Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si mám usmažit rýži na pánvi?

Od: pansvacinka® odpovědí: 42 změna:

Mám doma trochu hovězí vomajdy a chci to večer zbaštit s rejží. Chtěl bych si udělat trochu té príma osmahlé rýže, jenže jsem to ještě nikdy takhle nedělal. Recepty jsem si našel - ale nepochopil, jestli jako se na tu pánev fakt nasype úplně neupravená rýže? Dělal jste to už někdo?

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Ano, recept s těmi polévkovými sušenými nudelmi ja také velmi dobrý. Je to arabský recept, říkají tomu "Libanonská rýže". Posílám video, a nevadí, když nebudete rozumět, určitě se vám to povede.

Akorát si nejsem jistá, jestli se to tady dá přehrát.

Suzy, když to napsal Ernie, nevěřila jsem. Tímto se mu, za nedůvěru, omlouvám. *palec* Ale za to video ti moc děkuji, líbí se mi hodně, určitě vyzkouším.

hodnocení

Jo tak takhle von to @ernie myslel .. *co*

@suzymoni videjkem stoupl tento receptík prudce na popularitě *zdravi* a já už rentgenuju zásoby, jestli tu mám máslo a nudle do polívky *zmateny*

Pro "babku", určitě to vyzkoušej, je to opravdu výborný recept. A jsem ráda, že se Ti video líbilo.

Pansvačinko, raději přidejte do toho másla i trošku oleje, aby se to rychle nepřipalovalo. Tady ta másla nejsou stejné kvality. Já už s tou rýží experimentuji a jelikož mám ráda ten česnek, tak přidám čerstvě namačkaný česnek k těm nudlím, a někdy i plocholistou nasekanou petržel, nebo pažitku, nebo přihodím nějaké to mnou oblíbené koření, třeba houbové, nebo nějaké kari a ta rýže se pak dá jíst i samotná, jak je dobrá. Petržel, nebo pažitku dávám až ke konci dušení. Je dobré ke konci dušení vidličkou načechrat a pak, když už je rýže hotová nechat ještě pod pokličkou asi 5 minut. Já ji kolikrát jím i studenou jen tak. Když jsem na zahrádce a nechce se mi vařit, tak si ji udělám večer, a pak ji druhý den klidně jím studenou. Ale může se samozřejmě i ohřát, nebo k ní udělat nějakou tu omajdu. Fantazii se meze nekladou...:)

hodnocení

Cha, přesně takhle to mám taky *tanec*
udělám to asi na oleji, protože škvířit máslo asi úplně nééé, jak už někdo připodotknul níže.
Dík za rady, jak to ještě vylepšit, vypadá to na volný týden (marodění), budu kouzlit.

Přesně takhle to dělám. *palec* Máslo není potřeba škvařit, používám jen to, bez oleje. Chce to cit jako na tom videu, a ne aby se z těch nudlí kouřilo.

hodnocení

3x

Tak jak jste tu rýži uvařil, se připravuje třeba pohanka. Ta se také nasype do trošky oleje, já přidávám i drcený česnek a třeba nějaké jiné koření, a samozřejmě trochu soli. Pohanka se osmahne a pak zaleje vodou a dusí se na nízkém stupni pod pokličkou do změknutí. Takže ve skutečnosti jste si uvařil dušenou rýži, akorát s tím rozdílem, že jste ji napřed trochu osmahl na pánvi. No a Vaše otázka zní, jak si mám usmažit rýži na pánvi. I takové recepty se dělají, jedním z nejznámějších je "Kantonská smažená rýže". Ale ta je samozřejmě napřed uvařená, jinak by to totiž nešlo. Vy jste chtěl rýži k omáčce a chtěl jste si ji připravit na pánvi. Dobrá, ale aby byla k jídlu, tak jste přece MUSEL přidat vodu a pak jste ji dusil pod pokličkou. Tudíž jste si uvařil dušenou rýži. Takže kdybyste se rovnou zeptal jak připravit rýži na pánvi, tak byste určitě dostal radu na stejný postup, jaký jste nakonec sám zvolil. Ale této přípravě se neříká smažená rýže, tam máte chybu. ;)

