přirozeně však obsahují málo vody. Přidejte proto malé množství tekutiny nebo tuku.

Brambory oloupejte.

Nakrájejte je na stejně velké kousky. Tip: Nakrájejte na malé kostičky, uvaří se rychleji.

V hrnci zahřejte 1-2 lžíce rostlinného oleje.

Přidejte brambory.

Smažte je asi 3 minuty na středním plameni za stálého míchání.

Nyní přidejte 3-4 lžíce vody nebo vývaru.

Brambory nechte vařit 15 minut se zavřenou pokličkou. Během této doby nesnímejte víko, jinak pára unikne.

Tip: Občas hrncem lehce zakružte. Zabráníte tak přichycení brambor ke dnu. Kromě toho může být kapalina distribuována rovnoměrně.

Postup vypadá jednoduše, třeba Vás to inspiruje.

liska5

Malé kostičky budou rychleji. 15 min je moc. Dělám si, když spěchám. Trochu ghí nebo sádla, sůl a kmín do té trochy vody. Ta se za chvíli vydusí a budou akorát. Pod poklicí ještě dojdou. Čas se dá zkoušet, nové brambory jsou dřív. Tam bych nechala i tu slupku. Taky Áčka se hned nerozpadnou.

lucies
hodnocení

0x

zalilo smetanou? Název neznám, ale takto si brambory někdy také připravujeme doma. Něco takového? recepty.cz/...

hodnocení

0x

Naše stařenka a všichni tam na dědině na Hané, říkali bramborám "zemský jabka". V řeči to slovíčko zemský, vypustila a mě hodně mátla, když mě poslala do sklepa, kde jablíčka nebyla, jen brambory, v Ostravě říkáme kobzole. ;) Nezalévala to smetanou?

ela14

Naše prababička zase říká erteple, to je asi taky zemská jablka ale z němčiny (Erdapfel)

liska5

A nebo zemáky...

U nás v Kérkonoších se běžně říká bandory.

futra

A nejen v nich.Sousedka jim také tak říkala a to jsme hory Orlické.

hodnocení

Děkuji za odpovědi, zkusila jsem to podle vašich rad - se smetanou i bez ní a není to nějak ono. Možná do toho babička dávala nějaké koření nebo s itu chuť už přesně nepamatuji. Budu zkoušet dál.

hodnocení

0x

Tak před 40 lety tady zase nebyl tak velký výběr v koření, jako je dneska. Takže Vaše babička tam určitě nedala žádné, které by bylo nějak exotické. Co tam tak mohla dát? *co*Trochu drceného kmínu, sůl, třeba česnek, trochu majoránky, pepř, a do smetany mohla zašlehat vejce. Nebo to byla babička v té době moderní, a mohla experimentovat třeba s nějakým hotovým kořením v pytlíku. Já tady v té době už nežila, ale myslím si, že už se i tady prodávaly pytlíky s kořením na "čínu" a nebo jiné směsi. Tak je docela možné, že ta babička do smetany rozmíchala nějaké to koření z pytlíku a to vajíčko a dala to zapéct. Docela mne láká to zkusit, určitě to špatné nebude. Já teda použiju nějakou tu svou směs koření. Já totiž také ráda experimentuji.*mnam*

nuebs
hodnocení

0x
Moje babička Slovenka "dýnatuvala" malé nové brambory. Byl v tom tuším kmín a cosi malé zelené, asi celerová nať nebo libečkový list.
liska5

Tak jako my dáváme kmín, Poláci dávají do brambor kopr. To bych tam dala vyvařit ty stonky a tu jemnou nať si nechala na saláty, pomazánky a koprovku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]