Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Restovaná vepřová játra aby byla mňam

Od: julie1234* odpovědí: 5 změna:
Dneska jsem vodevřela oči a už od božího rána jsem slintala nad představou jednoho meníčka z jednoho mého výletu na Karlštejn. Jsem z Moravy a tady se běžně restovaná játra v menu restaurací nevyskytují. Tam jsem na to koukala jak súva z nudlí a lákalo mě to, a tak jsem si to dala. S hranolkama, česnekovou tatarkou. Na tenkých dobře okořenenych přírodních restovaných plátcích pak spočivala drobně nakrájená šalotka. Lidi, to jste nežrali. Čiže idu domů, koupím v masničce hned kilo jater a no dopadlo to katastrofálně. Pečlivě jsem to omyla, nakrála na drobné plátky, šlo to blbě, ale já ráda pitvám, okořenila, vonělo krásně, buchla na rozpaleny wok a výsledek otřes. Jednak tvrdé, nakonec se z restování stalo dušení, po okusení pachuť železa / krve. Přitom jsem je velmi důsledně proprala, i ty plátky rozkrate. Jak se ta dobrota dělá? Všude píšou že minutka, minutka... Vzteky jsem je vysypala do koše a jako smutný večer mám dneska...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

11x
Dobry den, na panev dost oleje, pomaleji propekat a hlavne nesolit, aby neztvrdla (osolit az na taliri). Zdravim!

hodnocení

7x
Nebylo to posolené? To musíte až po přípravě. Já teda dělám jen kuřecí, ale smažím to nepříliš prudce a hlídám přesně okamžik, kdy ve středu už není syrová krev a okamžitě odstavuju.

hodnocení

4x

Játra se nesmí solit a nesmí se dělat dlouho. Solí se až před podáváním a stačí jim chvilka na pánvi. Ať už s olejem nebo na cibulce nebo na roštu. Je možné, že jste koupila hovězí játra a ještě smažila dlouho a to není fajn. Nejlepší jsou krůtí. Očistit od blan a šlach, posypat pepřem. Na oleji nebo sádle zesklovatět cibulku a játra cca 2 minuty a otoči zase 2 minuty. To je další způsob Když je posypete trochou hladké mouky a zaliejte, přidáte majoránku, omáčka, třeba k rýži je fajn. :-D Já se vepřovým v plátcích vyhýbám, protože prskají a "střílí" až na strop. Miluji právě krůtí nebo kuřecí. To, co jsem napsala, to je jenom jeden snad ze stovky receptů.

Starostenský játra. Ty se dělaj s kečupem. Taky mám v receptu poznámku, že lítaj z pánve ..

hodnocení

1x

Játra předem nesolit a nepřepražit. Dělám něco podobného z krůtích jater. Koupila se ještě donedávna mražená, balení 500 g, v Albertu, za 26 Kč. Prostě taková mňamka pro chudší vrstvy. Moc lidí o nich ale nevědělo.Před týdnem jsem je koupila tamtéž, stály ovšem už 56 Kč. Naše životní úroveň se holt mění.*bzum*Otázkou je, zda k lepšímu.

Játra odblanit, osušit, nakrájet na plátky. Na oleji osmahnout cibulku na proužky, přidat játra, míchat, nechat zatáhnout. Posypat pepřem, mletým kmínem, sladkou paprikou, majoránkou, po chvíli trochu podlít. Feferonku /čerstvou/ zbavit jadérek, nakrájet na drobné kousky, promíchat a zakryté dusit doměkka. Ke konci trošku mouky na zahuštění, prohřívat, vodu dle potřeby. Solit až hotové.

Máme k tomu moc rádi šťouchané brambory s jarní cibulkou a orestovanou anglickou slaninou. Zkuste, nebudete rozhodně litovat. ;) Jaga.

doplněno 30.04.23 06:06:

Přidávám i recept na STAROSTOVA JÁTRA, z motorestu U Václava. Známá paní tam vařila, recept mi dala.

Cibuli na půlkolečka, orestovat, přidat trochu pórku, měkký salám na nudličky, poté vepřová játra na nudličky, nechat zatáhnout, pak steril. hrášek, nakrájenou steril. červenou papriku, sojovou omáčku. Dusit doměkka, mletý pepř, občas trochu podlít. Ke konci přidat kečup. Solit až nakonec.

Podávat s hranolky a posypané čerstvě nastrouhaným křenem. Je to lahůdka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]