hodnocení

3x

Když chcete rýži, která se sype, je potřeba se zbavit rýžového pudru mezi zrnky. Jsou na to dva způsoby. Buď se proplachuje tak dlouho, dokud neteče čistá voda. Nebo se na troše oleje osmahne za stálého míchání. Já na tom oleji nejprve udělám světlou cibulku a pak nasypu rýži. Tím pudr přestane být sypký a lepivý. A pak, u obou způsobů, se rýže zalije 2 - 2,5 dílů vody. ;) Když potřebujete rýži lepivou, pak ji neproplachujete, nesmažíte. Ihned zalijete a vaříte. Bude lepivá, bude dělat hrudky. Anebo místo vody mléko a pak je prima rýžová kaše.

hodnocení

@babkazov: Jo, přesně to je ono. Proplachování (i důkladné) mi nikdy nepomohlo k nelepivé rýži. Ale to osmažení na oleji je přesně to, co jsem potřeboval. Jen jsem nemohl pobrat, že se fakt rýže v prodejním stavu (jako na obrázku) dá smažit :) Je dobré vědět, že lepivost způsobuje rýžový pudr - to jsem si neuvědomoval. A toho je v rýži hodně, první proplach udělá hnedle mlíko.

Jak si mám usmažit rýži na pánvi?

hodnocení

2x

Rýže změkne tím, že nasaje vodu. Proto se dává na 1 díl 2,5 dílů vody. Podobně je to s čínskými rýžovými smaženými nudlemi. Také se nejprve uvaří, vysají vodu a až pak se mohou osmažit na pánvi.

hodnocení

2x

Osmahnu na másle cibuli. Dám na to vlasové nudle, které zprudka opražím až se z nich kouří a zhnědnou. Přidám opranou rýži. Každá není vhodná. Dobrá je ta na rizotto. Přileju vodu a dusím. až se voda vypaří, dám to do trouby dodělat na asi dvacet minut, ale záleží na druhu rýže. Samozřejmě sůl a hřebíček. Rodina a známí se můžou po tom utlouct.

hodnocení

Díky za recept @ernie. A je velmi rychlý - na cibulce osmažit nudle, přidat rýži, podusit a pak to dát už jen lehce zapéct do trouby :)
Nudle vařené, nebo tvrdé lámací?

Vařené ne. Normálně tvrdé vlasové na to máslo a osmahnout do minimálně zlatova až světle hněda. Žádný olej, jen máslo. Ale chce to vyzkoušet a vychytat ten svůj vhodný způsob, možná e to napoprvé nepovede.

hodnocení

Vyzkouším, dík.

Některé čínské rýžové nudle to tak chtěly. Kdfyž se uvařily, musely se ještě dodělat na pánvi.

hnednuti

To zhnědnutí je známkou tvorby akrylamidu což je rakovinotvorná látka. Stejně tak máslo je na smažení naprosto nevhodné, obsahuje totiž rozpuštěné bílkoviny které se při smažení opět mění na rakovinotvorné látky

hnednuti: Prosím tě, jez si spařenou brokolici nebo opražený brouky s cizrnou z Ukrajiny a nepleť se do vaření

hodnocení

0x

Rozhodněte se, zda chcete rýži vařenou na pánvi (v omáčce) ve stylu paella nebo smaženou rýži alá čína...

hodnocení

@clayman: chci smaženou alá čína. Aby to byla prostě jen suchá, sypká rýže - a tu bych si pak nějak už promíchl s omajdou :)

sasa*
hodnocení

0x

Nevím, ale hned napoprvé dotaz panu guglovi a ... smažená rýže na asijský způsob atd... tak ti nevím, zda nás jen nezkoušíš. Jinak napolouvařená, pak jí přendavaj na wok pánev a dodělávají...

hodnocení

sasa: dej sem odkaz. Takhle nevím, jestli jenom netrolíš ;)

sasa*

tak třeba : recepty.cz/...

hodnocení

sasa: úžasné, četla sis vůbec otázku? Zde je screenshot tebou uvedeného receptu jak usmažit rýži: *bzum*

Jak si mám usmažit rýži na pánvi? #2
Vždyť se tam jasně píše, že se smaží uvařená.
hodnocení

no, tady vidíš, že skvělá rejže jde udělat i bez vaření doslova za pár minut. Ale je tu hodně nejasnejch pojmů:

- neupravená rejže - každý to chápe jinak

- smažení rýže - to taky každý chápe jinak

- dušená rýže

- jednoduchá příprava - taky každý jinak.

