Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Místo kopřivového čaje kopřivový výluh?

Od: matiselis odpovědí: 7 změna:
Na internetu, když zadám kopřivový výluh, tak to najde nějaké "recepty" pro zahradu, kde se kopřivy dají do kbelíku a nechají "kvasit" mnoho dní ve vodě. Já mám na mysli výluh "do kuchyně", tedy na pití. Co takhle kopřivy zalít vodou, přimáčknout ve french pressu a nechat louhovat šest sedm hodin? Bude mít výsledný nápoj stejný účinek jako kopřivový čaj?
Děkuji za odpověď

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

5x
Nebude,spařenim se uvolní víc křemíkatých látek.
hodnocení

Děkuji. Takže vyloženě vařící voda potřeba předpokládám - nestačí horká, že?

liska5
hodnocení

2x

Takhle v převařené vystydlé vodě louhuji sušené šípky přes noc, abych nezničila Céčko. Pod poklicí. Zkusím teď totéž s kopřivama a napíšu zítra, jak to dopadlo. Teda aspoň po chuťové stránce.

liska5

Tak jsem sušené kopřivy zalila na noc vychladlou převařenou vodou /pokličku- světlo vadí/ a ráno jsem ten výluh vypila. Byl tmavší, možná i o zlomek chutnější a pravděpodobně si zachoval C vitamín. Křemík neřeším, ten mám ve směsi s přesličkou. Nevím, jestli na něj je nutná vařící voda, aby přešel do nápoje.

Tenhle postup se u něčeho přímo doporučuje, např. sušený puškvorec se tak dlouze louhuje, tomu to vařící vadí. Jenže to není list, nýbrž podzemní část /něco jako kosatec. A ten výluh je hořký a ostrý, ale dobrý na střeva.

hodnocení

Výborně, děkuji za provedení testu :)

hodnocení

0x

Co jste četla na netu, byla tzv. kopřivová jícha, která je dobrá pro rostliny na zahrádce jako znojivo. Pro člověka je lepší kopřivový čaj.

oprava: hnojivo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]