Dobrý den dáte mi zde prosím někdo ozkoušený postup i s nějakými přibližnými poměry? Já vždy začal tím že před vařením jsem důkladně opláchl rýží od škrobu (ve větší a hlubší misce) a bordelu a poté jsem prostě dal vařit hrnec s mlékem a rýží. Jen nevím jestli to oplachování není zásadní chyba od toho škrobu? To asi všichni znáte když jen propláchnete rýží a je to strašně hutné, lepivé a do 2 dnů smradlavé a na vyhození. A důkladně propláchnutá rýže je taková jaká má být, ani zrnka se na sebe nelepí a hůře se nabírá. Zkoušel jsem i recepty z googlu ale prostě z toho nemám hustější kaši a i když rýže je měkká tak se mi to moc nechce spojit to mléko s rýží, abych z toho měl hutnější kaši a ne spíš polévku.
No jasně že je to špatně. Právě ten škrob dělá tu lepivost, kašovitost a zahušťuje. Nejvhodnější na rýžovou kaši (podobně jako na nákyp, nebo rizoto) je kulatozrnná rýže. Parboiled je pravý opak, třebaže je po mnoha stránkách zdravější a skvělá jako příloha, zrovna na tohle je to nesmysl.
Já,rýži v mléce vařím zásadně v papiňáku. Jeden hrníček rýže, 3 hrníčky mléka, 1 hrníček vody. Špetka soli. Papiňák ihned zavřu a pomalu přivedu k sykotu. Pak na nejmenším hořáku, úplně ztlumený plamen. 15 minut a nechám dojít. Po otevření metlou rozmíchám.
Vzít ideálně kulatozrnnou rýži (ale jde i jasmínová, basmati anebo i parboiled ze sáčku - z ní jsem to dělal dříve, abych si rýži nemusel vážit) a tu propláchnout tak, jak jste zvyklý. Na 0,5l mléka jde cca 125g rýže. Rýži nasypat do mléka a dát vařit na cca 18min. Pozor, často promíchávat, protože se ráda připaluje ke dnu hrnce a na začátku i dělá "hrudky". Jakmile začne mléko vřít, tak ztlumit plamen, aby jen probublávalo. Na konci vaření přidat zhruba lžíci másla, která zjemní kaši a zároveň "odlepí" případné přichycené části ode dna hrnce. Je to strašně jednoduché, jen si člověk musí dát tu práci s mícháním..
Používám parboiled rýžu, takou tu nelepivou, kerou nasepám do kastrola s vroucím polotučnym mlikem. Jenom zběžně opláchnuté. Když tak doliju vodu/mliko, jestli je málo moc naboptná. Dva dny nikdá neodkládám, slouží k rychlé spotřebě.
Úplně naruby - ale skvělé. Hlele: Uvařím dlouhozrnku ve vodě s cibulí volně položenou. Uvařenou rýži ohřívám či krátce vařím v mléce (s játry - rizoto..., kořením...) až s měkkou hotovou rýží. Proplachování ne, to je špatně. Tuším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.