Proč se všichni držíte toho, že se rejže musí napřed trápit ve vroucí vodě a pak (už úplně zbytečně) smažit?

Správný postup viz. níže.

hodnocení

0x

Jednodušší recept už asi není Recept: Rychlá sm/... :)

hodnocení

@jedubabicka: nejjednodušší rececept? Do rejže šlehaná vejce, nehledě na to, že ta rýže už musí být před smažbou vařená?
Obávám se, že jsme se vůbec nepochopili.

hodnocení

Takže, dámy a pánové, takhle se to dělá:

Polévková lžíce rostlinného oleje, 100 gr. nijak neupravené rýže, asi 3 gr. soli, zlehka obalit v oleji a lehce posmažit. Dolít 200 ml horké vody, přiklopit a nechat cca 15 minut dusit. Výsledek?

Koncert! *andel*

Jak si mám usmažit rýži na pánvi? #3

Což je fajn, ale není to rýže smažená ;)

nov

Pletete si pojmy. Ta vaše rýže na fotce je normálně uvařená rýže, ovšem vy jste chtěl smaženou rýži, ne?

Tu smaženou musíte vždy nejprve uvařit a poté smažit.

hodnocení

nov: mno dobře. Měl jsem na mysli právě ten fígl, že se smaží nijak neupravená rýže, pak zaleje vodou a máte rychlou ňamku. No tak došlo ke zmatení pojmů, ale právě proto sem se tady na to ptal, protože syrovou rejži jsem ještě na pánev fakt nikdy nesypal - nicméně - vono to fakt funguje!

Já v podstatě chtěl, aby mi poradna potvrdila, že jo, že to bude dobrý. Nebo přidala svý zkušenosti. Každopádně už budu tu rejží dělat zásadně jenom takhle, protože to je koncert prostě. *zdravi*

Co? To na fotce je " 100 gr. nijak neupravené rýže"? To jako že takhle naroste?*zmateny*
nov

Když se vaří rýže, vždy se má v hrnci /na pánvi/ trochu na tuku opražit, pak teprve zalít vodou a dusit pod pokličkou. To je klasický způsob. Příště zkuste místo oleje dát máslo, ta rýže je pak chuťově mnohem lepší.

Vy jste dnes vařil rýži jako přílohu poprvé?

hodnocení

@berger: skvělý odhad pane *jasne*, bylo jí 150 gr. ale nechtěl jsem vypadat před místními dámami jako žrout *hi*

hodnocení

nov: nemám problém udělat rejži. Dělávám jí zapékanou v troubě, dělám rizoto, kološvárské zelí, džuveč. Tam se to rejží jen hemží. Ale takhle syrovou na pánvi ještě ne, no.*nevi*

*smich2*, pansvacinka, to jste se práskl sám. Takový odhad nemám... Já narážel na to, že ta rejže je minimálně loupaná, takže nesplňuje podmínku nijak neupravená...*smich*. Ale opakuji už jednou napsané - Vaše otázky mě baví, houšť a větší kapky...*palec2*

ofiko

Třeba si dává neloupanou, co ty víš.

Něco jako nefiltrovaný pivo, cigarety vůbec filtru, s3x rovnou do kadáku bez gumy :)

fiala
hodnocení

0x

Myslíte rýžový pop-corn?

hodnocení

No jakpak děláš rýžový popkorn?

Říká se tomu burizony?

hodnocení

Burizony bych si dal. Takový ty ňam-ňam barevný .. Už se neprodávaj?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]