Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, jaký máte názor na to, jaké jsou rozdíly mezi výše uvedenými způsoby úprav okurek? Nějak se v tom nemůžu zorientovat.
Děkuji.
Sterilované jsou nakládané do roztoku octa,vody s dalšími přísadami (kopr, hořčičné semínko cukr, sůl...) a náledně sterilované nebo zalité jen horkým roztokem. Kvašené , kysané... jsou jen naložené a působí tam stejné jako u zelí mléčné kvašení které tomu dá specifickou chuť, je to ryze na rozdíl od prvního způsobu čistě přírodní postup bez chemie-octa. Jinak všeobecně se jim říká kvašáky, u nás v Mostkovicich to byli láčenky, někde možná máčáky-to jsou asi nářeční, místní názvy!
Ano.
U nás se dělají močáky. Nebojte se, není to odvozeno od moči, jak by se mohlo zdát, ale od toho, že se okurky "močí", tedy máčejí. Ty potom za pár dní zkvasí, změknou, na povrchu se udělá takový bílý škraloup. Takže kvašené okurky a močáky je jedno a totéž.
Říká se jim různě, kromě močáků jsem už slyčela i máčenky, nebo láčenky. Asi proto, že jsou v láku.
Na močáky si svařím vodu se solí a cukrem. Na 1 l vody 2-3 lžičky soli a asi lžička cukru. Čím víc soli se dá, tím jsou pak okurky kyselejší, proto pozor! Okurky /větší/ propíchám vidličkou, aby se nálev lépe vstřebal. Dno soudku vyložit koprem, vinným a višňovým listem. Na to vrstvu okurek, opět to lupení...až ta horní vrstva bude zase z kopru a listů.
Zatížit prkénkem a kamenem. Pro rychlejší vykvašení se může přidat patka chleba. Okurky jsou k jídlu zhruba za 5-6 dní, podle teploty okolo. Někdo přidává třeba i česnek, já ne. Jaga.
Ano.
Kvašáky jsou naložené okurky ve slaném nálevu a listím z vinně révy a koprem. Kousek chleba proces kvašení urychlí. Zkvasí a voda se zakalí. Dají se koupit v sámoškách v igelitovém pytlíku, jako třeba kysané zelí. Nakládané okurky se buď nakládají nebo sterilizují ve speciálním nálevu s kořením a s octem. Jsou ve sklenici. Nálev je čirý po celou dobu spotřeby.
Kvašáky se nakládají do větších nádob-láhví, kameňáků, sudů, škopků. Po vykvašení se opláchnou, dá se nový nálev z vody a soli a kopr a v lednici vydrží dlouho. Pry někdo i sterilizuje. Ale to nemám vyzkoušené.
Precetl jsem si prispevky a musim konstatovat, ze je to takove vareni z vody bez jakekoliv znalosti veci. To je ale obvykle. Tedy vysvetlim, jak to je. Co jsou sterilovane okurky a kvasaky, pro nekoho rychlokvasky snad nemusim vysvetlovat. Diskuze je jen o tom co jsou macaky. To je proste neco mezi tim. Jsou to volne nalozene, ale nesterilovane okurky v octovem laku. Nekdo je i pred tim trochu nakvasi jako kvasaky a pak da do octoveho laku. Vetsinou se delaji trochu pikantnejsi s feferonkou, ale tu ja davam i do klasickych kvasaku. Btw super macaky ze sudu maji treba v Zelkovicich u Lovosic. Doporucuju.
Ano.
Michale, můžu se zeptat, jak se "trochu nakvasí"? Jak se to pozná, že už? Musím vám říci, že jsem se fakt zarazila, protože naše stařenka, babička, maminka, kamarádky a já, která kvašáky miluji, jsem nikdy neslyšela o tom, že by se do nezkvašných kvašáků dával ocet. Máčáky, s tím slovem jsem se setkala poprvé, když se můj bratr oženil do Čech a tam, kvašákům říkají máčáky. Brácha na kyselých ourkách "ujíždí", pěstuje je a švagrová spousty nakládá, steriluje. Ale s octem? Tož to slyším poprvé. Věřím, že jste znalý věci, tak si dovolím poprosit vás o recept na máčáky. Je třeba vyzkoušet i něco nezvyklého.
Pokud jde o nakvaseni, je to asi otazka citu. Ja to jeste takto nikdy nedelal, ale videl jsem nekde recept. Je to trochu pracnejsi. Dokazu si to ale predstavit. I ja mam rad klasicke kvasaky kdyz nejsou uplne dokvasene. V teto fazi bych je dal do kyseleho nalevu. Idealne jen zalit horkym nalevem. Tim se v podstate kvaseni zastavi. To je neco jako portske Ja ty macaky delam tak, ze proste do velke sklenice zaliju horkym octovym nalevem a necham par dni odstat, aby nasakly. Nesteriluji. Vydrzi to dyl jak kvasaky ale ne jak sterilovane. Jinak kvasakum se fakt v Cechach nerika macaky, ale rychlokvasky, tak jako kyselici zelnacka i kdyz i tam je vyroba pomerne ruzna. ..švagrová spousty nakládá, steriluje. Ale s octem? ... Ja teda nevim, jak svagrova steriluje okurky bez octa. To fakt neumim a nedelam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.