Nejste přihlášen/a.
Vždycky záleží na materiálu trička. Jinak budete prát bavlnu a jinak funkční triko.
Taky záleží na tom, od jakého jídla fleky jsou. Vanish jsem nikdy nezkoušela. Mastný flek zakápnu obyčejným Jarem a nechám ležet. Fleky od kečupu vyperu žlučovým mýdlem (koupíte v drogerii) pokud možno okamžitě, stejně tak od ovoce. Namydlím a odložím. Skvrny od potu - do misky dám lžíci jedlé sody a lžíci horké vody. Zamíchám, kašičku nanesu na flek od potu a zaleju lžící octa. Směs bohatě pění, je to chemická reakce, odložím a nechám působit. Půl hodiny by mělo stačit. Pak to hodím do pračky. Co neperu hned, odložím do koše na špinavé prádlo a vyperu třeba za týden, nic se tomu nestane.
Jak které skvrny. a hlavně co nejdříve. Mýdlo je na většinu první volba. Takový Wanisch na skvrny opakovaně mi po čase vyžral límec u bundy. S tím horkým opatrně, aby se nepoškodila látka, která se pere na 30°C. Navíc se nesmí v horké prát věci od krve. To ji přivaříš. Některé skvrny nejdřív benzínem a pak mýdlo a vodu. Na to je celá příručka...To pak hledat rady na konkrétní skvrnu.
Nejlepší je ihned po příchodu domů tričko namočit - stačí do vody s trochou šamponu. Nemusí být ani úplně teplá. Hlavně na nic nečekat a pak co nejdříve vyprat. Co se týká potu, tak od té doby, co má syn zničené značkové tričko, tak vždy, když má tričko spocené, tak ho hned přeperu ručně jen v šamponu, vymáchám a dám sušit. Je to lepší než to skladovat týden a stačí to.
Sisi, zaujalo mě, že namáčíte do vody se šamponem - proč? Má šampon lepší účinek než trocha pracího prášku nebo mýdla? Děkuji za odpověď.
Šampon je na přepírku bezva, jednak si nemusím brát rukavice, ruce nevysuší a k oblečení je hodně šetrný.
Oděv dám do umyvadla ,na flek naliju Vanish a nechám několik hodin působit.Tak nevymáchné i s tím Vanishem dám vyprat do pračky a flek je pryč.
Já místo kde je flek namočím trochou vody, namydlím žlučovým mýdlem, promnu, až už skvrna není vidět. Ani nemusím prát hned, ale až nasbírám dost do pračky. Přidávám do každého praní Vanish a nestalo se mi ještě, že by skvrna zůstala.
Nenamáčím, nepředpírám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.